آیا در خانه یا ساختمان خود کپسول آتش نشانی دارید؟ آیا کپسول آتش نشانی در دسترس قرار دارد و مهمتر از همه آیا نحوهی کار با آنها را میدانید؟ کپسولهای خاموش کننده یکی از تجهیزات مهم برای مقابله با آتش هستند و با توجه به خطرات باید از تعداد کپسول آتش نشانی مناسب برای خانه استفاده کرد. در ادامهی این مطلب اعلام حریق آرات تصمیم داریم در خصوص الزامات تعداد و محل نصب کپسول آتش نشانی صحبت کنیم.
تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه
با توجه به مواد قابل احتراقی که در یک خانه معمولی وجود دارد، آتشسوزی میتواند در عرض چند دقیقه از کنترل خارج شود. به همین خاطر است که داشتن تعداد مناسب کپسول آتش نشانی در خانه، بهترین راه برای جلوگیری از گسترش آتش در مراحل اولیهی آن است.
طبق گزارشات انجمن ملی حفاظت از آتش (NFPA) حدود 56 درصد از آتشسوزیها محدود به منشا خود باقی میمانند اما حریقهایی که قابلیت گسترش دارند، بسیار کشنده و خطرناک هستند. گسترش آتش در خانه نیز با میتواند باعث مرگ و میر یا جراحتهای ناشی از حریق شود.
دسترسی آسان به کپسول آتش نشانی به جلوگیری از گسترش آتش و در عین حال محافظت از خانه و خانواده کمک میکند.
(با کپسول آتش نشانی CO2 و موارد استفاده از آن مطالعه کنید.)
محل نصب کپسول آتش نشانی در منزل
نصب کپسول آتش نشانی استاندارد در خانه یا هر ساختمان دیگری میتواند به افراد کمک کند تا آتش را در مراحل اولیهی آن کنترل و خاموش کنند. اما محل نصب کپسول آتش نشانی به اندازهی تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه حائز اهمیت است. در ادامهی این مطلب به پنج محل مهم برای نگهداری از کپسول آتش نشانی اشاره میکنیم. اما پیش از آن باید بدانید که چند قانون کلی برای استفاده از کپسولهای آتش نشانی وجود دارد که شامل این موارد میشود:
- اطمینان حاصل کنید همهی افراد خانه محل نصب کپسول آتش نشانی را میدانند.
- کپسول آتش نشانی باید با برچسب رو به بیرون قابل مشاهده باشد.
- مرتبا بررسی کنید که خاموشکنندهها مسدود نشده باشند و به راحتی در دسترس باشند.
- فهرستی از کپسولهای آتش نشانی خانه خود داشته باشید تا آخرین زمان بررسی و شارژ آنها را یادداشت کنید. اطمینان حاصل کنید که آنها همیشه در وضعیت کار هستند.
در ادامه به پنج مکان ضروری برای نگهداری و نصب تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه اشاره میکنیم:
(در مورد اهمیت شارژ کپسول آتش نشانی مطالعه کنید.)
نصب کپسول آتشنشانی آشپزخانه
آشپزخانه یکی از رایجترین مکانها برای یافتن کپسول آتش نشانی در هر خانهای است و البته دلیل آن هم مشخص است. تجهیزات پختوپز عامل اصلی آتشسوزی در ساختمانها هستند. کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه باید در فاصلهی تقریبا 1 متری از اجاق گاز قرار داشته باشد تا در مواقع اضطراری بتوان به سرعت به آن دسترسی داشت. با این حال کپسولهای خاموشکننده نباید در مجاورت اجاق گاز نصب شوند چرا که دود و شعله میتواند دسترسی به آنها را در شرایط اضطراری حریق، مسدود کند.
اگر آشپزخانهی کوچکی دارید، شاید لازم باشد خاموشکننده را روی دیواری در اتاق مجاور نصب کنید که دسترسی به آن سریع و آسان باشد.
(از مطلب اهمیت تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی بازدید کنید.)
