کپسول آتش نشانی CO2 : کپسول آتش نشانی گازی کربن دی‌اکسید + عکس

کپسول آتش نشانی CO2

کپسول آتش نشانی گاز CO2 یا خاموش کننده دی اکسید کربن برای اطفای حریق آتش کلاس B (مایعات قابل اشعال) و آتش‌سوزی تجهیزات الکتریکی یک گزینه‌ی ایده‌آل و ایمن است و در ادامه‌ی این مطلب اعلام حریق آرات می‌توانید در خصوص این کپسول آتش نشانی گازی و قیمت کپسول آتش نشانی CO2 بیشتر بخوانید.

معرفی کپسول آتش نشانی CO2

استفاده از کپسول آتش نشانی گازی CO2

اطمینان از ایمنی آتش در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری و غیره از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. روش‌های مختلفی برای حفاظت از آتش وجود دارد که از جمله‌ی آنها می‌توان به نصب سیستم های اعلام حریق و یا سیستم های اطفا حریق از جمله سیستم اسپرینکلر آتش نشانی، سیستم اطفا حریق اتوماتیک فوم، اطفا حریق آیروسل، سیستم اطفا حریق اتوماتیک آبی، سیستم اطفا حریق گازی و غیره اشاره کرد.

اما استفاده از کپسول آتش نشانی نیز در برخی ساختمان‌ها بسیار رایج است؛ کپسول‌هایی که با توجه به نوع مواد و آتش احتمالی در محیط انتخاب می‌شوند. انواع مختلفی از کپسول آتش نشانی وجود دارد، کپسولِ آتش نشانی فوم، کپسول اطفا حریق آبی، کپسولِ آتش نشانی پودری، کپسول آتش نشانی گاز کربنیک و موارد دیگر که ما تصمیم داریم در ادامه در خصوص خاموش کننده گازی یا کپسول آتش نشانی گاز CO2 صحبت کنیم.

انواع مختلف کپسول‌های آتش‌نشانی از جمله کپسول آتش نشانی گازی برای اطفای حریق در ساختمان‌ها بکار برده می‌شوند و هر کدام از آنها کاربری مخصوصی دارند و برای اطفای نوع خاصی از حریق بکار می‌روند.

(از مطلب مخزن آب آتش نشانی بازدید کنید.)

 کپسول آتش نشانی گاز CO2

معرفی انواع مختلف کپسول آتش نشانی و کلاس‌های آتش

پنج نوع اصلی کپسولِ آتش نشانی وجود دارد که شامل کپسول‌های آبی، فوم (یا کف)، کپسولِ آتش نشانی گازی از جمله کپسول آتش نشانی CO2، پودر خشک و ماده‌ی شیمیایی تر می‌شوند. برای تهیه و خرید کپسول، مهم است که اطمینان حاصل کنید حتما کپسول آتش نشانی مناسب تهیه کنید.

هیچ کپسول آتش نشانی خاصی برای خاموش کردن تمام انواع آتش‌سوزی‌ها وجود ندارد. بنابراین بسیاری از ساختمان‌ها از چند نوع کپسول اطفا حریق استفاده می‌کنند. علاوه بر این، تجهیزات دیگری نیز مانند سطل آتش نشانی یا پتوی آتش نشانی وجود دارد که می‌توانید در مورد آنها در صفحه‌ی تجهیزات آتش نشانی بیشتر بخوانید.

انواع مختلف کپسول آتش نشانی

کلاس‌های مختلف آتش

انواع آتش با توجه به منبع سوخت به 5 کلاس مختلف تقسیم می‌شوند:

  • آتش‌سوزی‌های کلاس A: مواد قابل احتراق مانند چوب، کاغذ و منسوجات
  • آتش‌سوزی‌های کلاس B: مایعات قابل اشتعال مانند نفت و رنگ‌ها
  • آتش‌سوزی‌های کلاس C: گازهای قابل اشتعال مانند متان و پروپان
  • آتش‌سوزی‌های کلاس D: فلزات احتراق‌پذیر مانند لیتیوم، پتاسیم و منیزیم
  • آتش‌سوزی‌های کلاس F: روغن‌ها و چربی‌های پخت و پز

کپسول‌هایی که در نزدیکی تجهیزات الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرند باید مورد آزمایش رسانایی قرار گرفته باشند.

