کپسولهای آتشنشانی یکی از تجهیزات اطفا حریق مناسب برای هر خانهای است. آتشسوزی در آشپزخانه معمولا به خاطر آتش گرفتن روغن یا روغن آشپزی اتفاق میافتد اما میتواند به خاطر نشت گاز یا نقصهای الکتریکی نیز باشد. بنابراین مهم است مطمئن شوید آشپزخانه شما ایمنی کامل دارد تا از بروز آتشسوزی در آن جلوگیری شود. داشتن یک کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه و اطلاع از نحوه صحیح استفاده از آن برای ایمنی بسیار ضروری است. در ادامه این مطلب اعلام حریق آرات بیشتر در خصوص کپسول مناسب آشپزخانه صحبت خواهیم کرد.
کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه کدام است؟
اغلب این سوال پرسیده میشود که کدام نوع از کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه است؟ این سوال میتواند پاسخهای متفاوتی داشته باشد. برای مثال، اگر در آشپزخانه آتشسوزی ایجاد شود و چیزی مانند پارچه یا صندلی آشپزخانه و یا کاغذ در حال سوختن باشد، کپسول آتش نشانی کلاس A مناسب است.
خاموشکنندههای کلاس A عمدتا حاوی آب و گاهی اوقات مواد افزودنی دیگر هستند. همچنین ممکن است در آشپزخانه یک وسیلهی برقی آتش بگیرد و یا روغن آشپزی شعلهور شود. به همین خاطر انواع مختلف اتشسوزی با یک نوع کپسول قابل اطفا نخواهد بود.
با این حال، از آنجایی که مواد مختلفی ممکن است در آشپزخانه دچار حریق شود، توصیه میشود از کپسول آتشنشانی ABC استفاده شود که برای آتشهای کلاس A، B و C مناسب است. به این کپسولها خاموش کننده پودر شیمیایی خشک یا پودر خاموش کننده نیز گفته میشود و حاوی مونوآمونیوم فسفات و بیکربنات پتاسیم به عنوان مواد اصلی است.
(از مطلب شستی اعلام حریق بازدید کنید.)
کلاسهای مختلف آتش در آشپزخانه و کپسول آتشنشانی ABC
کپسولهای آتشنشانی درجه ABC برای مصارف خانگی معمولی هستند اما همیشه برای استفاده در آشپزخانه مناسب نیستند. درجهبندی خاموشکنندهها بر اساس نوع حریقی است که میتوانند خاموش کنند. پنج نوع آتشسوزی وجود دارد و یک ترکیب خاص به بهترین وجه نوع خاصی از آتش را ایجاد میکند.
بنابراین، خاموشکنندهها بسته به نوع آتش، از ترکیبات مختلفی تشکیل میشوند. پنج نوع آتشسوزی شامل موارد زیر میشود:
- کلاس A: کاغذ، چوب و پلاستیک؛ برای مثال آتشسوزی در زبالهها
- کلاس B: مایعات قابلاشتعال. آتشسوزی حاصل از سوختن رنگها، بنزین، گریس و روغن و همینطور گازهای بوتان و پروپان
- کلاس C: آتشسوزیهای الکتریکی. برای مثال بردهای برق اضافه بار، اتصال کوتاه، سیمهای برق فرسوده
- کلاس D: آتشسوزی فلزات. برخی از فلزات قابلاشتعال مانند سدیم، پتاسیم، آلومینیوم و منیزم
- کلاس K: روغنهای پخت و پز و چربیهای حیوانی. آتشسوزی در آشپزخانههای تجاری
آتش کلاس K در آشپزخانههای تجاری با سرخکنهای بزرگ ممکن است اتفاق بیفتد و در آشپزخانههای معمولی ایجاد نمیشود. بسیاری از کپسولهای آتش نشانی مناسب آشپزخانه دارای درجهی BC هستند.
(در مورد پنل اعلام حریق یا مغز سیستمهای اعلام حریق بیشتر بدانید.)
