فایر هوزریل به انگلیسی Fire hose reel که به آن قرقره شلنگ آتش نشانی نیز گفته میشود، وسیلهای برای تامین آب قابل دسترسی و کنترل شده برای مقابله با خطر آتشسوزی است. از این تجهیزات اغلب در محیطهای پرخطری مانند مدارس، هتلها، کارخانهها و غیره استفاده میشود. قرقره شلنگ آتش نشانی در انواع ثابت، نوسانی، فرورفته و مخفی با دریچههای دستی یا اتوماتیک وجود دارد. در ادامه این مطلب فایرفایت بیشتر در خصوص فایر هوزریل و خرید و قیمت هوزریل آتش نشانی صحبت خواهیم کرد و ضمنا میتوانید عکس هوزریلِ آتش نشانی را نیز مشاهده کنید.
هوزریل آتش نشانی چیست؟
قرقره شلنگ آتش نشانی بخشی از تجهیزات تخصصی است که برای اطفای حریق مورد استفاده قرار میگیرد. آتشنشانان از این قرقرهها برای توزیع سریع شلنگ آتش نشانی از کامیون تجهیزات خود در محل آتشسوزی استفاده میکنند. نوع دیگری از قرقره شلنگ آتش نشانی بخشی از تجهیزات ایمنی استاندارد در ساختمانهای مختلف است. اگر از این قرقرهها به درستی استفاده شود، شلنگها گره نمیخورند و میتوان آنها را در هر جهتی حمل کرد.
پیشرفت در مهندسی و تکنولوژی با کوچکتر و ایمنتر شدن تجهیزات آتشنشانی همراه بود. یکی از چالشهای بزرگ مربوط به شلنگهای آتشنشانی بود و آتشنشانان مجبور بودند شلنگهای سنگین را برای اطفای حریق حمل کنند. هوزریلِ آتش نشانی این مشکل را حل کرد و شلنگهای جمعشونده این شرایط را فراهم کرد تا در یک منطقه به صورت فشرده جمع شوند و سپس در صورت نیاز بتوان به آسانی آنها را باز کرد.
قرقره شلنگ یا هوزریل آتش نشانی را میتوان در ساختمانهای بزرگ به ویژه در آسمانخراشها دید. ساختمانهای بلند به خاطر چالش آتشسوزی معمولا دارای تجهیزات استاندارد آتش نشانی و سیستمهای ایمنی خاص خود هستند.
(در مورد شستی اعلام حریق مطالعه کنید.)
انواع هوزریل آتش نشانی
پیش از پرداختن به نحوهی عملکرد هوزریل آتش نشانی لازم است با انواع هوزریل و تفاوت آنها با هم صحبت کنیم. لازم به ذکر است از شلنگ آتش نشانی فقط برای نوع خاصی از آتشسوزیها کاربرد دارد و معمولا از آن برای اطفای حریق نوع A (آتشسوزی چوب، کاغذ، پارچه و منسوجات و غیره) استفاده میشود. قرقرهی آتشنشانی وظیفهی تامین مداوم و قابل کنترل آب برای اطفای حریق را بر عهده دارد و نباید از آن برای اطفای حریق روغن، بنزین یا آتشسوزی برق استفاده کرد.
(در صفحهی اعلام حریق متعارف میتوانید نسبت به خرید این سیستمها اقدام کنید.)
انواع هوزریل آتش نشانی: 1. قرقره شلنگ آتش نشانی دیواری ثابت (Fixed Wall Mounted Fire Hose Reel)
قرقرههای هوزریل ثابت رایجترین نوع تجهیزات آتشنشانی مورد استفاده در ساختمانهای مختلف هستند. این تجهیزات به طور دائمی در یک مکان مشخص نصب و به منبع آب اصلی موجود در لولهها متصل میشوند. مهم است که فضای دیوار در هر دو طرف هوزریل آتش نشانی بدون شلوغی باشد تا در مواقع اضطراری بتوان حلقهی شلنگ را آزادانه حرکت داد.