(از مطلب لوله آتش نشانی بازدید کنید.)

معرفی کلاس های مختلف آتش

کپسول آتش نشانی گاز CO2 چیست؟

همانطور که گفتیم 5 کلاس آتش متفاوت وجود. معمول‌ترین حریق‌هایی که اتفاق می‌افتد مربوط به کلاس A، B و C است و کپسول‌های آتش نشانی ABC (پودر شیمیایی خشک) که احتمالا در اکثر مشاغل تجاری و غیره می‌بینید، می‌توانند برای اطفای هر سه این کلاس‌های آتش موثر باشند. اما کپسول اطفا حریق گاز CO2 یا خاموش کننده گاز کربنیک در درجه‌ی اول برای خاموش کردن آتش کلاس B کاربرد دارد ولی می‌توان از آن برای اطفای حریق آتش کلاس C نیز استفاده کرد.

آتش‌های کلاس B از مایعات قابل اشتعال مانند سوخت‌های مایع و رنگ‌های شیمیایی تغذیه می‌کنند و برای خاموش کردن این نوع حریق‌ها، یک کپسول آتش نشانی CO2 یا کپسول اطفا حریق گاز، فشار گاز CO2 را برای جابجا کردن اکسیژن و خاموش کردن حریق بکار می‌برد. از آنجایی که کپسول آتش نشانی گازی اساسا ابری از گاز ایجاد می‌کنند، استفاده از آنها برای محیط‌های باز چندان موثر نخواهد بود.

کپسول آتش نشانی CO2 مناسب اطفای حریق آتش کلاس B و C است و با حذف اکسیژن اطراف حریق، باعث خفه شدن آتش و خاموش شدن آن می‌شود.

(برای خرید و نصب سیستم‌های آدرس‌پذیر به صفحه‌ی اعلام حریق آدرس‌پذیر مراجعه کنید.)

کپسول اطفای حریق گاز CO2

گاز موجود در کپسول اطفا حریق گاز چیست: گاز کربن دی اکسید یا CO2

اما گاز درون کپسول چه نام دارد؟ کربن دی اکسید یا دی‌اکسید کربن (CO2) در بسیاری از مکان‌ها، از نوشابه‌های گازدار گرفته تا گازهای گلخانه‌ای که با تغییرات آب و هوایی مرتبط هستند، وجود دارند. گاز CO2 گازی بی‌رنگ و بی‌بو است که از دو اتم اکسیژن و یک اتم کربن تشکیل شده است. دی اکسید کربن گازی است که گیاهان هنگام فتوسنتز تولید می‌کنند و البته گازی است که در کپسول اطفا حریق گاز نیز برای اطفای حریق مورد استفاده قرار می‌گیرد.

(در مورد پنل اعلام حریق بیشتر بخوانید.)

گاز کربن دی اکسید یا CO2 در کپسول اطفای حریق گاز

نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی گازی CO2

برای استفاده از کپسول آتش نشانی گازی خاموش کننده آتش یا خاموش کننده دی اکسید کربن لازم است مراحل زیر را در نظر داشته باشید:

  • پین کپسول را از دسته جدا کنید
  • نازل آتش نشانی را به سمت پایه‌ی آتش بگیرید
  • اهرم را فشار دهید
  • اهرم را از سمتی به سمت دیگر حرکت دهید تا آتش را خاموش کنید

هنگام استفاده از کپسول آتش نشانی گازی CO2 دقت داشته باشید که پوست دست یا بدن شما با ترشحات کپسول تماس نداشته باشد چرا که گاز CO2 درون این کپسول اطفا حریق گاز در طول تخلیه تبدیل به یخ خشک می‌شود و اگر پوست شما با آن تماس داشته باشد، ممکن است دچار یخ‌زدگی شوید. ذکر این نکته نیز مهم است که محدوده‌ی تخلیه‌ی کپسول آتش نشانی گاز CO2 بین 1 تا 3 متر است و اگر نزدیک شدن به آتش تا این حد برای شما ایمن نیست، حتما محل را ترک کرده و با آتش‌نشانی تماس بگیرید.

استفاده از کپسول آتش نشانی CO2 باید با احتیاط انجام شود و کاربر باید مراقب باشد که گاز خارج شده از مخزن با پوست او تماسی نداشته باشد.

