در مورد سیستمهای مهار آتش چه میدانید؟ اغلب اوقات وقتی که نام تجهیزات آتش نشانی به گوشمان میخورد، ابزاری مثل کپسول آتش نشانی یا زنگ خطر در ذهنمان مجسم میشود. در زمان آتش سوزی، تجهیزات اعلام و اطفا حریق برای امنیت افراد و اموالی که در ساختمان وجود دارد، بسیار مهم هستند. سیستمهای اعلام حریق از اجزای مختلف و کارکردهای گوناگون تشکیل شدهاند که یکی از این اجزا زنگ اعلام حریق است. زنگهای اعلام حریق یکی از قدیمیترین لوازم سیستمهای اعلام حریق در آتش نشانی محسوب میشوند.
زنگ اعلام حریق، از سیستم اعلام حریق تا اعلام پایان زمان در مدارس
این دستگاه نسبت به آژیر و آژیر فلاشر اعلام حریق برد صدای کمتری دارد و نمیتوان گفت که در سیستمهای اعلام حریق مدرن و پیشرفته امروزی زیاد استفاده میشود. با این وجود، زنگهای اعلام حریق هنوز هم استفادههای خود را دارند. برای مثال، در مدارس به خاطر اینکه زنگِ اعلام حریق صدایی رسا و واضح دارد، برای تمام کردن کلاس از این زنگ استفاده میکنند. اگر به کارکردهای زنگ اعلام حریق در سیستمهای اعلام حریق و اطفاء حریق علاقهمند هستید، با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد این جزء از سیستم آتش نشانی، ویژگیها و کارکردهای آن اطلاعات کسب کنید.
زنگِ اعلام حریق یکی از تجهیزات مهم در سیستم اعلام حریق است و میتواند کارکردهای گوناگونی داشته باشد. اگر قصد خرید زنگ اعلام حریق دارید، گروه اعلام حریق آرات در زمینه فروش عمده دستگاههای اعلان حریق فعالیت میکند.
زنگ اعلام حریق چیست؟
برای زنگهای اعلام حریق نامهای مختلفی وجود دارد. برای مثال، دستگاه هشدار، زنگ اطفاء حریق یا ناقوس آب از جمله اسمهای متنوع برای این دستگاه است. اما به طور کلی، زنگِ اعلام حریق در دو دسته کلی قرار میگیرد که یکی از آنها زنگ اعلام حریق برقی است. انواع زنگهای اعلام حریق برقی سیمکشی سادهای دارند و میتوان آنها را به آسانی به دکمهها، سویچهای برق و پنلهای کنترل ساختمان متصل کرد. معمولاٌ از زنگهای اعلام حریق برقی در سیستمهای امنیتی، سیستمهای اعلام حریق یا سیستمهای برقی، مثل سوئیچهای جریان فشار استفاده میشود.
نحوه عملکرد ناقوسهای آبی یا دستگاه هشدار
نوع دیگری از ناقوسهای آبی یا زنگهای اعلام حریق با جریان آب فعال میشوند. نحوه عملکرد ناقوسهای آبی به گونهای است که وقتی که آب تحت فشار از لوله عبور میکند، این زنگ به صدا درمیآید. هدف اصلی طراحی این زنگها هم حفاظت و ایمنی در برابر آتشسوزی است.
زنگِ اعلام حریق در دو نوع وجود دارد: زنگهای اعلام حریق برقی و ناقوسهای آبی. برای اطلاع بیشتر در مورد مشخصات زنگهای اعلام برقی و لیست قیمت آنها میتوانید به نمایندگی فروش اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
(در مورد شستی اعلام حریق و کاربرد آن در سیستمهای اعلام حریق بیشتر بخوانید.)
نصب زنگهای اعلام حریق متناسب با کارکرد آن
به طور کلی، هدف اصلی زنگِ اعلام حریق حفاظت از ساکنان ساختمان و اعلام هشدار برای تخلیه محل است. برای همین، در ساختمانی که سیستم اعلام حریق متعارف یا سیستم اعلام حریق آدرس پذیر وجود دارد این زنگ فقط یک کارکرد دارد.
اگر شما اهداف دیگری دارید که میخواهید در ساختمان آنها را پیادهسازی کنید (مثل زمانبندی یا اهداف امنیتی و اعلام زمان)، زنگِ اعلام حریق نمیتواند کارکرد دیگری داشته باشد. دلیل آن این است که کارکردهای اعلام حریق، امنیتی و اعلام زمان هر کدام به صدای مشخص خود نیاز دارند. در نتیجه، شما نمیتوانید از یک زنگ اعلام حریق برای تمام این کارکردها استفاده کنید. برای همین، بهتر است که شما برای کارکردهای دیگر یک آژیر جداگانه داشته باشید.
مهمترین وظیفه زنگهای اعلام حریق هشدار دادن به ساکنان ساختمان در مورد بروز آتشسوزی در ساختمان است.
ولتاژ مناسب زنگ اعلام حریق
اگر قصد خرید یک زنگِ اعلام حریق کارآمد را دارید، حتماً باید به میزان ولتاژ آن دقت کنید. هر چقدر که میزان ولتاژ زنگهای اعلام حریق بالاتر باشد، برق در سیمکشی آن با سرعت بیشتری جریان پیدا خواهد کرد. این مسأله در افزایش امنیت ساختمان بسیار مهم است.
هر چه زودتر برق به زنگ اعلام حریق برسد زودتر هم آژیر به صدا در میآید. در نتیجه، ساکنان ساختمان در صورت آتش سوزی سریعتر مطلع شده و محل را تخلیه خواهند کرد. میزان استاندارد ولتاژ زنگّ اعلام حریق در آمریکا بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ ولت است. بنابراین، در زمان خرید زنگ اعلام حریق، حتماً به میزان ولتاژ آن دقت کنید.
ولتاژ بالا باعث کارایی بیشتر زنگ اعلام حریق خواهد شد. برای خرید زنگهای اعلام حریق با ولتاژ بالا میتوانید به نمایندگی فروش آرات مراجعه کنید.