آتشسوزی کلاس K در آشپزخانههای تجاری
همانطور که گفتیم آتشسوزی کلاس K در آشپزخانههای بزرگ تجاری ممکن است ایجاد شود. خاموشکنندههای کلاس K دارای ترکیبات شیمیایی تر هستند که تنها برای آتشسوزیهای کلاس K موثر است و باعث میشود نسبت به خاموشکنندههای خانگی همهکارهتر و موثرتر باشد. به همین خاطر است که کپسولهای آتشنشانی کلاس K معمولا برای کاربردهای خانگی استفاده نمیشود.
سازندگان کپسولهای آتشنشانی، کپسول ABC را به عنوان کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه ارائه میکنند که دارای ترکیبات شیمیایی خشک برای خاموش کردن آتشهای کلاس A، B و C است و برای مصارف خانگی استاندارد کاربرد دارند.
(با سیستم اعلام حریق متعارف و تجهیزات آن آشنا شوید.)
کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه: قابل شارژ یا یکبار مصرف؟
استفاده از کپسولهای اتشنشانی قابل شارژ معمولتر است زیرا این کپسولها محکمتر هستند و عمری طولانیتر دارند. کپسولهای آتشنشانی هم به صورت یکبار مصرف و هم قابل شارژ موجود هستند. کپسولهای قابل شارژ اغلب مکانیزمهای فلزی قویتری دارند که باعث عمر بیشتر آنها میشود. با این حال، آنها کمی سنگینتر از یک کپسول یکبار مصرف هستند. کپسولهای یکبار مصرف معمولا بدنهی پلاستیکی دارند و محکم نیستند.
کپسولهای آتشنشانی قابل شارژ معمولا گرانتر نیز هستند و پس از استفاده از آنها حتی برای چند ثانیه باید نسبت به شارژ کپسول آتش نشانی اقدام شود.
اگر کپسولهای یکبار مصرف دارید، پس از استفاده باید آنها را دور انداخته و کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه جدیدی تهیه کنید.
(در مورد کپسول آتش نشانی CO2 و کاربرد آن بیشتر بخوانید.)
محل قرار دادن کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه
نصب کپسول آتش نشانی باید در جایی باشد که قابل دید باشد. این کار باعث میشود در مواقع اضطراری همهی افراد به آن دسترسی داشته باشند. همچنین مهم است که توجه داشته باشید آتشسوزیها در آشپزخانه معمولا کوچک هستند بنابراین شما به یک کپسول کوچک نیاز خواهید داشت.
کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه برای موثر بودن میتواند حداکثر 7 کیلوگرم باشد، اگرچه اکثر مدلها نصف این وزن هستند. محل مناسب برای نصب کپسول آشپزخانه، روی دیوار نزدیک اجاق گاز یا فر است. همچنین ممکن است لازم باشد یکی در بالا یا پایین کابینتها در نزدیکی پریزهای برق و سایر منابع بالقوهی گرما در نظر بگیرید.
اگر خانوادهی پرجمعیتی دارید یا اگر آشپزخانه شما بزرگ است، احتمالا لازم باشد چندین کپسول آتش نشانی در نقاط مختلف خانه خود قرار دهید.
(با سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و ویژگیهای آن آشنا شوید.)
نکات ایمنی در نصب کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه
در نصب کپسول آتش نشانی مناسب در آشپزخانه دقت داشته باشید که نباید در معرض آب قرار گیرند. فشار مورد نیاز برای استفاده از یک کپسول آتش نشانی میتواند باعث شود آب از سینک مجاور با نیروی کافی به بیرون پاشیده شود و باعث آسیب به افراد شود. همچنین به خاطر داشته باشید کودکان معمولا دستورالعملها را نمیخوانند بنابراین سعی کنید آنها را دور از دسترس کودکان قرار دهید و مطمئن باشید به خاموشکنندهها دسترسی نداشته باشند.
در صورت وجود فضای کافی، به جای آنکه کپسولها را عمودی نصب کنید، به آنها زاویه بدهید. این کار باعث میشود همهی افراد راحتتر کپسول را ببینند و بتوانند دستورالعمل استفاده از آن را بخوانند.
(با کپسول آتش نشانی آب و کاربرد آن آشنا شوید.)