(پیشنهاد می‌کنیم از مطلب چراغ اضطراری اعلام حریق بازدید کنید.)

نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی CO2

نحوه‌ی عملکرد کپسول آتش نشانی CO2

کپسول آتش نشانی گاز CO2 که با نام خاموش کننده دی اکسید کربن (یا کربن دی اکسید) نیز شناخته می‌شود، با تخلیه‌ی گاز CO2 عمل می‌کند. این گاز به صورت مایع در کپسول ذخیره می‌شود و هنگام استفاده، تحت فشار دوباره به صورت گاز درآمده و تخلیه می‌شود. این کار باعث می‌شود گاز CO2 در کپسول آتش نشانی گازی با سرعت زیادی تخلیه شود و به همین خاطر است که استفاده از کپسولِ آتش نشانی CO2 برای آتش‌سوزی‌های آشپزخانه و روغن‌ها مناسب نیست چرا که باعث پخش شدن و گسترش بیشتر آتش به اطراف می‌شود.

بر خلاف کپسول آتش نشانی آب و فوم، کپسول خاموش کننده دی اکسید کربن با سرد کردن آتش عمل نمی‌کند و بنابراین برای آتش جامدات مشتعل نیز کاربرد ندارد. در عوض، این خاموش کننده‌ها با جایگزین کردن دی اکسید کربن به جای اکسیژن عمل می‌کنند و با حذف اکسیژن، باعث پایان یافتن حریق می‌شوند.

کپسول آتش نشانی CO2 دی‌اکسید کربن را جایگزین اکسیژن می‌کند و با خفه کردن آتش باعث پایان یافتن آن می‌شود. استفاده از این خاموش کننده برای آتش‌سوزی روغن و جامدات مشتعل توصیه نمی‌شود.

(در مورد کفپوش عایق برق بیشتر بخوانید.)

عملکرد کپسول آتش نشانی گاز دی اکسید کربن

کاربرد کپسول آتش نشانی گاز CO2

کپسول آتش نشانی گاز CO2 عمدتا برای دو کلاس آتش‌سوزی خاص یعنی کلاس B و آتش‌سوزی‌های الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. آتش کلاس B معمولا شامل مایعات قابل‌اشتعال مانند نفت یا روغن (به غیر از روغن‌ها یا چربی‌های پخت‌وپز‌) می‌شود. این بدان معنی است که انواع خاموش کننده دی اکسید کربن و کپسول آتش نشانی گازی برای مشاغلی که ممکن است با این مایعات قابل اشتعال سر و کار داشته باشند، مانند گاراژ خودرو، کارگاه و یا کارخانه‌های تولیدی ایده‌آل باشد.

گاز دی‌اکسید کربن در کپسول آتش نشانیِ CO2 جای اکسیژن را می‌گیرد و دمای مایعات را کاهش می‌دهد.

(با علائم راهنمای اعلام حریق آشنا شوید.)

کاربرد کپسول اطفا حریق گاز

کپسول آتش نشانی گازی: کاربرد کپسول آتش نشانی CO2 برای آتش‌سوزی‌های الکتریکی

در مورد آتش‌سوزی‌های الکتریکی نیز به این صورت است: آتش‌سوزی به دلیل خطای الکتریکی رخ می‌دهد که می‌تواند ناشی از سیم‌ها یا تجهیزات آسیب‌دیده باشد. وقتی بحث برق در میان است، باید مراقب باشید که وضعیت را بدتر نکنید.

به همین دلیل است که یک کپسول آتش نشانی گازی مانند خاموش کننده دی اکسید کربن مورد نیاز است. این کپسول آتش نشانی گاز CO2 به شما کمک می‌کند تا شعله‌های آتش را خاموش کنید بدون آنکه آسیب بیشتر و خطاهای الکتریکی بیشتری ایجاد شود؛ بر خلاف خاموش‌کننده‌های مبتنی بر آب که می‌تواند باعث آسیب و خطرات جدی باشد.

اتاق سرور و یا هر منطقه‌ای با مقادیر زیاد تجهیزات الکتریکی، جایی است که می‌توان از کپسولِ آتش نشانی CO2 استفاده کرد. البته استفاده از سیستم اعلام حریق اتاق سرور برای ایمنی بیشتر نیز پیشنهاد می‌شود.

