تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق: معرفی تفاوت در اهداف و نحوه‌ی عملکرد هر کدام + عکس

تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق

مقدمه 

آتش سوزی، از جمله حوادث ناگواری است که می تواند تلفات جانی و خسارت های مالی زیادی را به همراه داشته باشد. این حادثه ممکن است در هر زمان و مکانی رخ دهد اما می توان با استفاده از تجهیزاتی خاص، میزان تلفات و خسارت های آن را به حداقل رساند. در این مقاله قصد داریم تا توضیحاتی جامع را در مورد سیستم اعلام و اطفاء حریق، به شما ارائه دهیم. اگر شما هم علاقه دارید تا با مکانیزم عملکرد سیستم فوق بیشتر آشنا شوید، تا پایان با ما همراه باشید.

اهمیت استفاده از سیستم اعلام و اطفاء حریق

سیستم اعلام حریق، وظیفه اعلام حادثه آتش سوزی را بر عهده دارد. معمولا پس از فعال شدنِ آژیرِ سیستمِ اعلامِ حریق، افراد حاضر در ساختمان با آتش نشانی تماس می گیرند، اما ممکن است تا زمان رسیدن پرسنل آتش نشانی، میزان تلفات و صدمات، تا حد زیادی افزایش یابد. در چنین شرایطی، سیستم اطفاء حریق می تواند روند پیشروی آتش را تا حدی متوقف کند و از ایجاد تلفات جانی و خسارت های مالی جبران ناپذیر، جلوگیری نماید.

 

حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که سیستم اعلام و اطفاء حریق، چگونه روند پیشروی آتش را متوقف می کند؟

در بخش بعد، پاسخِ این سوال را به صورت جامع، بیان خواهیم کرد.

مکانیزم عملکرد سیستم اعلام و اطفاء حریق

همانگونه که در بخش قبل نیز بیان کردیم، سیستم اعلام حریق، شروع حادثه آتش سوزی را اعلام می کند و سیستم اطفاء حریق نیز، از پیشروی آتش، جلوگیری می نماید.

طی سالهای اخیر، برخی از شرکت ها با ادغام هر دو سامانه فوق، سیستم اعلام و اطفاء حریق را ابداع کرده اند. مکانیزم عملکرد این سیستم، به صورت زیر است؛

  1. تشخیص آتش سوزی

در مبحثِ معرفی مکانیزم عملکرد سیستم اعلام و اطفاء حریق، اولین مرحله مربوط به تشخیص فرآیند آتش سوزی می باشد. در این مرحله، سنسور های سیستم اعلام حریق که در محیط ساختمان نصب شده اند، وظیفه تشخیص آتش سوزی را بر عهده دارند. این سنسور ها، در صورت تشخیص دود یا حرارت، سیگنال هایی را به پنل مرکزی سیستم، ارسال خواهند کرد.

  1. پخش صدای آژیر خطر

در مبحثِ معرفی مکانیزم عملکرد سیستم اعلام و اطفاء حریق، دومین مرحله مربوط به پخش صدای آژیر خطر می باشد. هنگامی که پنل مرکزی سیستم، سیگنال های وقوع آتش سوزی را دریافت می کند، در همان لحظه به تجزیه و تحلیل این سیگنال ها می پردازد. اگر فرآیند تجزیه و تحلیلِ سیستم اعلام و اطفاء حریق، وقوع آتش سوزی را تایید کند، آژیر های خطر فعال خواهند شد.

در بعضی از مراکز حساس، سیستم اعلام و اطفاء حریق به آتش نشانی نیز متصل است و در صورت وقوع آتش سوزی، مامورین آتش نشانی در سریع ترین زمان ممکن، به محل حادثه مراجعه خواهند کرد.

  1. فعال شدنِ سیستم اطفاء حریق

در مبحثِ معرفی مکانیزم عملکرد سیستم اعلام و اطفاء حریق، سومین مرحله مربوط به شروع فرآیند اطفاء حریق می باشد. پس از فعال شدنِ آژیر خطر، سیستم اطفاء حریق به منظور جلوگیری از پیشروی آتش، شروع به فعالیت خواهد کرد. این سیستم معمولا با اسپرینکلر های خود که بر روی سقف یا دیوار نصب می شوند، فرآیند اطفاء حریق را انجام می دهد.