ولتاژ مناسب زنگ اعلام حریق متناسب با نوع سیستم اعلام حریق
بسته به نوع سیستم اعلام حریق و اجزای آن، میزان ولتاژ مناسب زنگِ اعلام حریق متفاوت است. برای همین، پیش از خرید زنگ اعلام حریق، باید اجزای سیستم اعلام حریق را بررسی کنید. سپس، با توجه به نوع آنها ولتاژ مناسب برای زنگهای اعلام حریق را تعیین کنید. برای مثال، برای اتصال به پنل مرکزی سیستم اعلام حریق بهتر است زنگ اعلام حریقی با میزان ولتاژ ۱۲ یا ۲۴ ولت را تهیه کنید. برای اتصال به یک ترانسفورمر همین میزان مناسب است.
ولتاژهای مناسب برای منابع تأمین برق و سیم کشیهای ساختمانی
اگر میخواهید زنگِ اعلام حریق را به طور مستقیم به سوئیچها، منابع تأمین برق ساختمان یا زنگها متصل کنید، زنگِ اعلام حریق ۱۲۰ ولتی گزینه مناسبی است. برای اتصال مستقیم زنگ اعلام حریق به سیم کشی ساختمان هم زنگ اعلام با ولتاژ متناوب انتخاب خوبی است. اگر هم دستگاه با برق باطری و خروجی برق کم ولتاژ کار میکند، زنگِ اعلام حریق با ولتاژ مستقیم بهترین گزینه برای شما محسوب میشود.
(از مطلب کابل اعلام حریق بازدید کنید.)
اهمیت میزان ولتاژ منبع تأمین برق ساختمان
یک نکته مهم دیگر در خرید زنگ اعلام حریق توجه به میزان ولتاژ منبع تأمین برق ساختمان است. بهترین کار این است که زنگ اعلام حریقی تهیه کنید که از لحاظ میزان ولتاژ با میزان ولتاژ منبع برق توازن داشته باشد. برای مثال، اگر سیستم تأمین برقی دارای ولتاژش بالا است، یک زنگِ اعلام حریق با میزان ولتاژ کم گزینه مناسبی برای آن نخواهد بود. این به این خاطر است که ولتاژ بیش از حد میتواند سبب اتصالی شدن و جوش آمدن زنگِ اعلام حریق شود. بنابراین، انتخاب زنگ اعلام حریق با میزان ولتاژ متناسب با سیستم تأمین برق نکته مهمی در انتخاب آن است.
انتخاب ولتاژ زنگ اعلام حریق متناسب با سیستم اعلام حریق و میزان برق آن
نکاتی که در بخش قبلی در خصوص انتخاب ولتاژ مناسب توضیح دادیم، نکاتی کلی هستند. اصولاً سیستمهای اعلام حریق متنوع و پنلهای کنترل آنها میزان ولتاژ متفاوتی دارند. خیلی از آنها هم منبع تأمین برق با ولتاژ متناوب دارند. به همین خاطر، ضروری است که حتماً به میزان ولتاژ زنگ اعلام حریق در زمان خرید توجه کنید. اگر فکر میکنید که در این زمینه دانش کافی ندارید، به یک متخصص مراجعه کنید. کار با وسایل برقی شوخی نیست و میتواند خیلی خطرناک باشد. برای همین، در این مواقع یک متخصص میتواند راهنماییهای لازم به شما در این زمینه را ارائه دهد.
برای تهیه زنگ اعلام حریق به منابع تأمین برق و به سیم کشی ساختمان خود حتماٌ توجه کنید. برای خرید زنگ های اعلام حریق با ولتاژ خوب میتوانید به نمایندگی رسمی فروش آرات مراجعه کنید.
(برای اطلاعات بیشتر در خصوص دتکتور دودی و دتکتور حرارتی به صفحات مورد نظر رجوع کنید.)
میزان صدای زنگ اعلام حریق باید در چه حد باشد؟
میزان صدای زنگ اعلام حریق عامل بسیار مهمی در انتخاب آن است. شاید فکر کنید که اگر اندازه زنگ اعلام حریق بزرگتر باشد حتماً میزان صدای آن هم بیشتر خواهد بود. اما همیشه اینطور نیست. زنگهای اعلام حریق در فاصلههای معینی میتوانند تا حداکثر ۱۰۰ دسیبل صدا را پخش کنند. اگر میخواهید تجسم کنید که این چه میزان صدایی است، صدای ماشینهای چمن زنی یا ماشین حمل زباله را در نظر بگیرید.
اگر این طور به این مسأله نگاه کنید، خیلی هم این میزان صدا بلند نیست. یک اصل مهم در بررسی میزان صدای زنگ اعلام حریق که باید به آن توجه کنید این است: صدای زنگ اعلام حریق از میزان متوسط صدای محیطی باید بیشتر باشد.
اندازه زنگ اعلام حریق تأثیر زیادی در قوت صدای آن ندارد. اگر میخواهید دستگاه هشدار با صدای خوب را تهیه کنید یا از قیمت آن مطلع شوید، میتوانید به سایت گروه اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
میزان قدرت صدای زنگ اعلام حریق چگونه سنجیده میشود؟
در بازار تجهیزات اعلام حریق، میزان صدای زنگهای اعلام حریق به معیار دسیبل سنجیده میشود. انواع زنگ اعلام حریق با قوت صدای ۷۰ تا ۱۰۰ دسیبلی وجود دارند. بررسی بر روی زنگهای اعلام حریق و میزان صدای آنها نشان میدهد که به ازای هر ۱۰ دسی بل افزایش صدا، قوت صدای آنها ۱۰ برابر بیشتر خواهد شد.
چطور از میزان دسی بل مناسب زنگ اعلام حریق برای ساختمان خود مطلع شویم؟
اگر میخواهید دقیق بدانید که میزان صدای زنگ اعلام حریق برای ساختمان و محیط مورد نظرتان مناسب است یا خیر، باید میزان متوسط صدای محیط را بسنجید. به طور کلی، میزان صدای زنگ اعلام حریق باید ۱۵ دسی بل بیشتر از متوسط میزان صدای محیط باشد. با این وجود، توجه داشته باشید که صدای زنگ اعلام حریق با افزایش فاصله از آن کمتر خواهد شد.
برای مثال، یک زنگ با صدای ۹۶ دسی بل را در نظر بگیرید. این زنگ در فاصله ۳ متری صدای خیلی زیادی خواهد داشت. اما در فاصله ۶ متری صدای آن تقریباً ۶ دسی بل کمتر خواهد شد. هرچه که این فاصله بیشتر شود، این میزان صدا کاهش بیشتری هم خواهد داشت. همچنین، کاهش صدای زنگ بسته به نوع مصالح ساختمان و تعداد اجزای آن متفاوت خواهد بود.
