بررسی انواع سیستم اطفاء حریق آبی
بررسی انواع سیستم اطفاء حریق آبی سیستم های اطفای حریق برای خاموش کردن آتش و کنترل گسترش آن طراحی شدهاند. این سیستمها به دو دسته کلی تقسیم میشوند: 1. سیستمهای…
دتکتور اعلام حریق یا کاشف سیستم اعلام حریق معادل عبارت انگلیسی (Fire Alarm Detectors) بوده که در سیستم اعلام حریق و حتی در تجهیزات آتش نشانی با هدف تشخیص بهنگام رخداد حریق وارد عمل شده و به پنل مرکزی اعلام حریق سیگنال هشدار ارسال میکنند. دتکتور اعلام حریق بسته به مکانیزم تشخیص، محدودهی پوششدهی، حساسیت به نوع ماده و کاربرد به انواع مختلفی تقسیم میشوند. دتکتور اعلام حریق که کاشف اعلام حریق و یا آشکارساز اعلام حریق نیز نامیده میشوند، بنا بر نوع سنسورها به دنبال نشانههای شاخص آتش مثل حرارت، شعله، تغییر دما، دود و افزایش سطح گازهای اشتعالپذیر، میگردند. در ادامه به معرفی و ارائه قیمت دتکتور اعلام حریق میپردازیم:
تفکیک اولیه بین مکانیزم عملکرد سیستم اعلام حریق متعارف یا کانونشنال، سیستم اعلام حریق آدرس پذیر یا هوشمند، و سیستم اعلام حریق وایرلس یا بی سیم میتواند تفکیک اولیهی تقسیمبندی تجهیزات اعلام حریق مثل دتکتور اعلام حریق باشد. دتکتور اعلام حریق متعارف با دتکتور اعلام حریق آدرس پذیر و دتکتور اعلام حریق وایرلس از این نوع تفاوت عملکردی ندارند.
دتکتورهای اعلام حریق بر اساس نوع کاربرد به 5 دسته تقسیم میشوند: دتکتور دود اعلام حریق: دتکتور دود اعلام حریق با تشخیص دود حاصل از حریق با پنل مرکزی تبادل سیگنال میکند. دتکتور شعله اعلام حریق: دتکتور شعله با تشخیص شعلهی حاصل از حریق پیشبینی نشده آلارم هشدار میدهد. دتکتور حرارت اعلام حریق: دتکتور حرارتی با تغییر نرخ افزایش دما در محیط یا تشخیص درجه حرارتی بالاتر از حد استاندارد اعلام آلارم هشدار ساطع میکند. دتکتور گاز اعلام حریق: دتکتور گاز اعلام حریق برای تشخیص گازهای سمی و یا گازهای ساطع شونده از حریق به کار میروند. دتکتور ترکیبی اعلام حریق: دتکتور ترکیبی ترکیبی از عوامل رخداد حریق را در محدوده پوششدهی خود بررسی میکنند.
دتکتورهای اعلام حریق بسته نوع برند و مکانیزم تشخیص معمولا وسعت پوششدهی متفاوتی دارند. به طور مثال محدود تحت پوشش هر دتکتور دودی از 15 الی 40 متر مربع است. همین وسعت پوششدهی برای دتکتورهای حرارتیاز 10 الی 20 متر مربع است. به این ترتیب تفکیک دتکتور اعلام حریق بر اساس محدوده پوششدهی موثر هم میتواند انجام بگیرد.
دتکتورهای اعلام حریق بر اساس مکانیزم سیستم کشف انواع مختلفی دارند. همانطوری که قبلا گفته شد دتکتورهای اعلام حریق بر اساس نوع کاربرد، سنسور تشخیص دود، ردیابهای گرما، ردیابهای کربن مونوکسید یا گازهای سمی، ردیابهای چند حسگره دارند تا بتوانند رخداد عوامل بروز حریق را در سریعترین زمان به پنل مرکزی و آژیر فلاشرهای هشدار دهنده اطلاع دهد.
تسلط و کنترل آتش از قدیم الایام یکی از دغدغههای مهم زندگی انسانها بوده است. ساخت اجاق برای پخت و پز و ساخت آتشدان برای گرم کردن خانه، از قدمهای مهم انسان در رام کردن آتش است. اما آتش با تمام مزیتهایی که دارد، گاهی هم آنچنان خشمناک میشود که با گسترش آن هیچ چیز جلودارش نیست. ولی انسان همچنان با ساخت ابزارها و دستگاههای مختلف تلاش دارد تا بر حریق تسلط داشته باشد. طراحی سیستمهای اعلام حریق یکی از عوامل مؤثر و موفق برای جلوگیری از آتشسوزیهای هولناک است. یکی از اعضای مهم سیستم اعلام حریق، دتکتور اعلام حریق است. دتکتورها با نصب سنسورهای مختلف، ردیابهای قویِ نشانههای آتش هستند که بصورت کاملا حسابشدهای در مکانهای مختلف پروژه اعلام حریق مستقر میشوند.