البته دقت نمایید که سیستم فوق، تنها جهتِ جلوگیری از پیشروی آتش، مورد استفاده قرار می گیرد و برای خاموش شدن آتش، شما باید از آتش نشانی کمک بگیرید.

 

اگر صاحب یک کسب و کار هستید و یا مدیر و مسئول آن هستید، حتما می‌دانید که چقدر آتش‌سوزی می‌تواند ویرانگر باشد و چه خسارت‌های زیادی می‌تواند به کسب و کار شما وارد کند. آتش‌سوزی نه تنها با آسیب رساندن به اموال و تجهیزات و همینطور تخریب و از کار افتادن آنها می‌شود و خسارت مالی به همراه دارد، بلکه می‌تواند یک خطر جدی برای کارکنان و افراد حاضر در ساختمان نیز باشد. اگرچه همه‌ی آتش‌سوزی‌ها کاملا قابل پیشگیری نیستند اما کارهای زیادی می‌توان برای جلوگیری از حریق و واکنش سریع در صورت وقوع حریق، انجام داد. کلید محافظت از کسب و کار و دارایی‌ها در برابر خطر آتش‌سوزی، درک صحیح از تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق است. ما در ادامه‌ی این مطلب به تفاوت بین سیستم های تشخیص آتش و اطفاء حریق می‌پردازیم.

تفاوت سیستم اعلام حریق و اطفا حریق

تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق: معرفی سیستم تشخیص حریق

سیستم‌های تشخیص حریق هدفی ساده بر عهده دارند تا با تشخیص هرچه سریع‌تر حریق، امکان تخلیه‌ی ایمن افراد از محل را فراهم کنند و در صورت امکان واکنش سریع برای خاموش کردن آتش فراهم شود. با یک سیستم تشخیص حریق یا سیستم اعلام حریق مناسب، میزان خسارت جانی و مالی از حریق تا حد قابل‌توجهی کاهش خواهد یافت.

سیستم‌های تشخیص حریق الکترونیکی معمولا با آلارم‌ها کار می‌کنند تا به محض تشخیص حریق و یا نشانه‌های حریق، افراد را با آژیر یا آژیرفلاشر مطلع سازند. این کار هشدار آتش‌سوزی را به ساکنان ساختمان می‌دهد و می‌تواند اطلاعاتی در مورد محل آتش‌سوزی نیز در اختیار نیروهای آتش‌نشانی بدهد تا روند کنترل و اطفا حریق تسریع شود.

(از صفحه‌ی شستی اعلام حریق نیز بازدید کنید.)

چرا حتما باید از سیستم اطفای آتش استفاده نماییم؟

استفاده از ابزارهای اطفای حریق در هنگام آتش سوزی می تواند اثرگذاری بسیار زیادی داشته باشد. در اغلب کشورهای پیشرفته ایجاد سیستم و ابزارهای اطفای آتش در تمامی ساختمان ها ضروری است. البته بهتر است توجه داشته باشید که سیستم اطفا تفاوت عمده ای با سیستم اعلام حریق دارد. سیستم های اعلام تنها به علامت دادن درباره ی آتش می پردازند. در حالی که سیستم های اطفا باعث خاموش شدن آتش می شوند.

یکی از اصلی ترین دلایل اهمیت استفاده از سیستم اطفا عدم انتشار آتش سوزی به سایر بخش های ساختمان می باشد. در مواردی که سیستمی برای خاموش کردن آتش در ساختمان وجود داشته باشد، آتش آسیب و خسارت کمتری را به ساختمان وارد می نماید. وجود یک و یا چند ابزار برای خاموش کردن آتش در ساختمان سبب می شود تا حریق در لحظات آغازین کنترل گردد. در این موارد کار آتش نشانی نیز راحت تر خواهد شد. بنابراین توصیه می شود دقت کافی و لازم را در انتخاب این سیستم داشته باشید.

سایر اشکال سیستم تشخیص حریق

سایر اشکال سیستم‌های تشخیص حریق مانند لوله تشخیص پنوماتیک (pneumatic detection tubing) نیازی به برق ندارند. لوله در داخل و سراسر مناطقی که خطر آتش‌سوزی بالاتری دارند، نصب می‌شود و هنگام وقوع حریق، لوله در نقاط تماس باز می‌شود که نشان‌دهنده‌ی وقوع حریق است و متعاقبا پس از آن، عامل اطفا حریق آزاد می‌شود.

تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق و حفاظت در برابر آتش

خرید و فروش محصولات اطفای حریق

خرید و فروش محصولات و ابزارهای لازم برای اطفای حریق از جمله مسائل مورد توجه افراد می باشد. خریدن وسایلی که با استفاده از آن می توانید جان خود و دیگران را نجات دهید از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. انتخاب محصول درست و خرید آن از مراکز معتبر باعث کاهش جدی خسارات ناشی از آتش سوزی می شود. کپسول آتش نشانی یکی از کاربردی ترین ابزارهای اطفا آتش است. معمولا در بیشتر ساختمان ها از این نوع کپسول ها استفاده می گردد. سایر وسایل عبارتند از اسپرینکلر آتش نشانی، پمپ آتش نشانی، هیدرانت آتش نشانی، پرشر سوئیچ، شیر سیامی و غیره.

در صورتی که قصد تجهیز تخصصی ساختمان ها را با استفاده از سیستم های آبی و یا گازی دارید می توانید از کل سیستم اطفا حریق استفاده نمایید. مجموعه ی آرات یکی از بهترین و معتبرترین مراکز برای خرید و فروش انواع سیستم و محصولات اطفای حریق می باشد. کیفیت تمام محصولات موجود تضمین شده است و شما می توانید بدون داشتن هیچ نگرانی ابزارهای لازم را خریداری نمایید. انجام مشاوره رایگان قبل از خرید یکی از مهم ترین موارد می باشد. گروه آرات با ایجاد نمودن امکان مشاوره رایگان این موضوع را حل نموده است.

قیمت محصولات اطفای حریق

دانستن قیمت ابزار و سیستم های اطفای حریق می تواند کمک بزرگی را به انجام برنامه ریزی در پروژه ها نماید. متاسفانه در مواردی برخی از افراد سودجو قیمت های بسیار غیر منطقی را از مشتریان درخواست می نمایند. در صورتی که آگاهی و علم کافی را نسبت به این موضوع نداشته باشید ممکن است شما نیز در دام این افراد بیفتید. انجام تحقیقات کافی و لازم درباره ی این موضوع می تواند به شما کمک کند. شما می توانید با انتخاب فرم تخمین قیمت در سایت این مجموعه قیمت سیستم اطفای حریق خود را تخمین بزنید. انتخاب سیستم اطفا آبی، گازی، فوم و یا آیروسل کاری است که حتما باید توسط افراد متخصص و حرفه ای انجام گردد. در غیر این صورت مشکلاتی به بار می آید.

در فرم تخمین قیمت کارشناسان با توجه به مساحت و کاربری محیط، ابزارهای مناسب اطفا را در اختیار شما قرار می دهند. نوع سیستم اطفا نیز باید به صورت کارشناسی شده انتخاب گردد. هر فضا با هر شرایط و ویژگی هایی نیازمند یک سیستم اطفای خاص می باشد. با انجام مشاوره رایگان و استفاده از فرم تخمین قیمت به راحتی و در سریع ترین زمان ممکن می توانید، محصولات مورد نظر خود را خریداری نمایید. قابل ذکر است که با انتخاب این مجموعه محصولات بسیار باکیفیت را با مناسب ترین قیمت ها خریداری خواهید نمود. در زیر قیمت برخی از ابزارهای اطفا را در اختیار شما قرار می دهیم:

تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق: حفاظت در برابر آتش چیست؟

هدف یک سیستم حفاظت از آتش، محافظت از ساکنان ساختمان در عین به حداقل رساندن آسیب ناشی از حریق است. به طور کلی، هدف این است که گسترده‌ترین راه ممکن برای تخلیه‌ی ایمن و کاهش آسیب به تجهیزات فراهم شود که باعث کاهش زمان خرابی و هزینه‌های بالقوه‌ی تعمیر تجهیزات می‌شود. اما انواع سیستم‌های حفاظت از حریق کدام هستند؟

(در صفحه‌ی سیستم‌های اعلام حریق متعارف می‌توانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)