انواع هوزریل آتش نشانی: 2. قرقره شلنگ آتشنشانی دارای بازوی چرخشی (Swing Arm Fire Hose Reel)
این نوع قرقره یا هوزریل آتش نیز شبیه به نوع ثابت است؛ با این تفاوت که مجموعهی حلقهی شلنگ روی یک لولای بزرگ نصب میشود و مجموعهی کامل معمولا در یک کابینت هوزریل قرار دارد. مزیت این نوع هوزریل آتش نشانی این است که در مواقع اضطراری، لولا اجازه میدهد تا کل قرقره به بیرون تاب بخورد و شلنگ آتش نشانی میتواند به سرعت باز شود تا اپراتور آن را به هر جهتی حمل کند.
نحوه عملکرد هوزریل آتش نشانی
قرقرهی شلنگ اتشنشانی اغلب به عنوان هوزریل ماشین آتش نشانی رایج است. برخی از انواع هوزریلها نیز در دفاتر و یا ساختمانهای بزرگ یافت میشود. این قرقرهها به طور کلی به دیوار متصل میشوند و یا در یک شکاف در دیوار قرار داده میشوند و روی آنها نیز به طول مشخص برچسبگذاری میشود. در صورت وقوع حریق، هر فردی میتواند شلنگ را باز کرده و با استفاده از شیر خودکار، اب تحت فضار را از منبع آب ساختمان با استفاده از پمپ آتش نشانی به سمت آتش هدایت کند.
قرقرههای شلنگ آتش نشانی از یک قرقرهی بلند تشکیل شده که جنس ان از لولههای غیرانقباضی است. این قرقرهها معمولا در طول 36 تا 50 متری هستند و دسترسی بیشتر به آتش را فراهم میکنند. بعلاوه بر خلاف کپسول آتش نشانی آب و گاز، این تجهیزات به منبع آب اصلی متصل هستند و میتوانند تقریبا به اندازهی نامحدود آب برای اطفای حریق تامین کنند.
هوزریل فایر یا هوزریل آتش نشانی مجهز به شلنگ، نازل کنترل، راهنمای شلنگ و یک شیر روشن و خاموش اصلی است. نازل نصب شده در انتهای شلنگ، کاربر را قادر میسازد تا هم جریان و هم جهت آب به سمت آتش را کنترل کند.
(از مطلب کابل اعلام حریق بازدید کنید.)
استفاده از قرقره هوزریل آتش نشانی
هوزریل یا قرقره شلنگ آتش نشانی اجازه میدهد تا شلنگ به آسانی باز شده و یا برای اشغال فضای کمتر، جمع شود. قرقرهی مرکزی به گونهای طراحی شده است که شلنگ را بدون گره خوردن جمع کند. گاهی اوقات یک راهنمای داخلی برای آسانتر ساختن امتداد شلنگ اضافه میشود و کل مجموعهی قرقره اغلب بر روی یک بازوی متصل به بیرون میچرخد تا بتوان شلنگ را به هر جهتی چرخانده و حمل کرد.
انتهای شلنگ هوزریل آتش نشانی به منبع آب متصل است و میتوان آب را با استفاده از هوزریل به سمت محل آتشسوزی هدایت کرده و آن را با استفاده از نازل آتش نشانی کنترل کرد.
(با انواع دتکتور اعلام حریق و کاربرد آنها آشنا شوید.)
چه زمانی میتوان از قرقره شلنگ آتش نشانی استفاده کرد؟
هوزریل آتش نشانی به طور کلی برای مبارزه با آتش در مراحل اولیهی آن ایدهآل است. از این تجهیزات اطفا حریق میتوان برای خاموش کردن آتشسوزیهای کلاس A استفاده کرد که معمولا توسط مواد قابل احتراق معمولی مانند کاغذ، منسوجات، چوب، پلاستیک و لاستیک ایجاد میشوند.