به طور کلی، میزان صدای زنگ هشدار حریق باید به اندازه 15 دسی بل از صدای محیط بیشتر باشد. پژوهشهایی که در مورد قوت صدای زنگ اعلام حریق انجام شده است، این مسأله را تأیید میکند که هرچه قوت صدای زنگ بیشتر باشد مسافت پوشش آن هم بیشتر است. برای مثال، زنگ اعلام حریق که ۹۶ دسی بل یا بیشتر باشد تا فاصلهای زیاد (اگر در اتاقی پرسر و صدا نباشید) صدایش میرسد.
میزان صدای مناسب زنگ اعلام حریق با توجه به جدول استاندارد ملی حریق
اگر به فکر خرید زنگِ اعلام حریق هستید، اما در مورد میزان قوت صدای آن مطمئن نیستید، به کتاب استاندارد ملی حریق و قوانین علامتدهی مراجعه کنید. در این کتاب جدولی درج شده که در آن صداهای محیطی مکانهای مختلف تعیین شدهاند. با اینکه میزان این صداها برای صداهای محیطی کاملاً دقیق نیستند، اما برای تعیین میزان صدای مورد نیاز زنگ اعلام حریق کاربردی هستند. در بخش بعدی، چند مثال از میزان صدای محیطی برای اماکن مختلف و میزان صدای مورد نیاز برای زنگ اعلام حریق را شرح خواهیم داد.
محیطهای مختلف میزان صدای متفاوت محیطی دارند. برای همین، میزان صدای زنگِ اعلام حریق باید بیشتر از میزان صدای محیطی باشد. برای مثال، فروشگاههای خرده فروشی، فروشگاههای بزرگ، پمپ بنزینها، بناهایی که نزدیک آب هستند، زیرزمینها و ساختمانهای بیپنجره میزان صدای محیطی حدوداً ۴۰ دسیبل دارند. برای همین، بهترین میزان صدای زنگ اعلام حریق باید حداقل ۵۵ دسی بل یا بیشتر باشد.
میزان صدای کسب و کارها، کلیساها، رستورانها و تئاترها ۵۵ دسیبل است. برای این اماکن زنگ اعلام حریق با قوت صدای ۷۰ دسیبل یا بیشتر بهترین گزینه است.
(لیست قیمت سیستم اعلام حریق را در فایرفایت بررسی کنید.)
میزان صدای زنک اعلام حریق برای اماکن خدمات درمانی، مراقبت، مسکونی و آموزشی
برای محیطهایی مثل بیمارستان، خانه سالمندان، زندان و وسایل نقلیهای مثل کشتیهای بزرگ صدای محیطی ۵۰ دسی بل است. برای همین، زنگِ اعلام حریق با صوت صدای ۶۵ دسی بل یا بیشتر بهترین گزینه است.
برای ساختمانهای مسکونی صدای محیطی حدود ۳۵ دسی بل است. بنابراین، زنگ اعلام حریق با صدای ۵۰ دسی بل یا بیشتر برای آنها عالی است.
صدای محیطی مدارس و دانشگاهها ۴۵ دسی بل است. بنابراین، حداقل صدای زنگهای اعلام حریق برای این محیطها بهتر است که ۶۰ دسی بل یا بیشتر باشد.
برای صدای محیطی تأسیسات صنعتی نیاز به زنگی با قوت صدای زیاد دارید
صدای محیطی تأسیسات انباری بسیار کم است. این میزان صدا حدوداٌ ۳۰ دسی بل است. برای همین، با یک زنگ اعلام حریق ۴۵ دسی بل هم میتوانید امنیت آن را تضمین کنید. اگر خانه یا دفتر شما یک راهروی بیرونی دارد، باید بدانید که صدای محیطی آن میتواند بین ۴۰ تا ۷۰ دسیبل متغیر باشد. از این رو، قوت صدای ۵۵ تا ۸۵ دسی بل یا بیشتر برای چنین محیطهایی لازم است.
شاید بتوان گفت که تأسیسات صنعتی بیشترین میزان صدای محیطی را دارند. برای مثال، برای تأسیسات صنعتی صدای محیط ۸۰ دسی بل است. در نتیجه، نیاز به زنگ اعلام حریق ۹۵ دسی بل دارید. سالنهایی که دارای لوازم مکانیکی پر سروصدا هستند، صدای محیطی بسیار زیاد و در حد ۸۵ دسی بل است. برای این سالنها شما نیاز به قدرت صدای ۱۰۰ دسی بل یا بیشتر دارید.
در محیط های گوناگون قوت صدای زنگ اعلام حریق باید متناسب با همان محیط باشد. اگر مایل به خرید آژیر هشدار آتش هستید، پیشنهاد میکنیم به سایت گروه اعلان حریق آرات مراجعه کنید. ما در زمینه فروش عمده تجهیزات آتش نشانی و ارائه آنها فعالیت میکنیم.
مراقب صدای بیش از حد زنگ اعلام حریق باشید
در بخش قبلی، توضیح دهیم که اماکن مختلف صدای محیطی متفاوتی دارند. برای همین، صدای زنگِ اعلام حریق باید متناسب با صدای محیطی باشد. بنابراین، برای صدای محیطی زیاد، خرید زنگ اعلام حریق با صدای کم پیشنهاد نمیشود. از سوی دیگر، برای اماکنی که صدای محیطی کمی دارند، بهتر است که زنگ با صدای خیلی زیاد تهیه نشود. این به این خاطر است که شنیدن صدای خیلی بلند باعث آسیب رسیدن به سلامت شنوایی افراد خواهد شد.
بر طبق توصیه نهاد ملی امنیت و سلامت شغلی، شنیدن صدای ۱۱۰ دسی بل بیش از ۹۰ ثانیه برای سلامت شنوایی خطرناک است. از این رو، همیشه به صدای محیطی مکانی که میخواهید زنگ اعلام حریق را برای آن تهیه کنید، توجه کنید.