انواع سیستم حفاظت از آتش

سیستم‌های حفاظت از آتش را می‌توان به دو دسته‌ی فعال یا غیرفعال طبقه‌بندی کرد. سیستم‌های فعال به طور فعالی به مبارزه با حریق و اعلام زنگ هشدار کمک می‌کنند و یا اسپرینکلرها را برای متوقف کردن آتش پیش از خارج از کنترل شدن آن فعال می‌کنند. در مقابل سیستم‌های حفاظت از آتش غیرفعال، شامل طراحی‌هایی مانند دیوارها و تکیه‌گاه‌های سازه‌ای برای به حداقل رساندن اشتعال‌پذیری و انتشار دود می‌شود.

سیستم حفاظت از حریق غیرفعال یا پسیو، یک چتر گسترده با تاکتیک‌های اساسی بسیار است. این سیستم‌ها علاوه بر جلوگیری از گسترش آتش، به حفظ یکپارچگی ساختاری ساختمان نیز کمک می‌کنند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین عناصر استراتژی حفاظت از آتش غیرفعال و نیز تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق اشاره می‌کنیم:

تفاوت بین سیستم اعلام و اطفا حریق

مهم‌ترین عناصر استراتژی حفاظت از آتش غیرفعال: فضاسازی محیط

یکی از روش‌های جلوگیری از عبور دود از مناطق، نصب درهای ضد حریق، دیوارها و موانع است. تابلوهای حفاظت در برابر حریق نیز با جلوگیری از سرایت آتش به مناطق دیگر، نقش مهمی در تقسیم‌بندی حریق دارند. این تابلوها به جای هدایت گرما، برای جذب آن طراحی شده‌اند و در مواجهه با دمای بالا منقبض نمی‌شوند. اگر آتش‌سوزی در یک بخش خاص رخ دهد، یکپارچگی آتش و عایق بودن محفظه کمک می‌کند تا دماهای بالا و دود در منطقه‌ای خاص محدود شود.

(پیشنهاد می‌کنیم از صفحه‌ی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر نیز بازدید کنید.)

تفاوت اعلام حریق و اطفا حریق

مهم‌ترین عناصر استراتژی حفاظت از آتش غیرفعال: آماسه

آماسه ماده‌ای است که در برابر حریق دچار افزایش حجم و کاهش چگالی می‌شود و از آن معمولا در حفاظت از حریق غیرفعال استفاده می‌شود. آماسه را بر روی تیرهای نگهدارنده‌ی فولادی به عنوان روشی برای محافظت از سازه‌های نگهدارنده‌ی مهم در برابر آسیب حرارت و آتش استفاده می‌شود.

این نوع رنگ خاص در دمای بیش از 500 درجه‌ی سانتی‌گراد منبسط می‌شود و یک لایه‌ی محافظتی جدید به فولاد اضافه می‌کند و قرار گرفتن در معرض گرما و در نتیجه تخریب آن را به تاخیر می‌اندازد. این پوشش آماسه می‌تواند تا دو ساعت در برابر حرارت مقاومت کند، که می‌تواند به معنای تفاوت بین تخلیه‌ی ایمن و یک فاجعه‌ی غم‌انگیز باشد.

(از مطلب شستی اطفا حریق نیز بازدید کنید.)

سیستم اطفا حریق چیست و تفاوت آن با اعلام حریق

تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق: سیستم اطفا حریق چیست؟

یکی از تفاوت های سیستم اعلام و اطفا حریق این است که سیستم‌های اطفا کننده‌ی حریق برای خاموش کردن یا سرکوب کردن آتش در سریع‌ترین زمان ممکن نصب می‌شوند اما سیستم‌های اعلام حریق صرفا با هدف تشخیص حریق در سریع‌ترین زمان ممکن مورد استفاده قرار می‌گیرند. یک سیستم اطفا حریق برای خاموش کردن آتش از طریق استفاده از یک عامل اطفا حریق مانند آب، فوم یا عامل شیمیایی ساخته شده است. این سیستم‌ها به طور معمول با اجزایی طراحی می‌شوند تا عواملی مانند گرمای شدید، دود یا آتش را شناسایی کنند و پاسخ را تحریک کنند.