هر سیستم اعلام حریق شامل پنل مرکزی اعلام حریق، ورودیها و خروجیها است. پنل مرکزی وظیفهی دریافت اطلاعات ورودیها (انواع دتکتورها و شستیها) را دارد و بعد از آنالیز پیامها، با تشخیص هشدار حریق خروجیها (آژیر، آژیرفلاشر و یا تلفنکنندهها) را فعال کرده و یا با تشخیص خطای مدار، چراغها چشمکزن را روشن و خاموش میکند تا مسئول مربوطه درصدد بررسی آن برآید.
همانطور که توضیح داده شد، اطلاعرسانی از نشانههای آتش جزو وظایف دتکتور اعلام حریق است. دتکتور اعلام حریق به نام کاشف حریق، آشکارساز اعلام حریق، ردیاب، سنسور و آشکار کننده اعلام حریق نیز خوانده میشوند. همانطور که از نام آنها مشخص است، هر کدام بنا بر نوع سنسورهایی که دارند به دنبال نشانههای شاخص آتش مثل حرارت، شعله، تغییر دما، دود و افزایش سطح گازهای اشتعالپذیر، میگردند. به همین منظور دتکتورهای مختلفی به بازار عرضه میشوند:
در حال حاضر سیستمهای اعلام حریق به سه گروه کلی تقسیم میشوند و هر سیستم به تجهیزات اختصاصی خود نیاز دارد. بنابراین انواع دتکتور اعلام حریق نیز باید به نسبت نوع سیستم اعلام حریق انتخاب و نصب شوند. انواع سیستم اعلام حریق شامل:
سیستم اعلام حریق متعارف: از قدیمیترین و پر کاربردترین نوع سیستمهای اعلام حریق است.
سیستم اعلام حریق آدرسپذیر: پیشرفتهتر از سیستم اعلام حریق متعارف است و برای پروژههای بزرگ استفاده میشود.
سیستم اعلام حریق وایرلس: در واقع سیستم کاری آن مطابق با سیستم اعلام حریق آدرسپذیر است با این تفاوت که بجای کابل از امواج رادیویی استفاده میشود.
پیش از نصب سیستم اعلام حریق، کارشناسان در رابطه با اینکه چه نوع دتکتوری مناسب ایمنسازی فضای مربوطه است، به بررسی میپردازند. به عنوان مثال نصب دتکتور دود در اماکانی که رطوبت بالایی دارند مثل محوطهی استخرها یا اماکنی که در شرایط عادی نیز پر از گرد و غبار هستند مثل کارگاههای نجاری، گزینهی مناسبی نیست.
همینطور نصب دتکتور حرارت در بالای اجاق گاز در آشپزخانهی رستورانها، اصلا کار درستی نیست و دائما موجب هشدارهای غیر ضروری میشود ولی در عوض در موتورخانه بسیار انتخاب هوشمندانهای است. اصولا پیشنهاد اکثر کارشناسان برای ایمنسازی ساختمانهای مسکونی و مجتمعهای عمومی دتکتور دودی است.
جدا از اینکه چه نوع دتکتوری برای ایمنسازی انتخاب شده است، برخی نکات برای انواع دتکتور اعلام حریق باید رعایت شود. دتکتورها به سنسورهایی مجهز هستند که مقاومت مشخصی دارند، بنابراین باید سطح تحمل آنها نسبت به محیط سنجیده شود. به عنوان نمونه، دتکتور حرارتی با سطح تحمل پایین برای نصب در کارگاهی که دائما از ابزارهای حرارتی استفاده میشود و در حالت عادی دمای بالایی دارد، کار مناسبی نیست.
مورد بعدی محل نصب دتکتور اعلام حریق است، نصب دتکتورها در نزدیکی کولر یا هواکش باعث تداخل در کار سنسورها میشود و احتمال خطای آن را بالا میبرد، همینطور نصب دتکتور در مجاورت هیترها. طبق نظر کارشناسان باید دتکتورها حداقل 91 سانتیمتر از هیترها، کولر و یا حتی پنجره فاصله داشته باشند تا بتوانند به درستی ایمنی محیط را تشخیص دهند.
استاندارد بینالمللی برای فاصلهگذاری دتکتورها قانون الزامی و اجباری اعلام نکرده است و این کار خطیر را بنا بر برد ردیابی سنسور دتکتور، به شرکت تولیدکننده سپرده است. به همین منظور باید از ابزار نرمافزار محاسبهگر که توسط سازنده ارائه میشود، برای فاصلهگذاری دقیق دتکتورها استفاده کرد.
دتکتورهای اعلام حریق علاوه بر نوع سنسوری که دارند، براساس مدل نصب نیز به گروههای مختلفی دستهبندی میشوند:
دتکتور نقطهای، از نوع دتکتور اعلام حریق ارزان قیمت است، اما به دلیل اینکه سنسورهای چندان قوی ندارد و فقط یک نقطه، یعنی دقیقا محل استقرار خودش را، تحت کنترل قرار میدهد باید از تعداد بیشتر از آنها استفاده شود تا در مقابله با حریق هشدار موفقی داشته باشند. در ایمنسازی اکثر مجتمعهای مسکونی، از دتکتور حرارتی نقطهای استفاده میشود.