برخی از نمونههای رایج آتشسوزیهای کلاس A عبارتند از مشتعل شدن سطلهای بازیافت، فرش و مبلمان توسط جرقه یا شعلههای کوچک.
(با سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و کاربرد و تجهیزات آن آشنا شوید.)
چه زمانی نمیتوان از هوزریل برای اطفای حریق استفاده کرد؟
قرقره شلنگ آتش نشانی صرفا برای مقابله در برابر حریق در نظر گرفته شده است و هرگز نباید از آن برای اهداف شستشو یا تمیز کردن استفاده شود. بعلاوه همانطور که گفتیم هوزریل آتش نشانی برای اطفای حریق آتشسوزیهای کلاس A کاربرد دارد و هرگز نباید از آن برای اطفای حریق آتشسوزیهای الکتریکی کلاس E استفاده کرد.
از آنجایی که آب رسانای جریان الکتریسیته است، میتواند باعث تشدید آتشسوزی مربوط به تجهیزات الکتریکی مانند موتورها، تابلوهای برق و لوازم الکتریکی شود. برای اطفای این نوع حریقها بهتر است از کپسول آتش نشانی ABE یا کپسول آتش نشانی پودر و گاز استفاده شود. استفاده از فایر هوزریل در موارد زیر نیز ممنوع است:
- آتشسوزیهای کلاس B – آتشهای شامل مایعات قابلاشتعال از جمله بنزین، روغنها و حلالها
- آتشسوزیهای کلاس C – آتشسوزی شامل گازهای قابل احتراق مانند گاز مایع، گاز طبیعی و استیلن
- آتشسوزیهای کلاس D – آتشهای شامل فلزات قابل احتراق مانند آلومینیوم یا منیزیم
- آتشسوزی کلاس E – شامل آتشهایی که منبع احتراق شامل تجهیزات الکتریکی مانند موتورها، تابلوهای برق و لوازم الکتریکی میشود.
- آتشسوزی کلاس F – شانل روغنها و چربیهای پخت و پز
(در فایرفایت لیست قیمت سیستم های اعلام حریق را مشاهده کنید.)
مقررات و استاندارد نصب هوزریل: تعمیر و نگهداری و بررسی قرقرهی شلنگ آتشنشانی
مقررات مربوط به هوزریل آتش نشانی ایجاب میکند که بازرسیهای معمول و منظم توسط افراد مسئول یا نمایندگان مربوطه در فواصل زمانی مناسب، بسته به ارزیابی خطرات محل انجام شود تا از اطمینان حاصل شود که:
- هوزریل در محل تعیین شدهی خود قرار داشته باشند.
- هوزریلها توسط موانع پوشانده نشدند و دستورالعملها کاملا خوانا باشند.
- هیچ نقص آشکار، خوردگی یا نشتی وجود نداشته باشد.
- هرگونه عیب یا تعمیر باید ثبت شود.
بازرسیها به صورت سالانه توسط فرد آموزشدیده و متخصص انجام میشود. شلنگ باید کاملا باز شده و تحت فشار عملیاتی از نظر سایش، نقص یا آسیب بررسی شود. هر عیب یا تعمیر در هوزریل باید ثبت شود. در فواصل زمانی 5 ساله همهی شلنگها توسط یک فرد ذیصلاح تا حداکثر فشار کاری تحت فشار قرار میگیرند و بازرسی کامل تعمیر و نگهداری تکمیل میشود. این بازرسیها نیز باید ثبت شده و برچسب تعمیر و نگهداری ثابت تایید شود.
تعمیر و نگهداری هوزریل های آتش نشانی مطابق با استانداردهای BS EN 671-3 2000 و EN 671-1 و یا EN 671/2 انجام میشود.
(در مورد سیستم اطفا حریق گازی و عملکرد آن مطالعه کنید.)
