محافظت در برابر حریق در ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری و غیره بسیار حائز اهمیت است. خانهی سالمندان نیز یکی از مواردی است که باید حتما مجهز به سیستمهای اعلام و اطفا حریق باشد تا افراد مسن ساکن در این مراکز ایمن بوده و در محیطی مجهز زندگی کنند. در ادامهی این مطلب اعلام حریق آرات تصمیم داریم در خصوص اعلام حریق خانه سالمندان و اهمیت آن بیشتر صحبت کنیم.
ایمنی آتش نشانی در خانه سالمندان
ایمنی آتشنشانی توسط اصلاح مقرراتی ایمنی آتش نشانی در سال 2005 تنظیم شده است. طبق این قوانین، مدیران مراکز سالمندان، ارزیابیکنندگان خطر و تکنسینهای اعلام حریق مسئول ایمنی آتشسوزی در این مراکز هستند. با این حال وظیفهی اولیه بر عهدهی مسئولان خانه سالمندان به عنوان کافرما یا فرد مسئول است.
ارزیابی خطر آتشسوزی برای نصب اعلام حریق خانه سالمندان
ایمنی آتش نشانی با بررسی خطر حریق آغاز میشود و تمام مراکز نگهداری از سالمندان باید اطمینان حاصل کنند که یک نسخهی دقیق و به روز در دسترس است و کارکنان از یافتههای اصلی مطلع هستند. ارزیابی ریسک، خطرات حریق در یک محل و اقدامات انجام شده برای مقابله با آن را مشخص میکند و بعلاوه هر زمینهای که نیاز به بهبود دارد را مشخص میکند.
هیچ الزامی وجود ندارد که ارزیابی خطر آتشسوزی توسط یک متخصص انجام شود. صاحبان ملک یا مدیران نیز میتوانند این کار را انجام دهند. با این حال، کمک گرفتن از یک فرد حرفهای میتواند مفید باشد.
ارزیابی خطرات آتشسوزی میتواند برای انتخاب یک سیستم اعلام حریق خانه سالمندان مناسب، موثر و مفید باشد.
(در مورد دتکتور موضعی دود مطالعه کنید.)
اعلام حریق در خانه سالمندان
انواع مختلفی از سیستمهای اعلام حریق مانند سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و اعلام حریق متعارف وجود دارد که میتوانند حریق را در مراحل اولیهی آن شناسایی کنند. دتکتورهای اعلام حریق از جمله دتکتور دودی و دتکتور حرارتی به ترتیب دود و حرارت ناشی از حریق را تشخیص میدهند و آن را به پنل مرکزی که مغز سیستم اعلام حریق است ارسال میکنند تا آژیرها را به صدا دراورده و ساکنان را از وجود خطر مطلع سازند.
شستی اعلام حریق نیز یکی از تجهیزات اعلام حریق است که به صورت دستی توسط افراد فعال شده و وجود خطر را به پنل اعلام میکند. آژیرها با پخش صدا و آژیرفلاشرها نیز با پخش همزمان نور و صدا وضعیت هشدار را اعلام میکنند. بعلاوه برای افراد حاضر در خانه سالمندان که دچار اختلالات شنوایی یا بینایی هستند نیز میتوان آلارمهای ویژهای نصب کرد.
علاوه بر نصب سیستم اعلام حریق در خانه سالمندان، سیستمهای تشخیص و اطفا حریق مانند اسپرینکلر آتشنشانینیز بسیار کاربردی است. این سیستمها باید به طور مرتب بررسی و نگهداری شوند تا از عملکرد درست آنها اطمینان حاصل شود.
(با کپسول آتش نشانی CO2 و کاربرد آن آشنا شوید.)
سیستم اطفا حریق برای خانه سالمندان
مراکز نگهداری از سالمندان علاوه بر نصب سیستم اعلام حریق برای خانه سالمندان ملزم به داشتن تجهیزات آتش نشانی مانند شلنگ آتش نشانی، نازل، کپسول آتش نشانی، فایر باکس و موارد دیگر هستند. ساکنان و کارکنان باید برای استفاده از این تجهیزات آموزشهای لازم را دیده باشند تا بتوانند در زمان وقوع حریق از گسترش آتش جلوگیری کرده و آن را خاموش کنند.