نصب کپسول خاموش کننده در نزدیکی منابع گرما
یک پنجم آتشسوزیهایی که در خانهها اتفاق میافتد، ناشی از تجهیزات گرمایشی است. اگر از دودکش و شومینه، بخاری یا اجاق گاز پلت به عنوان تجهیزات گرمایشی در خانهی خود استفاده میکنید، مطمئن شوید که میدانید نزدیکترین خاموشکننده کجاست. البته باید توجه داشته باشید که خاموشکننده نباید نزدیک به تجهیزات گرمایشی قرار داشته باشد و آن را در فاصلهی ایمن دوتر از این تجهیزات نصب کنید.
تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه در هر طبقه
در هر طبقه از ساختمان حداقل یک کپسول آتش نشانی باید نصب شود. بخشهای مختلف خانه شامل زیرزمین و اتاق زیرشیروانی نیز میشود. آتشسوزی از هر نقطهای از خانهی شما ممکن است شروع شود و چه از یک شمع یا سیمکشی معیوب، حریق به سادگی آغاز شده و میتواند گسترش پیدا کند.
با نگهداری از خاموش کننده در هر طبقه یا هر بخش از خانه، از پخش شدن حریق جلوگیری کنید. واکنش سریع برای مبارزهی موفقیتآمیز با آتشسوزی در مراحل اولیه ضروری است.
(با خاموش کننده آبی و کاربرد آنها در اطفای حریق آشنا شوید.)
نصب کپسول آتش نشانی در گاراژ
گاراژها، کارگاهها و سولهها مملو از مواد قابلاحتراق به ویژه چیزهایی مانند کپسول گاز، روغن و محصولات تمیزکننده هستند. به ویژه اگر در گاراژ یا مغازهی خود با ابزار کار میکنید حتما یک کپسول آتش نشانی در نزدیکی خود نگهداری کنید تا در صورت وقوع حریق بتوانید هر چه سریعتر آن را اطفا کنید.
اگر احتمال آتشسوزی مایعات قابلاحتراق وجود دارد، اطمینان حاصل کنید حتما از خاموشکنندهای دارای برچسب مایعات قابلاشتعال استفاده کنید.
(با کپسول آتش نشانی فوم و کاربرد آن آشنا شوید.)
نصب کپسول آتش نشانی در اتاق خوابها
تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه به تعداد اتاقهای خواب نیز بستگی دارد. اکثر آتشسوزیها در شب اتفاق میافتد. بنابراین هر اتاق خواب باید دارای یک کپسول آتشنشانی باشد، حتی اتاق کودکان. هیچ محدودیت سنی برای استفاده از کپسول آتش نشانی وجود ندارد و حتی کودکان نیز میتوانند در مورد نحوه استفادهی ایمن و موثر با آن آموزش ببینند. حتی اگر ترجیح میدهید کودکان این کار را انجام ندهند اما به آنها آموزشهای لازم برای استفاده از خاموشکنندهها را بدهید.
کپسولهای آتشنشانی باید به راحتی در دسترس باشند تا در صورت وقوع حریق مجبور نباشید به دنبال آنها در یک نقطه از خانه بگردید.
(با فایر باکس یا جعبه آتش نشانی بیشتر آشنا شوید.)
عوامل مهم برای تعیین تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه
همانطور که گفتیم، کپسولهای خاموشکننده باید در بخشهای مختلف خانه نصب شوند تا دسترسی آسان و سریعی به آنها وجود داشته باشد. ایمنی در خانه بسیار حائز اهمیت است و آماده بودن در برابر حریق میتواند از خسارات جانی و مالی جلوگیری کند. یکی از راههایی که افراد میتوانند خود را آماده کنند، اطمینان از وجود تعداد مناسبی کپسول آتش نشانی برای خانه است و اینکه همهی افراد نحوه استفاده از آنها را بدانند. در ادامه به عوامل مهم برای تعیین تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه و استاندارد نصب کپسول آتش نشانی صحبت میکنیم.