طراحی و ساخت زنگ اعلام حریق با توجه به نوع کاربرد آن
طراحی زنگهای اعلام حریق بنابر نوع کاربرد آن در ساختمانها متفاوت است. در کل، در زمینه ایمنی در برابر آتش، زنگِ اعلام حریق دو نوع استفاده دارد. استفاده اول آن به عنوان هشدار دهنده جریان آب در سیستم اطفاء حریق است. این نوع زنگ به سوئیچهایی در سیستم اطفاء حریق وصل میشود. به این سوئیچها سوئیچهای آب فشان یا فشار گفته میشود. زمانی که آب در لولههای سیستم اسپرینکلر جریان پیدا میکند، این نوع زنگ اعلام حریق فعال میشود.
به این صورت، آژیر اعلام حریق نشان میدهد که در جایی از ساختمان آتشسوزی شده است و اسپرینکلرها باز شدهاند. یک دستگاه دیگر که عملکردی مشابه با زنگ اعلام حریق در این زمینه دارد ناقوس آب است. تنها تفاوت ناقوس آب با این نوع زنگِ اعلام حریق در این است که برای عملکردشان احتیاج به برق ندارد.
طراحی زنگِ اعلام حریق با توجه به کاربرد و هدف آن متفاوت است. برخی از زنگها هدفشان آگاه ساختن ساکنان ساختمان از باز شدن آب سیستم اطفا حریق است. اگر مایل به خرید دستگاههای اعلان حریق حساس به جریان آب هستید، حتماٌ به نمایندگی فروش گروه اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
زنگ اعلام حریق برای اطلاع آتش سوز و تخلیه ساختمان
نوع دوم زنگهای اعلام حریق اطلاعرسانی به ساکنان ساختمان و تخلیه آنها در صورت حادثه آتشسوزی است. احتمالاٌ با این نوع کارکرد بیشتر از همه آشنایی دارید. در صورت بروز آتشسوزی آژیر اعلان حریق به صدا درمی آید. در آن موقع است که ساکنین ساختمان از وجود آتشسوزی مطلع شده و شروع به تخلیه ساختمان میکنند.
همچنین، این زنگ برای اتخاذ اقدامات لازم برای مهار آتشسوزی مناسب است. خیلی از زنگهای اعلام حریق که با جریان آب کار میکنند دارای وسایل اطفا حریق و لولههای قائم آتشنشانی هستند. این نوع زنگهای اعلام حریق بیشتر از برق ۱۲۰ ولتی یا ناقوس آب استفاده میکنند.
هدف نوع دیگر زنگهای اعلام حریق اطلاع رسانی ساکنان ساختمان از وجود آتش است. برای مشاهده جدیدترین لیست قیمت زنگ اعلام حریق، میتوانید به وبسایت گروه اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
(در خصوص اعلام حریق خانه سالمندان بیشتر بدانید.)
ناقوس آبی، لازمهای در هر ساختمان
برای امنیت ساختمانهای مسکونی و صنعتی داشتن آژیر حساس به جریان آب ضرورت دارد. این ساختمانها برای حفاظت در برابر آتش باید مجهز به شیر آتش نشانی باشند. در این ساختمانها هم زنگهای اعلام حریق به لوله آتش نشانی متصل میشوند. این زنگها میتوانند از نوع برقی و مکانیکی باشند.
برای افزایش و ارتقای امنیت ساختمانها نصب ناقوس آبی و زنگهای اعلام حریق که اطلاعرسانی وجود آتش را انجام میدهند، مهم است. اما چرا نصب این دو مورد ضروری است؟ زمانی که ناقوس آبی به صدا درمی آید، نشان میدهد که چه میزان آب در مخزن آب آتش نشانی وجود دارد. در زمان آتشسوزی اگر این میزان صدا کم باشد، نشان میدهد که آب از مخزن به سمت دستگاههای اطفا حریق پمپاژ میشود و برای همین فشار آن کم است.
ناقوسهای آبی، کمکی به آتش نشانان
زمانی که آتشنشانها به محل آتشسوزی میرسند، آب را به داخل مخزن آب ساختمان پمپاژ میکنند. اگر فشار آب همچنان کم باشد، نشان میدهد که آب هنوز هم از طریق دستگاههای اطفا در حال پاشیدن به مناطق آتشسوزی است. این بیانگر آن است که هنوز هم آتش در داخل ساختمان جریان دارد. اما اگر آب فشار زیاد داشته باشد و صدای ناقوس آب بلند باشد، این نشان میدهد که خیلی از مناطق آتشسوزی مهار شدهاند. بنابراین، جریان آب میتواند کمک مفیدی به آتشنشانان در مورد شدت آتش در داخل ساختمان کند.
زنگهای اعلام حریق، بخشی اساسی در سیستمهای اعلام حریق
در مورد زنگ اعلام حریق هم باید بگوییم که هم ارزان است و هم این که کارکردهای متنوعی دارد. برای مثال، زنگ هشدار آتش نشانی در عملکرد سیستمهای سیلابی و ناقوسهای آبی در سیستم اعلام حریق مهم است. این زنگها میتوانند باعث اتخاذ اقدامات پیشگیرانه در برابر آتش برای این سیستمها شوند. زنگهای اعلام حریق این نوع معمولاً در خارج از ساختمان نصب میشوند. به این صورت، امدادگران آتش میتوانند صدای آنها را به خوبی بشنوند. با این وجود، همه این زنگها ممکن است که به پانل کنترل سیستم اعلام حریق متصل نشده باشند.
هم ناقوسهای آبی و هم زنگهای اعلام حریق کمک مهمی به اطلاعرسانی ساکنان میکنند و در عملکرد آتش نشانها هم نقش مهمی دارند.
نکات مهم برای تهیه زنگ اعلام حریق حساس به فشار آب یا ناقوس آبی
اگر تصمیم گرفتهاید که یک نوع ناقوس آبی یا زنگ اعلام حریق حساس به جریان آب تهیه کنید، باید به چند نکته پیش از خرید آن توجه کنید. بر طبق اصل ۱۳ انجمن ملی حفاظت از آتش سوزی آمریکا، تمام محصولات ناقوس آبی باید ثبت شده باشند. زمانی این زنگ باید فعال شود که آب از کوچکترین دستگاه اطفاء حریق در ساختمان تخلیه شود.
اگر میخواهید ناقوس آبی را در بیرون از ساختمان نصب کنید، ناقوس آبی باید در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم و محافظت شده باشد. همچنین، ناقوس آبی باید دارای یک سیستم اطفاء حریق باشد که در آن ۲۰ دستگاه اطفاء حریق وجود دارد.