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی مناسب در آشپزخانه
ایمنی در برابر آتش با نصب دتکتور اعلام حریق از نوع دتکتورهای دودی یا دتکتور حرارتی یا هر دتکتور مناسب دیگر بسیار مهم است. اما کپسول آتش نشانی و یا سیستم های اطفا حریق سقفی از جمله اسپرینکلر آتش نشانی نیز میتوانند برای اطفای حریق ایدهآل باشند. اگر از کپسول آتش نشانی در آشپزخانه نگهداری میکنید، لازم است با نحوه استفاده از آنها نیز آشنا باشید.
برای خاموش کردن آتشسوزیهایی که در آشپزخانه اتفاق میافتد هرگز نباید از آب استفاده کنید. اگر آتشسوزی اتفاق افتاد، کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه را برداشته و مراحل زیر را دنبال کنید.
-
تخلیه آشپزخانه و تماس با آتشنشانی
اول از همه مطمئن شوید که همه بیرون از آشپزخانه هستند و سپس با آتشنشانی تماس بگیرید. خیلی مهم است که در صورت بروز حریق افراد و همینطور حیوانات خانگی آشپزخانه را ترک کنند. سپس با اتشنشانی تماس بگیرید.
-
کپسول آتش نشانی را بردارید
کپسول آتش نشانی را از براکت آن جدا کرده و دستورالعملهای نحوه استفاده از آن را دنبال کنید. اگر در مورد نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه مطمئن نیستید، به دنبال دستورالعمل روی آن یا روی برچسب کنار آن باشید. اگر هیچ اطلاعاتی پیدا نکردید با آتشنشانی تماس بگیرید و از آنها اطلاعات بگیرید.
-
پین ایمنی کپسول را جدا کنید و آتش را نشانه بگیرید
پس از جدا کردن پین ایمنی آتش، وقتی آماده استفاده از کپسول خاموش کننده شدید، نازل را به سمت پایه آتش بگیرید و به آرامی ماشه را فشار دهید. تا زمانی که محتویات آن را کاملا تخلیه نکردهاید، توقف نکنید. اگر چندین کپسول آتش نشانی دارید، این مراحل را با آنها نیز تکرار کنید.
آیا کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه تاریخ مصرف و انقضا دارد؟
اکثر خاموشکنندهها تنها برای پنج سال خوب هستند. این بدان معناست که باید تاریخ مصرف کپسول آتش نشانی را بررسی کنید و پیش از رسیدن تاریخ انقضا، کپسول آتش نشانی را تعویض کنید. اگر نمیدانید زمان آخرین سرویس کپسول خاموشکننده چه زمانی است، به دنبال نشانههای فرسودگی یا آسیب در بدنهی کپسول باشید. اگر سوراخهایی در کپسول آتش نشانی وجود دارد یا بدنهی آن فرورفته یا تاب خورده است باید آن را تعویض کنید.
به خاطر داشته باشید که کپسولهای آتش نشانی باید حداقل سالی یکبار بررسی شوند؛ حتی اگر در جای مناسبی نگهداری شوند و در معرض دماهای شدید و عوامل جوی قرار نگیرند.
(لیست قیمت سیستم های اعلام حریق را در فایرفایت مشاهده کنید.)
چرا در آشپزخانهها نیاز به کپسول خاموش کننده هست؟
یک کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه که برای آشپزخانه درجهبندی شده است به خاموش کردن آتشهای کوچک ناشی از موارد زیر میتواند کاربردی باشد:
- پخت و پز
- وسایل آشپزخانه مانند اجاق گاز و فر
- وسایل لباسشویی مانند ماشین لباسشویی و خشککن
بسیاری از آتشسوزیهای خانگی از آشپزخانه شروع میشوند زیرا آشپزخانه دارای لوازم الکتریکی، ظروف داغ، اجاق و فر است که به عنوان وسایل پرخطر شناخته میشوند. وسایل دیگری مانند لباسشویی و خشککن نیز میتوانند باعث ایجاد حریق در خانهها شوند.
احتمال وقوع حریق در آشپزخانه زیاد است و بنابراین نگهداری از کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه ضروری و منطقی است.