(در مورد دتکتور شعله مطالعه کنید.)

کاربرد کپسول اطفای حریق CO2 برای آتش‌سوزی‌های الکتریکی

آموزش به کارکنان برای استفاده از کپسول آتش نشانی گاز CO2

وقتی صحبت انواع حریق و خاموش کننده مناسب می‌شود، آموزش کارکنان یکی از مهم‌ترین کارهایی است که یک کسب و کار می‌تواند انجام دهد. این کار باعث می‌شود اطمینان حاصل شود که از کپسول آتش نشانی در محل به درستی استفاده می‌شود و انتخاب نوع خاموش کننده مناسب بسته به آتش‌سوزی و همچنین نحوه‌ی کار با یک کپسول آتش نشانی قابل حمل از جمله کپسول آتش نشانی گازی برای خاموش کردن مناسب آتش را نیز پوشش دهد.

گذراندن دوره‌ی آموزشی آتش نشانی برای افراد می‌تواند بسیار مفید باشد و اگر صاحب یک کسب و کار هستید، اطمینان حاصل کنید همه‌ی افراد در مورد نحوه‌ی مقابله با آتش و استفاده از کپسول آتش نشانی CO2 اطلاعات داشته باشند تا در مواقع اضطراری بتوانند به خوبی شرایط را مدیریت کنند.

(پیشنهاد می‌کنیم در مورد شیر سیامی مطالعه کنید.)

اهمیت آموزش کارکنان برای استفاده از کپسول آتش نشانی CO2

مشخصات کپسول آتش نشانی CO2 : ویژگی‌های ظاهری خاموش کننده دی اکسید کربن

توانایی تمایز بین کپسول‌های آتش نشانی بسیار مهم است؛ به خصوص اگر در یک محیط کاری هستید و ممکن است در صورت آتش‌سوزی به کپسول آتش نشانی مانند کپسول آتش نشانی گازی، فوم، آبی یا پودر و غیره دسترسی داشته باشید. با این حال، اگر از کپسول آتش نشانی نامناسب برای آتش‌سوزی در محل استفاده کنید، می‌تواند باعث بدتر شدن شرایط شود. بنابراین، اگر آتش سوزی الکتریکی یا کلاس B رخ داد، باید به دنبال کپسول آتش نشانی گاز CO2 با برچسب سیاه رنگ باشید.

در شرایط بحرانی وقوع آتش‌سوزی ممکن است بلافاصله نتوانید کپسول اطفا حریق گاز را راحت پیدا کنید؛ بنابراین مواردی که باید به دنبال آن باشید عبارت است از یک خاموش کننده با نازلی به شکل شیپور و رنگ سیاه باشید که ویژگی‌های کپسول آتش نشانی گازی است.

کپسول های خاموش کننده گاز دی اکسید کربن که بر اساس استاندارد BS EN 3 تولید می‌شوند، دارای بدنه‌ای قرمز رنگ و یک برچسب سیاه هستند که بین 5 تا 10 درصد سطح بدنه را می‌پوشاند. کپسول آتش نشانی گازی CO2، با این برچسب سیاه رنگ به آسانی قابل تشخیص هستند. بدنه باید کاملا قرمز باشد و برچسب سیاه رنگ در قسمت جلویی کپسول با نوشته‌ی سفید روی آن نمایان باشد.

(در مورد دتکتور اعلام حریق و انواع آن مطالعه کنید.)

مشخصات کپسول اطفای حریق CO2

مزایای استفاده از کپسول آتش نشانی CO2 یا کربن دی اکسید

  • غیرسمّی بودن و بدون باقی گذاشتن اثر
  • بدون آسیب برای تجهیزات الکتریکی و ماشین‌آلات، غذاها، منسوجات و غیره
  • دی‌اکسیدکربن در کپسول آتش نشانی گازی CO2 یک عامل نارسانا است و می‌توان از آن برای اطفای حریق تجهیزات الکتریکی استفاده کرد.
  • برای یکبار استفاده شارژ خود را نگه می‌دارد با این حال باید باید آن را در اسرع وقت آن را شارژ کنید.
  • شارژ مجدد آن نسبتا ارزان است.