حالتهای اعلان صدای زنگ اعلام حریق
دستگاههای اعلان صوتی معمولاً سه نوع حالت اعلام صدا برای اطلاع از آتشسوزی را دارند. این حالتها حالت عمومی، خالت خصوصی و مناطق خواب هستند. به طور کلی، طول مدت اعلام حریق برای دستگاهها باید یک دقیقه باشد. همچنین، قوت صدای آنها باید بیشتر از متوسط صدای محیطی یا بیشتر از حداکثر صدا در آن محیط باشد. در بخش هجدهم کتاب راهنمای انجمن ملی حفاظت در برابر آتش تعیین شده است که این دستگاهها بر طبق کارکرد و مکان استفاده چگونه دستهبندی شدهاند.
(از مطلب خاموش کننده شیمیایی تر بازدید کنید.)
حالتهای اعلان صدای زنگ اعلام حریق: 1. حالت عمومی
در حالت اول که همان حالت عمومی است صدای دستگاه اعلان حریق باید ۱۵ دسی بل بیشتر از صدای محیطی و ۵ دسی بل بیشتر از حداکثر صدا در یک محیط باشد. قوت صدا برای دستگاه اعلام حریق در این محیطها در فاصله ۱. ۵ متری از زمین محاسبه شده است. در حالت عمومی، دستگاه اعلام حریق تمام ساکنان محیط را از وجود آتش باخبر میکند.
حالتهای اعلان صدای زنگ اعلام حریق: 2. حالت خصوصی برای اطلاعرسانی امدادگران و تخلیه ساختمان
حالت دوم حالت خصوصی است که قوت صدای آن ۱۰ دسی بل از متوسط صدای محیطی یا ۵ دسی بل بیش از حداکثر صدای محیطی است. این میزان صدا در ۱. ۵ متری بالای زمین محاسبه میشود. هدف از حالت خصوصی اطلاعرسانی به کارکنان مسئول تخلیه ساکنان ساختمان است.
حالتهای اعلان صدای زنگ اعلام حریق: 3. حالت مناطق خواب
حالت سوم مخصوص مناطق خواب است. قوت صدای دستگاه اعلان حریق در این مناطق باید ۱۵ دسی بل بیش از صدای محیطی و ۵ دسی بل بیش از حداکثر صدا یا بیش از ۷۵ دسی بل باشد. این میزان صدا در ارتفاع بالشت اندازهگیری شده است و هدف آن بیدار کردن ساکنان در حال خواب است.
دستگاههای اعلان حریق برای اطلاع رسانی از وجود آتش به ساکنان ساختمان دارای سه حالت عمومی، خصوصی و مناطق خواب هستند. برای خرید آژیر هشدار آتش سوزی و انواع سیستم اعلام حریق میتوانید از سایت گروه اعلام حریق آرات بازدید کنید.
چه تعداد زنگ اعلام حریق در ساختمانها لازم است؟
در هر ساختمان نصبکنندههای زنگِ اعلام حریق میزان تقریبی نصب هر زنگ را تعیین میکنند. با این وجود، حالتهایی که در بخش قبلی توضیح دادیم، میتوانند میزان تقریبی تعداد زنگهای مورد نیاز در محیط و قوت صدای آنها را مشخص کنند. برای مثال، در مناطقی که ساکنان خواب هستند زنگ هشدار آتشنشانی حدود ۷۵ دسیبل است. برای همین، برای این محیط فقط یک زنگ کافی است که صدای ۹۶ دسیبلی داشته باشد.
از سوی دیگر، برای یک محیط پرسروصدا بهتر است تعداد بیشتری زنگ در فاصلههای کوتاهتر نصب شود. راه دیگر هم این است که یک زنگ با صدای خیلی بلند (مثلاً با صدای ۱۵۰ دسی بلی) نصب شود. زنگ اعلام حریق با صدای ۱۰۵ دسیبلی در فاصله ۱۶ متری هم به خوبی شنیده میشود که این فاصله بیشتر از فاصله پوشش صدای زنگ ۹۶ دسیبلی است.
در محیطهای پر سر و صدا در فاصلههای کوتاهتر بهتر است رنگهای بیشتری نصب شود. بسته به قوت صدا تعداد این زنگها متفاوت است. هر چقدر که تعداد زنگها بیشتر باشد، صدای آنها در ساختمان هم بیشتر است.
قوت صدای کم، زنگهای اعلام حریق بیشتر
در یک اتاق 6 در 6 متر، برای اینکه صدای زنگ به مرکز اتاق برسد، زنگ با صدای ۱۰۵ دسیبلی مناسب است. اگر زنگ ۱۰۰ دسیبل باشد، 3 زنگ یا بیشتر کافی است. اگر زنگ ۹۵ دسیبل باشد، باید ۹ عدد یا بیشتر در این اتاق نصب شود. عوامل دیگری هم مثل خواص صوتی ساختمان در رسانایی صدای زنگ مهم هستند. با این وجود، همیشه توجه داشته باشید که خرید یک زنگ با صدای خیلی بلند میتواند کار را خیلی راحتتر کند.
تعداد زنگهای اعلام حریق مورد نیاز در هر ساختمان بسته به صدای محیط آن متفاوت است. هرچه صدای محیطی بیشتر باشد، بهتر است که تعداد زنگهای بیشتری در فاصله های کوتاهتر نصب شود. برای اطلاع از لیست قیمت زنگ اعلام حریق میتوانید به نمایندگی فروش اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
نکات نصب زنگهای اعلام حریق روی دیوار
تا اینجا در مورد انواع زنگِ اعلام حریق، نکات خرید و ویژگیهای آنها صحبت کردیم. اما نحوه نصب زنگ اعلام حریق نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در رابطه با نصب زنگهای اعلام حریق بر روی دیوار و جاهای دیگر، قوانین و ضوابط مخصوص وجود دارد.
زنگهای اعلام حریق در سیستمهای اعلام حریق با دستگاههای دیگر کار میکنند. کارکرد زنگهای اعلام حریق در این سیستمها میتواند متفاوت باشد. برای مثال، از برخی از زنگهای اعلام حریق برای تخلیه ساکنان استفاده میشود. در مورد دیگر، این زنگها میتوانند آتشنشانها را از وضعیت آتشسوزی در ساختمان آگاه کنند.