کپسولهای آتشنشانی و شلنگهای آتشنشانی باید استانداردهای تضمین کیفیت داشته باشند و برای دسترسی آسان باید به صورت استراتژیک در سراسر ساختمان قرار گیرند. همچنین بررسی این تجهیزات از نظر آسیب نیز حائز اهمیت است.
شارژ کپسول آتش نشانی خانه سالمندان و بررسی تاریخ مصرف کپسول های آتش نشانی برای اطمینان از عملکرد آنها در زمان حریق بسیار مهم است.
(در مورد تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق مطالعه کنید.)
اعلام حریق خانه سالمندان و درب ضد حریق
داشتن درب ضد حریق با کیفیت خوب برای ایمنی در برابر حریق خانههای سالمندان بسیار ضروری است. دربهای ضد آتش برای کاهش یا محدود کردن گسترش آتش عمل میکنند و به کارکنان زمان کافی برای تخلیهی ساکنان را میدهند. درب ضد حریق به عنوان تخلیهی افقی شناخته میشود و به یک سیستم اعلام حریق در خانه سالمندان متصل میشود که پس از به صدا درآمدن آژیرها به طور خودکار بسته میشود.
تمام دربهای ضد حریق در خانه سالمندان باید به طور مرتب مورد بررسی قرار گیرند تا از عملکرد درست آنها اطمینان حاصل شود. این دربها باید به درستی بسته شوند و به درستی در جای خود قرار گیرند. درها باید هر ماه یا بیشتر از نظر ساییدگی و آسیبها بررسی شوند تا در صورت نیاز تعمیرات انجام شود.
(از مطلبی که در مورد حفاظت در برابر حریق نوشتهایم، بازدید کنید.)
در هنگام آتشسوزی چه باید کرد؟
یکی از چالشبرانگیزترین حوزههای ایمنی در برابر حریق در خانههای سالمندان، تخلیهی ساکنان در صورت آتشسوزی به ویژه در شب است. بسیاری از مراکز نگهداری از سالمندان، برنامهی کاربردی برای تخلیه ندارند و یا کارکنان آموزش کافی برای اجرای آن را ندارند. این مسائل شامل ناکافی بودن کارکنان شیفت شب برای تخلیهی افراد مسن نیازمند به کمک نیز میشود.
در بیشتر مراکز نگهداری از سالمندان نیاز به تخلیهی یکبارهی همهی سالمندان نیست اما همهی این مراکز ملزم به داشتن برنامهای برای تخلیه هستند. در صورت وقوع حریق، معمولا دو نوع روش تخلیه وجود دارد که شامل تخلیهی همزمان و تخلیهی افقی میشود:
- در تخلیهی همزمان هر فرد بلافاصله پس از شنیدن زنگ هشدار آتشنشانی ساختمان را ترک میکند در حالی که تخلیهی افقی به کمک برای ساکنانی است که ممکن است به تنهایی و بدون کمک قادر به تخلیهی محل نباشند.
- در تخلیهی افقی، اگر آتش شروع شود، گروههایی از ساکنان به تدریج از اتاقی به اتاق دیگر منتقل میشوند و به کارکنان زمان کافی برای دسترسی به همهی ساکنان میدهد.
اگر با اعلام حریق خانه سالمندان، زنگ هشدار به صدا درآمد، کارمندان و ساکنان باید مکانیابی کنند و دستورالعملهای تخلیه را دنبال کنند.
(از مطلب اهمیت تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی بازدید کنید.)
اعلام حریق خانه سالمندان و اهمیت آموزش تخلیهی خانه سالمندان
همهی کارکنان خانه مراقبت از سالمندان موظف هستند تا در مورد تخلیه آموزش ببیننند و بدانند در صورت وقوع حریق چه کارهایی باید انجام دهند. بسته به نوع خانه سالمندان، ممکن است آموزش تخلیهی افقی نیز برای کارکنان وجود داشته باشد؛ برای مثال در مرکزی که تعداد بیشتری از ساکنان قادر به تحرک نیستند.