راهنمای نصب هوزریل آتش نشانی
نصب هوزریل آتش نشانی باید توسط افراد متخصص انجام شود. هوزریل باید مطابق با شرایط انتخاب و نصب شود که میتواند یک قرقره شلنگ آتشنشانی ثابت یا دارای بازوی چرخشی باشد. قرقرههای شلنگ 19 میلیمتری برای خطرات سبک و معمولی یا همراه با سیستم اسپرینکلر آتش نشانی برای مناطق پرخطر، مناسب هستند. هوزریلهای 25 میلیمتری نیز برای مناطق با خطر سبک، خطر معمولی و مناطق پرخطر مناسب هستند.
تامین منبع آب هوزریل نباید کمتر از DN 25 (لولهکشی 25 میلیمتری) با حداقل تخلیه برای یک شلنگ 19 میلیمتری به اندازهی 0.33 لیتر در ثانیه و برای شلنگهای 25 میلیمتری 0.41 لیتر در ثانیه باشد.
هوزریلِ آتش نشانی نباید به وسیلهی شلنگهای انعطافپذیر به منبع اصلی وصل شود و باید از لولهکشی سخت همراه با شیر توپی استفاده شود.
(از مطلب کپسول آتش نشانی CO2 بازدید کنید.)
محل نصب قرقرهی آتشنشانی و علائم
قرقرههای شلنگ آتشنشانی باید در جایی نصب شود که هیچ تداخلی با استقرار شلنگ وجود نداشته باشد. تابلوها نیز باید مستقیما بالای هوزریل آتش نشانی نصب شوند و به وضوح قابل مشاهده باشند. علائم نباید بیشتر از 2 متر بالاتر از سطح نصب شوند.
در مورد ارتفاع نصب هوزریل نیز باید توجه داشته باشید که ارتفاع آن باید بین 1.4 تا 2.4 متر بالاتر از سطح زمین باشد. شیر توقف توپی باید 1 متر بالاتر از ارتفاع کف نصب شود. ارتفاع پیشنهادی برای قرقرهی شلنگ آتشنشانی 1.5 متر بالاتر از کف است.
هوزریلِ آتش نشانی باید روی سطحی نصب شود که بتواند نیروی 100 کیلوگرم را تحمل کند.
(در فایرفایت بخوانید: پرشر سوئیچ چیست؟)
تفاوت بین فایر هوزریل و فایرهیدرانت
هوزریل آتش نشانی از دریچه، لولههای ورودی، پرهها، قابهای پشتیبان، بازوهای راکر، شلنگ و تفنگ نازل آتش نشانی تشکیل میشود. این هوزریلها معمولا از آب به عنوان عامل اطفای حریق استفاده میکنند و میتوان از آن برای پاشیدن مواد اطفا حریق روی آتش استفاده کرد. هوزریل شلنگ جمع کن معمولا در جعبه آتش نشانی داخلی نصب میشود و یکی از تجهیزات ثابت اطفا حریق داخلی به شمار میاید.
هیدرانت آتش نشانی که به عنوان هیدرانت آتش یا شیر آتش نشانی نیز شناخته میشود، یک مرکز آتش نشانی ثابت برای کنترل مواد قابل احتراق و اطفای حریق است و شامل هیدرانتهای داخلی و خارجی میشود. فایرهیدرانت عمدتا برای اطفای حریق از شبکهی آبرسانی اصلی شهر استفاده میکند. بعلاوه میتوان آن را مستقیما به شلنگ و تسمهی آب متصل کرد تا آتش را خاموش کرد.
فایرهیدرانت به دستگاه ابرسانی آتش نشانی گفته میشود که به شبکهی لولهی آبرسانی متصل است و از یک شیر، یک خروجی آب و یک محفظه تشکیل میشود و وسیلهای مهم برای جلوگیری از گسترش آتش است.
(از مطلب سیستم اطفا حریق آیروسل بازدید کنید.)