تعیین تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه با توجه به اندازهی خانه
یکی از عوامل تعیینکننده برای تعداد مناسب خاموشکنندهها، اندازهی خانه و تعداد طبقات آن است. اگر در خانهای بزرگ و دوطبقه زندگی میکنید و فقط یک کپسول آتش نشانی دارید، این مساله میتواند مشکلساز و مهمتر از همه خطرساز باشد. شما باید در قسمتهای اصلی اتاق نشیمن، آشپزخانه و گاراژ و همینطور در هر طبقه از خانه حداقل یک کپسول آتش نشانی مناسب داشته باشید.
اگر در یک خانهی کوچک و یک طبقه زندگی میکنید، احتمالا یک کپسول آتشنشانی کافی است. در این صورت بهتر است خاموشکننده را در آشپزخانه قرار دهید زیرا آشپزخانه همان جایی است که اکثر آتشسوزیها از آن نشات میگیرد.
برای نصب خاموشکننده از استاندارد نصب کپسول آتش نشانی NFPA 10 برای کپسولهای قابلحمل پیروی کنید.
(در مورد تاریخ انقضا یا تاریخ مصرف کپسول های آتش نشانی بیشتر بدانید.)
تعیین تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه با توجه به مناطق و بخشها
همانطور که گفتیم، آشپزخانه مهمترین مکان برای نصب کپسول آتشنشانی است. اکثر آتشسوزیهای ساختمانها در زمان پختوپز در آشپزخانه شروع میشوند. اگر خانهی دو طبقه دارید، یک منطقه برای قرار دادن کپسول خاموشکننده باید در نظر بگیرید که به راحتی در دسترس باشد. هر چه دسترسی به کپسول خاموشکننده در بخشهای ساختمان راحتتر باشد، اطفای حریق سریعتر خواهد بود.
استاندارد تعیین تعداد کپسول آتش نشانی
تعیین تعداد کپسول آتش نشانی در خانه یا هر محل دیگری با توجه به نوع خطر (کمخطر یا پرخطر) میتواند متفاوت باشد. مناطق کمخطر مانند خانه یا اداره و مناطق پرخطر مانند انبارها، گاراژ و غیره است. در مناطق کمخطر کپسولهای خاموشکننده در فاصلهی 20 متری از هم در مناطق پرخطر در فاصلهی 15 متری از هم نصب میشوند.
فرمول محاسبه تعداد کپسول آتش نشانی برای یک فضا به این صورت است که مساحت کل طبقه یا یک فضا تقسیم بر میزان حداکثری پوشش یک کپسول اتشنشانی برای ایمنی میشود تا حداقل تعداد کپسول مورد نیاز به دست آید. جدول سطح پوشش کپسول آتش نشانی به صورت زیر است:
فاصلهی قرارگیری هر کپسول با کپسول بعدی | کپسول 6 کیلویی | کپسول 12 کیلویی | نوع خطر در منطقه |
---|---|---|---|
20 متر | 150 متر مربع | 300 متر مربع | کم خطر |
15 متر | 50 متر مربع | 100 متر مربع | پرخطر |
(در مورد محل نصب کپسول آتش نشانی در خودرو بیشتر بخوانید.)
سخن پایانی در خصوص تعداد کپسول آتش نشانی در ساختمان یا خانه
تعداد و نوع کپسول های آتش نشانی مورد نیاز شما چه برای خانه و چه برای اداره یا هر مکان دیگری به ماهیت خطرات بستگی دارد. اندازهگیری تعداد کپسول آتش نشانی برای خانه همیشه آسان نیست و برای تعیین این تعداد بهتر است با متخصصان این حوزه مشورت کنید. نصب کپسولها معمولا با توجه به نقشه جانمایی کپسول آتش نشانی باید در منطقهای قابل دسترس قرار گیرد و به وسیلهی پایه نصب کپسول آتش نشانی متصل شود.
گیره نصب کپسول آتش نشانی وسیلهای مناسب برای نصب این تجهیز است که باعث میشود کپسول را به شیوهای درست در دسترس نصب کنید.