(در صفحه‌ی پنل اعلام حریق می‌توانید با انواع پنل‌های اعلام حریق آشنا شوید.)

سیستم اعلام حریق الکترونیکی به یک سیستم هشدار متصل است تا با تشخیص حریق به افراد هشدار داده شود و اقداماتی برای مهار آن انجام شود. در مقابل، سیستم‌های غیرالکترونیکی عامل اطفا حریق را بدون اطلاع‌رسانی فعال می‌کنند. اکثر سیستم‌های اطفا حریق پس از تشخیص یا هشدار حریق، عامل اطفا حریق را برای خاموش کردن آتش رها می‌کنند. از طرف دیگر، برخی از سیستم‌های اطفا حریق نیز نیاز به شخصی دارند تا به صورت دستی عامل اطفا حریق را آزاد کند.

(در صفحه‌ی  اعلام حریق بیسیم  می‌توانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)

تفاوت اهداف و نحوه‌ی عملکرد سیستم اعلام حریق و اطفای حریق

تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق در عملکرد و اهداف

همانطور که گفتیم، سیستم‌های اعلام حریق وظیفه‌ی تشخیص حریق را بر عهده دارند و اطفا حریق نیز آخرین اقدامی است که برای مبارزه با گسترش آتش انجام می‌شود. در واقع می‌توان پیشگیری، حفاظت و مهار آتش‌سوزی را یک فرآیند سه مرحله‌ای دانست که هر مرحله شامل اقداماتی خاصی برای پیشگیری و مبارزه با آتش‌سوزی می‌شود.

بنابراین ما مسئولیت داریم که به طور منظم هر بخش از سیستم را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم تا بتوانیم به سرعت خطرات ممکن را شناسایی کرده و احتمال وقوع هر خطری را کاهش دهیم. به طور خلاصه تفاوت بین سیستم اعلام و اطفا حریق و حفاظت از حریق به صورت زیر است:

  • سیستم‌های پیشگیری از حریق یا سیستم‌های اعلام حریق برای به حداقل رساندن خطرات احتمالی وقوع حریق مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • حفاظت از آتش باعث کاهش یافتن آسیب‌ها می‌شود و به تخلیه‌ی ایمن ساختمان کمک می‌کند.
  • سیستم‌های اطفا حریق برای خاموش کردن شعله‌ها با مواد یا عوامل خاموش‌کننده در نظر گرفته می‌شوند.

(پیشنهاد می‌کنیم مطلب خطای سیستم اعلام حریق را نیز مطالعه کنید.)

اهمیت دانستن تفاوت بین سیستم اعلام حریق و اطفای حریق

اهمیت دانستن تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق

سیستم‌های حفاظت، پیشگیری و اطفا حریق برای محافظت از ساختمان در برابر آتش‌سوزی‌ها بسیار مهم و اساسی هستند. با این حال بسیاری از افراد در مورد چگونگی عملکرد این سیستم‌ها اطلاعات کافی نداشته باشند و این اصطلاحات را به جای یکدیگر به کار ببرند. به جای استفاده از این اصطلاحات به جای یکدیگر مهم است که بدانیم سیستم‌های اعلام حریق و سیستم‌های اطفا حریق چگونه کار می‌کنند و چه تفاوتی با هم دارند.

(به مطلب درب ضد حریق نیز رجوع کنید.)

ما در این مطلب فایرفایت به تعریف سیستم اعلام حریق، سیستم‌های حفاظت از حریق و سیستم اطفا حریق پرداختیم. تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق در عملکرد آنها است و به طور کلی نصب این سیستم‌ها می‌تواند برای ایمن نگه داشتن افراد و همینطور اموال و تجهیزات بسیار مهم و کارآمد باشد.

سخن پایانی

در این مقاله، توضیحاتی جامع را در مورد سیستم اعلام و اطفاء حریق، به شما ارائه دادیم. این سیستم، شروع حادثه آتش سوزی را با پخش صدای آژیر، اعلام می کند و با اسپرینکلر های خود، از پیشروی آتش جلوگیری می نماید.

منبع مطلب

اعلام حریق آرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره دارین؟

اگر سوالی و یا نیاز به مشاوره دارین اطلاعات خود را بنویسید تا با شما تماس بگیریم