(در فایرفایت بخوایند: پرشر سوئیچ چیست؟)

مزایای کپسول آتش نشانی CO2

معایب استفاده از خاموش کننده دی اکسید کربن

  • خطر سوختگی با یخ به خاطر کاهش دمای نازل ناشی از تغییر فشار
  • از آنجایی که گاز CO2 موجود در کپسول آتش نشانی CO2 با جابجایی اکسیژن در اطراف آتش عمل می‌کند برای استفاده در فضای باز یا محیط‌هایی در معرض باد شدید مناسب نیست.
  • این کپسول آتش نشانی گازی دارای فشار بالایی است و استفاده از آن در آتش‌سوزی‌های کلاس A یا F می‌تواند باعث گسترش آتش شود.
  • کاربران باید در مورد میزان CO2 مورد استفاده در مناطق کوچک و محدود، احتیاط کنند.

(از مطلب پمپ آتش نشانی بازدید کنید.)

معایب استفاده از کپسول اطفا حریق گاز CO2

خطرات کپسول آتش نشانی CO2

خاموش کننده های دی اکسید کربن، زمانی که در شرایط مناسب استفاده شوند، می‌توانند جان انسان‌ها را نجات دهند. با این حال، استفاده از این نوع کپسول آتش نشانیِ گازی برای اطفای گازهای قابل اشتعال، روغن‌ها و چربی‌ها و یا در یک فضای محدود می‌تواند خطر ناک باشد. در ادامه شرایطی که ممکن است استفاده از کپسول آتش نشانی گازی CO2 خطرناک باشد را بیان می‌کنیم.

خطرات استفاده از کپسول آتش نشانی CO2

خطرات کپسول آتش نشانی گازی: 1. خفگی ناشی از گاز دی اکسید کربن

اگر از کپسول آتش نشانی گاز CO2 در یک منطقه‌ی بسته یا منطقه‌ای با تهویه‌ی ضعیف استفاده شود، ممکن است با خطر جدی خفگی برای افراد همراه باشد. به همین خاطر استفاده از این کپسول‌ها برای محیط‌های بسته پیشنهاد نمی‌شود.

خطرات کپسول آتش نشانی گازی: 2. فشار بیشتر کپسول آتش نشانی CO2

دی اکسید کربن موجود در خاموش کننده گاز CO2، هنگامی که تخلیه می‌شود از حالت مایع به گاز تبدیل می‌شود. فشار کارکرد خاموش کننده CO2 تقریبا 55 بار است (در مقایسه با 12 بار در یک واحد مبتنی بر آب)؛ این بدان معناست که اگر کسی بخواهد از این خاموش کننده بدون شلنگ و نازل مناسب استفاده کند، احتمال ضربه از سمت دستگاه و آسیب رساندن به فرد وجود دارد و می‌تواند باعث آسیب به مچ دست یا در بدترین حالت شکستگی مچ شود.

خطرات کپسول آتش نشانی گازی: 3. تخلیه‌ی سریع‌تر خاموش کننده دی اکسید کربن

همانطور که گفتیم کپسول آتش نشانی گاز CO2 دارای فشار بیشتری است و در نتیجه سرعت تخلیه‌ی آن نیز بالاتر است. این بدان معناست که فردی که از خاموش کننده دی اکسید کربن برای اطفای حریق استفاده می‌کند، پیش از تلاش برای مقابله با آتش باید مطمئن باشد که می‌تواند آتش را به طور کامل خاموش کند زیرا پس از شروع استفاده از کپسول گازی، محتویات آن به سرعت تخلیه می‌شود.

(از مطلب هوزریل آتش نشانی بازدید کنید.)

تخلیه سریع کپسول اطفای حریق گازی

خطرات کپسول آتش نشانی گازی: 4. سوختگی در اثر یخ‌زدگی با کپسول آتش نشانی CO2

زمانی که گاز CO2 هنگام تخلیه از حالت مایع به حالت گازی تغییر می‌کند، دمای آن بسیار پایین است. خطر سوختگی با یخ یک خطر جدی است که اگر فرد به درستی کپسول را نگه ندارد و یا اگر خاموش کننده دارای نازل مناسب نباشد، ممکن است اتفاق بیفتد.