همچنین ممکن است به کارکنان در مورد نحوه استفاده از وسایل کمک تخلیه مانند صندلی تخلیه نیز آموزش داده شود. این وسایل کمکی به ساکنانی که نمیتوانند بدون کمک بایستند یا راه بروند، کمک میکند تا با ایمنی از ساختمان خارج شوند.
راههای فرار
همهی مراکز نگهداری از سالمندان علاوه بر ایمنیهای گفته شده مانند سیستم اعلام حریق خانه سالمندان، باید راههای فرار را نیز برای ایمنی آتشنشانی مشخص کرده باشند و ساکنان و کارمندان باید از طریق تمرینهای تخلیه با این مسیرها آشنا شوند تا در صورت وقوع حریق بتوانند به طور ایمن از این مسیرها استفاده کنند.
مسیرهای فرار و خروجیها باید عاری از انسداد بوده و علائم راهنمای اعلام حریق و چراغ اضطراری اعلام حریق در تمام مسیرها وجود داشته باشد.
(از صفحهی کابل اعلام حریق بازدید کنید.)
اعلام حریق خانه سالمندان: خطرات آتشسوزی و جلوگیری از آنها
شایعترین علل آتشسوزی در مراکز نگهداری از سالمندان، شامل تجهیزات الکتریکی از جمله اجاق گاز و لوازم آشپزخانه و حوادث مرتبط با شمع یا سیگار است. علاوه بر اینکه این مراکز باید مجهز به سیستم اعلام حریق مناسب خانه سالمندان باشند، آگاهی از خطرات احتمالی نیز میتواند احتمال وقوع حریق را کاهش دهد.
حریق در آشپزخانه
آتشسوزیهای زیادی از آشپزخانه شروع میشود که اغلب به خاطر وسایل برقی یا اجاق گاز است. تمام تجهیزات آشپزخانه در خانه سالمندان باید به خوبی نگهداری شوند و به طور منظم از نظر خطرات آتشسوزی بررسی شوند. کارکنان آشپزخانه نیز باید اموزشهای ایمنی کافی دیده باشند تا بتوانند با خطرات احتمالی مقابله کنند.
علاوه بر نصب سیستم اعلام حریق در خانه سالمندان، نصب کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه نیز برای ایمنی خانه سالمندان میتواند موثر باشد.
(با دتکتور دودی فوتوالکتریک و عملکرد آن آشنا شوید.)
اعلام حریق خانه سالمندان و خطر آتش سوزی با تجهیزات الکتریکی
تجهیزات الکتریکی در صورت آسیبدیدگی، قدیمی یا معیوب بودن میتوانند با خطر آتشسوزی همراه باشند. تمام تجهیزات الکتریکی در یک خانه سالمندان باید به طور منظم از نظر ساییدگی و پارگی یا خطرات بررسی شوند. به ویژه نگهداری و بررسی تجهیزات موجود در اتاقهای خواب بسیار مهم و ضروری است.
سیگار کشیدن
یک سیگار بدون مراقبت و بدون زیر سیگاری، میتواند به تنهایی باعث ایجاد حریق و یک فاجعهی آتشسوزی شود. برای جلوگیری از آتشسوزی با سیگار لازم است خانههای سالمندان موارد زیر را در نظر بگیرند:
- جلوگیری از استعمال دخانیات در اتاقهای خواب
- سالمندان تنها تحت نظارت مجاز به سیگار کشیدن باشند
- تشویق افراد سیگاری به ترک سیگار یا استفاده از ویپ (سیگار الکترونیکی) که ایمنتر هستند.
سخن پایانی در خصوص اعلام حریق در خانه سالمندان
در این مطلب در خصوص اهمیت ایمنی در مراکز نگهداری از سالمندان و سیستم اعلام حریق در خانه سالمندان صحبت کردیم. این مراکز باید از سیستمهای اعلام حریق بروز و مناسب استفاده کنند و تجهیزات اطفا حریق مناسب نیز داشته باشند. آموزش ایمنی آتشنشانی کارکنان باید به طور منظم انجام شود و اطمینان حاصل شود که اعضای جدید نیز آموزش فوری دریافت کنند. در فایرفایت میتوانید لیست قیمت سیستم اعلام حریق را مشاهده کرده و برای خرید یک سیستم مناسب اقدام کنید.