دتکتورهای خطی، نسبت به دتکتور نقطهای کمی گرانتر ولی مقرون به صرفهتر هستند. دتکتورهای خطی به دلیل برد بیشترسنسورهایشان، میتوانند فضای بیشتری را تحت کنترل قرار دهند.
نوع دیگری از دتکتور اعلام حریق، دتکتور قابل بازنشانی است. دتکتورهای قابل بازنشانی مشابه سایر تجهیزات بازنشانی (شستیهای قابل بازنشانی) هستند. یعنی با یک بار فعال شدن، نیازی نیست که تعویض شوند و مجددا بصورت خودکار ریست شده و به حالت اولیهی خود باز میگردند.
دتکتورهای غیرقابل بازنشانی در واقع میتوان آنها را دتکتورهای یکبار مصرف معرفی کرد. این دتکتورها با یک بار فعال شدن دیگر قابل راهاندازی نیستند و باید آنها را تعویض کرد.
همانطور که پیش از این اشاره شد، هر سیستم اعلام حریقی به تجهیزات متناسب با پروتکلها و قوانین خود نیاز دارد. دتکتور آدرسپذیر مناسب سیستم اعلام حریق آدرسپذیر یک مدل دیگر از دتکتور اعلام حریق است.
دتکتور متعارف نسبت به دتکتور آدرسپذیر قیمت مقرون بصرفهتری دارد، البته باید در سیستم اعلام حریق متعارف قرار بگیرد مگر اینکه با ماژولهای واسط بتوان دتکتور متعارف را در سیستم اعلام حریق آدرسپذیر قرار داد.
کارشناسان ادعا میکنند که سنسورهای کارگذاشته درون دتکتورهای ایرانی مطابق با آب و هوای کشور طراحی شده، بنابراین برای ایمنسازی اماکن مختلف از سازگاری بالایی برخورداند. در سالهای اخیر شرکتهای تولیدکنندهی تجهیزات اعلام حریق به موفقیتهای زیادی دست پیدا کردهاند. برخی از آنها با رعایت دقیق قوانین بینالمللی موفق به اخذ تأییدیهی آتشنشانی نیز شدهاند و حالا میتوانند برای ایمنسازی ساختمانهای و امکان مختلف، سربلند و موفق بیرون بیایند.
یکی از ویژگیهای سیستم اعلام حریق آدرسپذیر عدم تطبیق و سازگاری تجهیزات از برندهای مختلف است. معمولا اگر پنل مرکزی از یک برند است سایر تجهیزات نیز باید مطابق همان تهیه شوند. بنابراین ایمنسازی ساختمانها با برندهای گران قیمت خارجی در صورت تعویض یا اضافه کردن دتکتور یا ورودیهای مختلف کمی با چالش روبهرو است. در حال حاضر برندهای ایرانی با آنالیز دقیق محصولات خارجی، تولیدات قابل اطمینانی را عرضه میکنند که میتوانند جایگزین سیستم اعلام حریق خارجی باشد.
در سالهای گذشته شرکتهای ایرانی فقط قادر به تولید تجهیزات متعارف بودند و آنها را بدون تأییدیهی رسمی آتشنشانی عرضه میکردند. ولی اخیرا شرکت زیتکس موانع را پشت سر گذاشته و با تولید محصولات باکیفیت موفق به دریافت تأییدیه آتشنشانی هم در تجهیزات متعارف و هم در تجهیزات آدرسپذیر شده است. البته دتکتور گاز پیشگام نیز توانسته تأییدیه سازمان استاندارد ایران را به دست آورد. با موفقیت زیتکس، دیگر تولیدکنندگان نیز به تکاپو افتادند و در تلاش هستند تا با ارتقاء کیفیت به رقابت با یکدیگر بپردازند.
برای با خبر شدن از تخفیف های همکاری با ما تماس بگیرین.
بررسی انواع سیستم اطفاء حریق آبی سیستم های اطفای حریق برای خاموش کردن آتش و کنترل گسترش آن طراحی شدهاند. این سیستمها به دو دسته کلی تقسیم میشوند: 1. سیستمهای…
انواع کابل های نسوز در سیستم اعلام حریق کابلهای نسوز در سیستمهای اعلام حریق در بازار ایران، کابلهای نسوز که برای سیستمهای اعلام حریق استفاده میشوند، اساساً به سه دسته…
لیست قیمت سیستم اعلام حریق سایان سیستم اعلام حریق سایان، در بین سایر محصولات سیستم اعلام حریق ایرانی که مورد تایید سازمان آتشنشانی هستند، دارای مناسبترین قیمت است. اما از…
اگر سوالی و یا نیاز به مشاوره دارین اطلاعات خود را بنویسید تا با شما تماس بگیریم