خطرات کپسول آتش نشانی گازی: 5. خطرات برق‌گرفتگی با کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن

در صورت مقابله با آتش‌سوزی الکتریکی، اگر فرد بخواهد پس از خاموش شدن حریق، دستگاه‌ها را بررسی کند، خطر برق‌گرفتگی وجود دارد. همیشه بهترین کار این است که منبع برق به طور کامل از طریق کلیدهای اصلی قطع شود تا مطمئن شوید که آتش به طور کامل خاموش شده است. در حالت ایده‌آل حتی بهتر است پیش از تلاش برای اطفای حریق، منبع تغذیه‌ی دستگاه‌ها قطع شود.

خطرات برق‌گرفتگی با کپسول آتشنشانی CO2

کپسول آتش نشانی گاز CO2 و برق

کپسول آتش نشانی گازی دی اکسید کربن برای آتش‌سوزی‌های داخل، رو یا اطراف تجهیزات الکتریکی و کابل‌های بی‌برق، بی‌خطر هستند. گاز CO2 در هوا خشک و خنثی است و هیچ اثری از خود بر جای نمی‌گذارد که بر عملکرد آتی تجهیزات الکتریکی تاثیر بگذارد. بنابراین، اغلب یک کپسولِ آتش نشانی CO2 را در کنار تجهیزات برقی گران‌بها مانند تابلوهای برق پیدا خواهید کرد.

در اکثر اداره‌ها، محل کار، کارخانه‌ها یا انبار، بهترین ترکیب این است که یک واحد افزودنی آب یا فوم در کنار کپسول اطفا حریق CO2 وجود داشته باشد تا حداکثر توانایی اطفای حریق را داشته باشد.

کپسول های آتش نشانی CO2 گزینه‌ی ایمن برای اطفای حریق وسایل الکترونیکی هستند و هیچ اثر و ردی از خود به جای نمی‌گذارند.

(در صفحه‌ی اعلام حریق متعارف می‌توانید برای خرید و نصب این تجیهزات اقدام کنید.)

کپسول آتش نشانی گاز CO2 برای اطفای حریق برق

علت شیپوری بودن نازل کپسول آتش نشانی CO2

بر خلاف انواع دیگر کپسول‌های آتش نشانی، کپسول‌های خاموش کننده گاز دی اکسید کربن دارای یک خروجی شیپور مانند هستند. علت شکل شیپوری این نازل در وهله‌ی اول به خاطر محافظت از کاربر است. هنگام استفاده از کپسولِ آتش نشانی CO2، جریانی بسیار بالا از کربنیک مایع خارج می‌شود که سپس به گاز تبدیل می‌شود.

این جریان مایع می‌تواند یک چاقو، جت آب را بریده و به دست فرد آسیب بزند. هنگامی که مایع به گاز تبدیل می‌شود، انرژی حرارتی زیادی منتقل می‌شود؛ گاز سرد می‌شود تا حدی که می‌تواند در چند ثانیه باعث سوختگی ناشی از یخ‌زدگی شود.

توجه داشته باشید که این شیپور از یک ماده‌ی عایق ساخته شده که از سرد شدن بیش از حد آن در قسمت خارجی و آسیب رساندن به پوست جلوگیری می‌کند. در نهایت اینکه علت شیپوری بودن کپسول CO2 برای بهبود هدایت گاز سرد در جهت مورد نظر برای اطفای حریق است. به طور کلی نازل‌ها انواع مختلفی دارند که می‌توانید در مورد آنها در صفحه‌ی نازل آتش نشانی بیشتر بخوانید.

آنچه کپسول آتش نشانی گاز CO2 را از سایر کپسول‌ها متمایز می‌کند، شکل نازل آن است که به خاطر ایمنی کاربر در اطفای حریق و بهبود هدایت گاز در جهت آتش طراحی شده است.

(مطالعه‌ی مطلب درب ضد حریق می‌تواند برای شما مفید باشد.)