تفاوت فایر باکس و هوزریل آتش نشانی
تا اینجا در مورد هوزریل آتش نشانی صحبت کردیم اما آیا در مورد هوزریل جعبه آتش نشانی یا فایر باکس چیزی میدانید؟ فایرباکس یک محفظهی جعبه مانند با اندازهها، مدلها و مواد مختلف است که به آن فایر باکس (Fire Box) گفته میشود و برای نگهداری تجهیزات اولیهی آتشنشانی مورد استفاده قرار میگیرد. این جعبه معمولا در منازل مسکونی، آپارتمانها، ادارات، کارخانهها، انبارهای تولیدی و غیره نصب میشود و ابزار مهمی برای اطفای حریق است.
خاموش کردن یا کنترل آتش در لحظات اولیه بسیار مهم است و در دسترس بودن فایر باکس میتواند از حوادث بزرگتر و گسترش شعلهها جلوگیری کرده و زمان کافی برای تخلیهی محل فراهم کند. این جعبهها معمولا به رنگ قرمز، نقرهای (استیل) و خاکستری هستند.
فایر باکسها بسته به اندازه و مکان مورد استفاده از نظر محتوا میتوانند متفاوت باشند اما اغلب محتویات آن شامل شلنگ یا قرقرهی هوزریلِ آتش نشانی، شیر و کوپلینگ و کپسول آتش نشانی است.
(از مطلب شیر سیامی بازدید کنید.)
هوزریل پامچال
شرکت صنعتی پامچال یکی از تولیدکنندگان ایرانی تجهیزات آتش نشانی است که فعالیت خود را از سال 1369 با تولید کپسول آتش نشانی آغاز کرده است. از محصولات این برند معتبر میتوان به قرقره هوزریل آتش نشانی اشاره کرد. قرقره هوزریل استاندارد پامچال دارای قطر صفحهی 50 سانتیمتری و توپی و زانوی یک تکه با تحمل فشار 45 بار است.
هوزریل آتش نشانی آریا
آریاکوپلینگ یکی دیگر از شرکتهای ایرانی تولیدکنندهی تجهیزات آتشنشانی است که فعالیت خود را از اواخر دههی هفتاد آغاز کرده است. هوزریل استاندارد آتش نشانی آریا مجهز به سیستم آبرسان داخلی یکپارچه از جنس برنج است که از قطعات و اتصالات بسیار باکیفیتی ساخته شده است. تجهیزات تولیدشده و سیستم اطفا حریق آریاکوپلینگ دارای استاندارد ملی ایران و تاییدیه از سازمان آتشنشانی است که استفاده از آن را در ساختمانهای مختلف ایمن و مطمئن میسازد.
خرید هوزریل آتش نشانی
هوزریل آتش همراه با کپسول های آتش نشانی، به عنوان یکی از وسایل اولیهی مقابله با حریق در نظر گرفته میشود که در مراحل اولیهی حریق مورد استفاده قرار میگیرد و مالک ساختمان، ساکنان، بازدیدکنندگان یا تیم آتشنشانی میتوانند از آن استفاده کنند. همهی کارکنان و پرسنل باید در مورد استفادهی ایمن و موثر از هوزریل آتشنشانی آموزش ببینند. این قرقرهها در موقعیتهای استراتژیک ساختمانها نصب میشوند تا دسترسی آسان و منبع کنترلشدهی بازدارنده آتش (مانند آب یا فوم) را برای اطفای حریق فراهم کنند.
خرید هوزریل آتشنشانی برای ساختمانها میتواند قدمی موثر برای مقابله با آتشسوزیها باشد و بعلاوه بازرسی دورهای آنها توسط افراد متخصص به شما اطمینان میدهد که همه چیز در وضعیت مناسب قرار دارد. هوزریل قیمت متفاوتی با توجه به نوع و اندازهی آن دارد اما به طور کلی میتوانید لیست قیمت هوزریل آتش نشانی را از فروشگاههای معتبر تجهیزات آتش نشانی از جمله مرکز اعلام حریق آرات بدست آورید که به عنوان نمایندگی فروش هوزریل آتش نشانی فعالیت میکند.