نحوه نصب زنگهای اعلام حریق روی دیوار بسته به کارکرد آنها متفاوت است و قوانین و ضوابط معینی در رابطه با نصب زنگ اعلام حریق با توجه به کارکرد آن وجود دارد.
قوانین انجمن ملی حفاظت در برابر آتش سوزی برای نصب زنگ اعلام حریق
شورای بینالمللی قوانین آتش نشانی و انجمن ملی حفاظت در برابر آتش سوزی (NFPA) مسئول تدوین قوانین ایمنی ساختمان هستند. این قوانین حتی توسط دولتهای محلی و سراسری هم به عنوان الگو قرار داده شدهاند. برای مثال، این قوانین تعیین میکنند که چه ساختمانهایی نیاز به سیستمهای اعلام حریق دارند و این که چه دستگاههایی باید در این سیستمها باشد.
در این قوانین، مدارس، بیمارستانها و ساختمانهای دیگر هر کدام نیاز به سیستمهای اعلام حریق خاص خود دارند. اما اگر میخواهید مخصوصاً قوانین زنگ اعلام حریق را بدانید، باید به کتاب قوانین اعلام حریق ملی و علامت دهی مراجعه کنید. در این کتاب زنگهای اعلام حریق در گروه دستگاههای اعلان و زیر دسته دستگاههای اعلان صوتی قرار میگیرند.
روش نصب کردن دستگاه هشدار دهنده صوتی بنابر هدفی که دارد متفاوت است. شورای بینالمللی قوانین آتش نشانی و انجمن ملی حفاظت در برابر آتش سوزی قوانین مربوط به نصب آزیرهای هشدار آتش را تعیین کردهاند.
تعریف انجمن ملی حفاظت در برابر آتش سوزی از دستگاههای اعلان حریق
کتاب قوانین اعلام حریق و علامت دهی ملی متعلق به انجمن ملی حفاظت در برابر آتشسوزی است. همانطور که گفتیم، در این کتاب زنگ هشدار آتش در دسته دستگاههای اعلان حریق و زیر دسته اعلان حریق صوتی قرار میگیرد. تعریف این کتاب از دستگاههای اعلان حریق به این صورت است:
دستگاهی که عضو سیستم اعلام حریق است و این دستگاه میتواند زنگ، بوق، بلندگو، دستگاههای اعلان تصویری و متنی باشد. دستگاههای آژیر اعلان حریق میتوانند دارای خروجیهای صوتی، تصویری، لامسه یا ترکیبی از هر سه باشند.
تعریف کتاب اعلام حریق و علامت دهی ملی از دستگاه اعلام حریق صوتی
کتاب اعلام حریق و علامت دهی ملی دستگاه اعلام حریق صوتی را به این صورت تعریف کرده است:
یک دستگاه اعلان که از طریق حس شنوایی دیگران را از وجود آتشسوزی مطلع میکند.
این قوانین اطلاعات مفید و کاربردی در مورد نحوه نصب و استفاده از زنگ اعلام حریق و دستگاههای اعلان تعیین میکنند. با این وجود، اگر میخواهید در مورد نوع، تعداد و مکان نصب دستگاههای اعلان حریق بیشتر بدانید، باید عوامل دیگری را هم در نظر بگیرید. برای هر ساختمان، باید به شرایط ساختمان، مشخصات ساخت دستگاه و اولویتهای مسئولین ساخت آن هم توجه داشته باشید.
هدف دستگاه اعلام حریق بنابر تعریف انجمن ملی حفاظت در برابر آتشسوزی
طراحی دستگاههای اعلان حریق هرچقدر هم که با همدیگر فرق داشته باشد، در هدف باید یکسان باشند. هدف دستگاههای اعلان حریق باید تخلیه ساکنان در موقع آتشسوزی و دور کردن آنها از خطر باشد. بنابر تعریف انجمن ملی حفاظت در برابر آتش هدف دستگاههای اعلان حریق ایجاد نوعی محرک برای اتخاذ اقدامات اورژانسی و ارائه اطلاعات به ساکنین ساختمان و پرسنل امدادگر اورژانسی است.
به توصیههای سازندگان دستگاه اعلان حریق توجه کنید
این را در نظر داشته باشید که انجمن ملی حفاظت در برابر آتشسوزی تعریف اجمالی از دستگاههای اعلان حریق ارائه میکند. این دستگاهها میتوانند شامل آژیرها، نورهای چشمک زن، زنگها و صداکنندههای برقی باشند. با وجود این که انجمن ملی حفاظت در برابر آتش برای هر کدام از این دستگاهها ضوابطی را تعیین کرده است، به شما پیشنهاد میکنیم که به توصیههای سازندهگان این دستگاهها هم در زمان نصب دقت و توجه داشته باشید.
کتاب قوانین اعلام حریق و علامتدهی ملی تعریف مشخصی از زنگ های اعلام حریق دارد و ضوابط خاصی را برای آنها تعیین کرده است. گروه اعلام حریق آرات در زمینه فروش عمده دستگاههای اعلام حریق فعالیت میکند. در صورت تمایل به خرید زنگ اعلام حریق میتوانید به سایت این گروه مراجعه کنید.
اصل قانون NFPA برای نصب دستگاه اعلان حریق
بنابر راهنماییهای انجمن ملی حفاظت در برابر آتش، دستگاههای اعلان حریق اول باید مطابق با اصول سازندگان دستگاه روی دیوار نصب شوند. بر طبق اصول NFPA، سیستمهای اعلام حریق باید در فاصله بالاتری نسبت به سر افراد نصب شوند و باید بین زنگ و سقف ساختمان هم فاصله وجود داشته باشد.
برای نصب دستگاههای اعلان حریق صوتی، NFPA قوانین خاصی را تعیین کرده است. در بخش هجدهم کتاب این انجمن ذکر شده است که: اگر ارتفاع سقف ساختمان کافی باشد، دستگاههای اعلان حریق باید به اندازه ۲. ۵ متر از زمین ساختمان فاصله داشته باشند. همچنین، فاصله آنها از سقف حداقل ۱۵۰ میلیمتر باید باشد.