آیا کپسول آتش نشانی CO2 نیاز به شارژ دارد؟

بله، کپسول آتش نشانی گاز کربن دی‌اکسید باید پس از استفاده شارژ شود تا در شرایط اضطراری بعدی نیز بتوان از آن استفاده کرد. زمان شارژ این کپسول آتش نشانی گازی بسته به نوع کپسول و اندازه‌ی آن متفاوت است. شارژ کپسول گاز CO2 توسط تجهیزات خاصی انجام می‌شود و بنابراین بهتر است این کار را به افراد حرفه‌ای بسپارید. برای شارژ کپسول آتش نشانی ابتدا محلول و مواد باقی‌مانده در آن تخلیه شده و کاملا تمیز می‌شود و سپس کپسول را با مواد جدید پر می‌کنند.

همانطور که گفتیم شارژ کپسول آتش نشانی گاز CO2 باید پس از استفاده حتما انجام شود اما بررسی دوره‌ای نیز حائز اهمیت است تا تاریخ انقضای کپسول نیز بررسی شود. کپسول‌های آتش نشانی معمولا به صورت سالانه شارژ می‌شوند اما شارژ کپسول خاموش کننده CO2 به این صورت نیست و صرفا لازم است هر دو سال یکبار مورد بررسی و شارژ مجدد قرار گیرد.

کپسول آتش‌نشانی گاز CO2 پس از استفاده باید حتما شارژ شود و بررسی دوره‌ای کپسول آتش نشانی گازی نیز برای اطمینان از عملکرد آنها در شرایط خطر، ضروری است.

(در مورد سیستم اطفا حریق آیروسل نیز مطالعه کنید.)

شارژ کپسول آتش نشانی CO2

تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و کپسول آتش نشانی CO2

  1. مواد مختلف در خاموش کننده گاز دی اکسید کربن و کپسول‌های پودری

کپسول آتش نشانی گازی یا گاز CO2 نوعی خاموش کننده است که سابقه‌ی استفاده از آن بیش از 100 سال است و قیمت کپسول آتش نشانی CO2 ارزان و تهیه و نگهداری آسان است که باعث می‌شود گزینه‌ی ایده‌آلی برای خرید باشد. این خاموش کننده عمدتا به خفه کردن و خنک کردن جزئی حریق متکی است. CO2 چگالی بالاتری از هوا دارد که تقریبا 1.5 برابر بیشتر است.

اما خاموش کننده پودر خشک نوعی خاموش کننده است که می‌توان آن را به دو دسته‌ی پودر خشک معمولی و کپسول آتش نشانی پودر خشک بسیار ریز تقسیم کرد. کپسول پودر خشک مجهز به مواد اطفاء حریق پودر خشک مانند نمک فسفات آمونیوم است که به راحتی روان و خشک می‌شود. این ماده از نمک‌های معدنی و افزودنی‌های خرد شده و خشک شده تشکیل شده که می‌تواند به طور موثر با آتش مبارزه کند.

پودر خشک در خاموش‌کننده‌های پودری مانند لایه‌ای محافظ مانع از رسیدن اکسیژن به مواد در حال سوخت می‌شود.

(از مطلب فوم ضد حریق نیز بازدید کنید.)

تفاوت کپسول آتش نشانی پودر و CO2

  1. اصول کار متفاوت کپسول آتش نشانی CO2 و کپسول آتش نشانی پودری

تحت فشار معمولی، دی اکسید کربن مایع در کپسول آتش نشانی گازی بلافاصله تبخیر می‌شود. عموما 1 کیلوگرم CO2 مایع می‌تواند حدود 0.5 مترمکعب گاز تولید کند. بنابراین، هنگام اطفای حریق، گاز CO2 می‌تواند هوا را خارج کرده و سطح جسم در حال سوختن را احاطه کند؛ یا آن را در یک فضای نسبتا بسته توزیع کند و به این ترتیب غلظت اکسیژن را در اطراف حریق کاهش دهد و باعث خفگی آتش شود. پودر خشک نیز روی آتش را می‌پوشاند و با خفه کردن آتش با آن مبارزه می‌کند.

  1. ویژگی‌های متفاوت کپسول آتش نشانی CO2 و کپسول‌های پودر خشک

هنگامی که CO2 از خاموش کننده گاز دی اکسید کربن خارج می‌شود، به سرعت از مایع به گاز تبدیل می‌شود و بخشی از گرمای محیط را جذب می‌کند و نقش خنک‌کنندگی دارد. مواد اطفا حریق پودر خشک معمولی عمدتا از اجزای اطفا حریق فعال، اجزای آب‌گریز و پرکننده‌های بی‌اثر تشکیل شده‌اند. اجزای آبگیر شامل روغن سیلیکون و کربن سیاه سفید آبگریز است. پرکننده‌های بی‌اثر نیز متنوع هستند و عمدتا از ارتعاش و توده شدن مواد جلوگیری می‌کنند، حرکت پودر خشک را بهبود می‌بخشند و پودر خشک را کاتالیز می‌کنند.

ویژگی‌های متفاوت کپسول آتش نشانی CO2 و پودر خشک

  1. دامنه‌ی استفاده متفاوت کپسول آتش نشانی CO2 و خاموش کننده پودر

عامل اطفای حریق گاز کربن دی‌اکسید عمدتا در بایگانی‌ها و آزمایشگاه‌های ابزار دقیق استفاده می‌شود و پس از تخلیه هیچ اثری از خود بر جای نمی‌گذارند. در مقابل کپسول اطفا حریق پودری برای اطفای حریق کلاس‌های ABC مناسب است که شامل آتش جامدات، گاز و مایعات می‌شود.

کپسول آتش نشانی روناک گاز خزر

روناک گاز خزر یکی از تولیدکنندگان ایرانی برتر در زمینه‌ی تولید کپسول‌های آتش نشانی اطفا حریق است که از جمله محصولات آن می‌توان به کپسول آب و گاز، کپسول پودر و گاز و غیره اشاره کرد. خاموش کننده روناک گاز خزر دارای استاندارد ISO 9001 است و مورد تست آزمون بدنه نیز قرار می‌گیرد.

این شرکت فعالیت خود را از سال 1382 آغاز کرده و برندهای مختلفی مانند اطلس، کاوه، پیشتاز، سپهر و پیشگام را نیز به بازار عرضه کرده است. کپسول های آتش نشانی این برند از باکیفیت‌ترین و بهترین تولیدات داخلی است و در اندازه‌های مختلف و قیمت‌های مختلف به مشتریان ارائه می‌شود.

برای اطلاع از لیست قیمت کپسول آتش نشانی CO2 می‌توانید با مشاوران مرکز اعلام حریق ارات تماس بگیرید. این مرکز به عنوان نمایندگی فروش کپسول آتش نشانی گاز CO2 می‌تواند شما را در خرید کپسول خاموش‌کننده مناسب راهنمایی کند.

کپسول آتش نشانی روناک گاز خزر

خرید بهترین خاموش کننده گازی یا کپسول آتش نشانیِ CO2

همانطور که تا اینجای مطلب گفتیم، خاموش کننده گاز دی اکسید کربن حاوی دی‌اکسیدکربن تحت فشار است و پس از تخلیه هیچ اثری از خود بر جای نمی‌گذارد. این کپسول‌های آتش نشانی برای اطفای حریق مایعات قابل اشتعال (کلاس B) و آتش‌سوزی‌های الکتریکی مانند تجهیزات کامپیوتری بسیار مناسب هستند و می‌توان خرید کپسول آتش نشانی گاز CO2 را برای اداره‌ها و دفاتر در نظر گرفت.

گاز CO2 در کپسولِ آتش نشانی گازی با خفه کردن آتش عمل می‌کند و باعث آسیب به وسایل الکتریکی و اتصال کوتاه سیستم‌ها نمی‌شود. با این حال کپسولِ آتش نشانی CO2 در حین تخلیه بسیار سرد می‌شود و در صورت مناسب نبودن نازل، می‌تواند باعث سوختگی بر اثر یخ‌زدگی شود. همچنین استفاده از این کپسول اطفا حریق گاز در فضاهای بسته و بدون تخلیه‌ی هوا می‌تواند باعث خفگی شود و استفاده از آن برای اطفای حریق روغن‌های پخت و پز نیز توصیه نمی‌شود.

برای خرید و دریافت لیست قیمت کپسول آتش نشانی CO2 می‌توانید با مرکز آرات تماس بگیرید. این مرکز به عنوان نمایندگی فروش کپسول آتش نشانی CO2 شما را در انتخاب و خرید کپسول مناسب راهنمایی می‌کند.

منبع مطلب

اعلام حریق آرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره دارین؟

اگر سوالی و یا نیاز به مشاوره دارین اطلاعات خود را بنویسید تا با شما تماس بگیریم