برای زنگ اعلام حریق یک ارتفاع نصب استاندارد وجود دارد که برای رسانایی صوت مهم است. اما برخی اوقات، موارد استثنایی هم برای ارتفاع نصب زنگهای اعلام حریق اعمال میشوند. این موارد استثنا در صورتی قابل اجرا هستند که زنگ هشدار آتش نشانی هنوز هم در ارتفاعی به غیر از ارتفاع استاندارد بتواند صدا را به خوبی به ساکنان ساختمان برساند. برای مثال، اگر زنگ در ارتفاعی غیر از ارتفاع استاندارد تعیین شده نصب شده باشد، هنوز هم باید رسانایی صوت در سه حالت عمومی، خصوصی و مناطق خواب را داشته باشد.
در هر مکان و ارتفاع نصب زنگ اعلام حریق صدای آن باید به گوش افراد برسد
دلیل این ضوابط این است که موقعیت نصب دستگاه اعلان حریق بر میزان رسیدن صوت به ساکنان دیگر تأثیر دارد. از این رو، لازمه رسانایی صوت برای هر دستگاه صرفنظر از مکان نصب آن باید اعمال شود. بنابراین، حتی اگر زنگ در ارتفاعی نصب شود که با ارتفاع استاندارد مغایرت دارد، باید حتماً لازمه رسانایی صوت را برآورده کند.
قوانین انجمن ملی حفاظت در برابر آتش در مورد ارتفاع نصب سیستمهای هشدار دهنده صوتی مشخص است. با این حال، در موارد استثنا، همیشه دقت داشته باشید که ارتفاع نصب به اندازهای باشد که صدای آن به گوش ساکنان ساختمان برسد. برای خرید زنگ اعلان حریق میتوانید به وبسایت گروه اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
سطوح صدای مختلف زنگ اعلام حریق بسته به مکانهای مختلف متفاوت است
در بخش قبلی، سه حالت استاندارد صدا برای زنگهای اعلام حریق را تعریف کردیم. با این وجود، گاهی اوقات تفاوت بین این حالتها میتواند حتی برای افراد حرفهای در این زمینه دشوار باشد. اگر نمیخواهید خیلی درگیر جزئیات فنی این سه حالت شوید، کلیات آن ساده است. برای مثال، صدای زنگ در حالت عمومی باید به قدری بلند باشد که تمام اهالی ساختمان را از آتشسوزی آگاه کند.
در حالت خصوصی زنگ حتماً باید به اندازه مطلع ساختن امدادگران آتش کافی باشد. در نهایت هم صدای زنگ هشدار آتش در مناطق خواب باید بیش از صدای محیطی باشد که بتواند ساکنان ساختمان درحال خواب را بیدار و آنها را وادار به تخلیه کند.
لازمههای انجمن ملی حفاظت در برابر آتش برای حالت عمومی زنگ اعلام حریق
در کتاب انجمن ملی حفاظت در برابر آتش بیشتر در مورد شرایط ارتفاع استاندارد نصب زنگ هشدار آتشنشانی توضیح داده شده است. برای حالت عمومی، NFPA تعیین کرده است که: برای شنیده شدن صدای آژیر اعلام خطر آتش، صدای آن باید ۱۵ دسیبل از متوسط صدای محیط بیشتر باشد.
همچنین، سطح صدای زنگ اعلام حریق ۵ دسیبل از حداکثر صدای محیط بیشتر باید باشد. علاوه بر این، صدای آژیر هشدار حریق در حالت عمومی باید حداقل یک دقیقه طول بکشد. این صدا در حدود ۱. ۵ متر بالای سطح زمین سنجیده میشود و برای سنجش آن صداهای کم فرکانس محیط فیلتر میشوند.
لازمههای انجمن ملی حفاظت در برابر آتش در حالت خصوصی
شرایط انجمن ملی حفاظت در برابر آتش برای زنگهای اعلام حریق به این صورت است: سطح صدای آنها باید ۱۰ دسیبل از متوسط صدای محیطی و ۵ دسیبل از حداکثر صدای محیط بیشتر باشد. طول زمان آژیر اعلام حریق برای حالت خصوصی باید حداقل یک دقیقه طول بکشد. این صدا در ارتفاع ۱. ۵ متری از زمین سنجیده و سنجش آن با فیلتر صدای کم فرکانس انجام میشود.
لازمههای انجمن ملی حفاظت در برابر آتش برای حالت مناطق خواب
انجمن ملی حفاظت در برابر آتش برای مناطق خواب لازمههای رسانایی صوتی برای آژیر آتشنشانی را به این صورت تعیین کرده است: سطح صدای دستگاههای اعلان حریق و آژیرهای هشدار آتش باید ۱۵ دسیبل بیشتر از متوسط صدای محیطی و ۵ دسیبل بیشتر از حداکثر صدای محیط باشد.
به طور کلی، حداقل صدای دستگاههای اعلان حریق در این محیطها باید ۷۵ دسیبل باشد. علاوه بر این، طول مدت آژیر اعلام حریق باید یک دقیقه باشد. این سطح صدای زنگ در ارتفاع بالش و با فیلتر کردن صدای کم فرکانس سنجیده میشود.
قوت صدای دستگاههای هشداردهنده حریق برای سه حالت استاندارد صدا باید حدودا 10 تا 15 دسیبل از متوسط صدای محیط بیشتر باشد. برای مشاهده لیست قیمت سیستم هشدار دهنده صوتی، میتوانید به نمایندگیهای فروش آرات مراجعه کنید.
(با سیستم اطفا حریق کالن آشنا شوید.)
تفاوت در میزان صوت زنگ اعلام حریق در ارتفاع نصب آن مهم است
در هر محیط سطح صدا متفاوت است. در بخش ضمایم کتاب انجمن ملی حفاظت در برابر آتش مثالهایی از متوسط سطح صدا برای اماکن مختلف آورده شده است. این مثالها به خوبی نشان میدهند که تفاوت سطح صدا در این اماکن ممکن است هزار برابر بیشتر نسبت به همدیگر باشد. این در حالی است که خود گوش شنونده تفاوت زیادی با حس شنوایی خود در این محیطها را درک نخواهد کرد. با این وجود، نصابها و کارشناسان در زمان تعیین ارتفاع نصب آژیر آتشنشانی حتماً این تفاوت صدا را باید در نظر بگیرند.
این سنجش مقدماتی صدا در ساختمانهایی که کار ساخت آنها تمام شده است، با ابزار سنجش سطح فشار صدا سنجیده میشود.
در ساختمانهای درحال ساخت به خصوصیات صوتی ساختمان برای نصب زنگ اعلام حریق توجه کنید
برای یک ساختمان درحال ساخت کار در این زمینه دشوارتر است. نصابهای آژیر آت نشانی صرفاً نمیتوانند فقط به سطح فشار صدای زنگ هشدار آتش توجه کنند. آنها باید خصوصیات صوتی اتاقهای ساختمان را هم بسنجند. همچنین، باید به این نکته توجه داشته باشید که در هر فاصله زنگ هشدار آتشنشانی سطح صدای معینی را پخش خواهد کرد. اگر فاصله شنونده دو برابر بیشتر شود این سطح صدا هم به اندازه ۶ دسی بل کاهش پیدا میکند.
ترکیب صدای محیطی و زنگ اعلام حریق نباید از ۱۱۰ دسیبل بیشتر باشد
اگر زنگ هشدار آتش در ارتفاع نصب شده صدای بلندی نداشته باشد، بهتر است صدای آن را در حد بالش بسنجید. در این ارتفاع، صدای زنگ قابل شنیدن است. با این وجود، صدای آژیر آتش نشانی یک سطح قابل قبول در هر مکان دارد. به طور کلی، صدای محیط با ترکیب صدای زنگ نباید از ۱۱۰ دسی بل بیشتر باشد. در غیر اینصورت، این سطح صدا برای سلامت شنوایی ساکنان خوب نیست.
هر مکان میزان متوسط صدای محیطی متفاوتی دارد. این تفاوت بر روش نصب سیستم هشدار دهنده صوتی هم تأثیر میگذارد. در هر مکان نصب زنگ اعلان حریق، باید مواظب باشید که ترکیب صدای محیطی و صدای آزیر نباید بیش از 110 دسیبل شود. برای خرید سیستم هشدار دهندهصوتی، میتوانید به وبسایت گروه اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
استانداردهای ارتفاع نصب زنگهای اعلام حریق حساس به جریان آب
استانداردهای مربوط به ارتفاع نصب ناقوسهای آبی که توسط کتاب انجمن ملی حفاظت در برابر آتش تعیین شدهاند، خیلی دقیق نیستند. یکی از ضمایم این کتاب که در مورد نصب سیستمهای اطفای حریق است، تعیین میکند که مکان نصب ناقوسهای آبی معمولاً بیرون ساختمان است. بنابر راهنماییهای این کتاب، زنگهای اعلام حریق معمولاً در خارج از ساختمان نصب میشوند.
اما در برخی موارد، ناقوسهای آبی، آژیرها یا زنگهای اعلام حریق را در خارج و در داخل ساختمان هم میتوان نصب کرد. در صورتی که سیستم اطفاء حریق قسمتی از ایستگاه مرکزی یا یک سیستم اعلام حریق اختصاصی باشد، مجبور نیستید از دستگاههای اعلام حریق در خارج از ساختمان استفاده کنید. بخشهای دیگر این کتاب اعمال همین اصول را برای لولههای قائم متصل به دستگاه اطفاء حریق تأیید میکنند.
جزئیات بیشتر مربوط به ارتفاع نصب ناقوسهای آبی در آییننامه بینالمللی ساختمان
با توجه به اینکه اصول راهنمایی انجمن ملی حفاظت در برابر آتش خیلی دقیق نیستند، شاید فکر کنید که این توضیحات کافی نیستند. اگر اینطور است، میتوانید توضیحات آییننامه بینالمللی ساختمان در مورد ارتفاع نصب ناقوسهای آبی را مرور کنید.
بر طبق آییننامه بینالمللی ساختمان، نصب دستگاههای اعلام حریق حساس به آب چند لازمه اصلی دارد. یکی از آنها این است که زنگ اعلام حریق باید در خارج از ساختمان و در مکانی نصب شوند که کارشناسان آتشنشانی آن را تأیید کردهاند. در واقع، دستگاههای اعلان حریق باید به هر یک از دستگاههای اطفاء حریق متصل شوند.
همچنین، دستگاههای اعلان حریق متصل به دستگاه اطفاء حریق باید با کمترین جریان آب از هریک از دستگاههای اطفاء حریق فعال شوند. فعالسازی این دستگاهها در نهایت باید منجر به فعال شدن سیستم اعلام حریق ساختمان شود.
(با انواع دتکتور اعلام حریق آشنا شده و برای خرید اقدام کنید.)
قوانین NFPA برای نصب دستگاه اعلان حریق داخل ساختمان
اگر به هر دلیلی مجبور شدید که دستگاه اعلام حریق را در داخل ساختمان نصب کنید، باید به محیط ساختمان و صدای محیطی آن توجه کنید. در اینجا است که لازمههای ارتفاع نصب انجمن ملی حفاظت در برابر آتش مفید و کاربردی هستند. به این صورت، میتوانید اطمینان حاصل کنید که صدای زنگ به گوش ساکنان ساختمان میرسد.
برای توضیحات بیشتر در مورد ارتفاع نصب ناقوسهای آبی، میتوانید به آییننامه بینالمللی ساختمان مراجعه کنید. اصول این آییننامه از اصول تعیین شده در کتاب انجمن ملی حفاظت در برابر آتشسوزی به تفصیل بیشتری توضیح داده شدهاند.
برای مشاوره در رابطه با نصب ناقوس آبی، گروه اعلام حریق آرات مشاوران و کارشناسان با تجربه خود در این زمینه دارد. برای تماس با این مشاوران، شما میتوانید به وبسایت گروه اعلام حریق آرات مراجعه کنید.
خرید زنگ اعلام حریق از مرکز اعلام حریق آرات
زنگِ اعلام حریق یک دستگاه کاربردی برای افزایش ایمنی ساختمان در برابر آتش است. همانطور که در این مطلب بررسی کردیم، ویژگیهای این دستگاهها میتواند به اهالی ساختمان در تخلیه و به آتشنشانان در مهار آتش کمک کنند. بنابراین، دانستن اطلاعات بیشتر در مورد زنگهای اعلام حریق میتواند به شما در تهیه محصول مورد نظرتان کمک زیادی کند. برای خرید زنگ اعلام حریق و دریافت اطلاعات بیشتر در انتخاب یک محصول مناسب میتوانید با کارشناسان مرکز اعلام حریق آرات در ارتباط باشید.