یکی از روشهای اتوماتیک کشف حریق، استفاده از دتکتورهای حرارتی است. بعد از دتکتور دودی، پراستفادهترین دتکتورها آشکارسازهای حرارتی (Heat Detector) هستند که در اعلام حریق شهری و خانگی و همینطور صنعتی، مورد استفاده قرار میگیرند. این دتکتورها در دو نوع دتکتور حرارتی دما ثابت و دتکتور حرارتی دما افزایشی (متغیر یا دینامیک) تولید و عرضه میشوند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
لیست قیمت دتکتورهای حرارتی – مرکز اعلام حریق آرات
در این مطلب به معرفی دتکتورهای اعلام حریق پرداختیم. انواع تجهیزات اعلام حریق ایرانی و خارجی را میتوانید از مرکز اعلام حریق آرات تهیه کنید. برندهای پرمصرف و پرطرفدار ایرانی از جمله زیتکس، سنس و تسلا، آریاک و سایان تجهیزات خود را با بهترین کیفیت تولید میکنند. قیمت تجهیزات این برندها را میتوانید در صفحات زیر مشاهده کنید.
- لیست قیمت اعلام حریق زیتکس
- لیست قیمت اعلام حریق سنس
- لیست قیمت سیستم اعلام حریق تسلا
- لیست قیمت اعلام حریق آریاک
- لیست قیمت سیستم اعلام حریق سایان
برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره میتوانید با شماره تلفن ۰۹۱۲۰۱۴۹۴۲۵ تماس بگیرید.
انواع دتکتورهای اعلام حریق
دتکتورهای اعلام حریق، قطعاتی از سیستم اعلام حریق هستند که به نشانههای مختلف حریق از جمله دود، آتش، حرارت، گاز مونوکسیدکربن و غیره حساسند و با تشخیص هر کدام از اینها اعلام خطر را به پنل مرکزی اعلام میکند. همانطور که گفتیم فرآیند حریق نشانههای فیزیکی با خود به همراه میآورد و به این ترتیب روش شناسایی حریق نیز استفاده از این شاخصههای فیزیکی است. از این رو دتکتورهای حرارتی با توجه به هر کدام از این نشانهها به انواع زیر تقسیم میشوند:
- دتکتور حرارتی
- دتکتور دودی (ذرات)
- دتکتور شعلهای
- دتکتور گازی
از میان این دتکتورها، دتکتورهای حرارتی معمولا در مکانهایی نصب میشود که آتشسوزی تنها با افزایش دما و حرارت همراه است. این دتکتورها به میزان افزایش دما و حرارت حساس هستند و به محض افزایش دما اعلام هشدار میکنند. در ادامه به معرفی انواع دتکتورهای حرارتی میپردازیم.
انواع دتکتورهای حرارتی (Heat Detector)
این نوع دتکتورها در سیستمهای اعلام حریق با توجه به مکانیسم و ساختمان خود و بر اساس وجود شاخصهی فیزیکی حرارت، حریق را شناسایی میکنند. دتکتورهای حرارتی در دو نوع دتکتور حرارتی ثابت و دتکتور حرارتی متغیر در دسترس هستند.
دتکتور حرارتی با حرارت ثابت (Fixed Temperature Detectors)
این دتکتورها نسبت به یک دمای مشخص از پیش تعیین شده حساس هستند و با رسیدن دما به آن سطح مشخص، سیستم اعلام حریق فعال میشود. حداقل دمای قابل اعمال برای این دتکتورها 135 درجهی فارنهایت (معادل 60 درجه سانتیگراد) است. سنسور دتکتور حرارتی ممکن است ذوب شونده و یا فیوزهای مبتنی بر خاصیت ترموکوپل باشند. در هر دو حالت دریافت حرارت کافی باعث فعال شدن دستگاه میشود.
سنسور این دتکتورها به صورت بیمتال است؛ قسمت متحرک بیمتال به شکل دیسک مقعر است که پس از انبساط سطحی در اثر افزایش درجه حرارت ناشی از حریق جریان برق را در مدار برقرار میکند. دتکتورهای بیمتال بسیار مناسبتر از انواع دیگر دتکتورها هستند چرا که پس از هر بار هشدار یا اعلام خطر میتوانند به حالت قبلی خود برگردند و از این رو دوباره قابل استفاده خواهند بود. از مزیتهای این نوع دتکتورهای حرارتی با حرارت ثابت میتوان به قابلیت اطمینان بالا، کمترین میزان هشدار کاذب، نگهداری آسان و هزینهی کمتر نسبت به دتکتورهای دودی اشاره کرد.
دتکتورهای حرارتی افزایشی (Rate of Rise Detector)
دتکتور حرارتی افزایشی نسبت به افزایش ناگهانی دما حساس است. این نوع دتکتور در صورت افزایش حرارت نسبت به میزان تعیین شده فعال شده و سیستم اعلام حریق را فعال میکند. در واقع در این نوع دتکتور (دتکتور حرارتی دینامیک یا متغیر) هرگاه روند افزایش درجه حرارت هوای محدودهی دتکتور با روند قابل قبول دستگاه متناسب نباشد، دستگاه فعال میشود. در دتکتورهای حرارتی افزایشی المنتهای عمل کننده بر حسب سرعت تغییرات درجه حرارت ۱۲ تا ۱۵ درجه کلوین در هر دقیقه عمل میکنند. در صورتی که سرعت افزایش دما بیش از این مقدار باشد سنسور حرارتی حریق عمل میکند.
ساختمان این نوع دتکتور شامل یک لوله مسی یا محفظه است که هرگاه هوای داخل لوله مسی (به شکل حلقوی) یا محفظه بر اثر گرما منبسط شود، با بالا رفتن فشار، دیافراگم قابل انعطاف تحت فشار داخلی جریان برق را برقرار میکند. لازم به ذکر است که محفظه کاملا بسته نیست و برای حذف خطای ناشی از تغییرات فشار هوای محیط و جلوگیری از اعلام کاذب روزنهای کوچک برای دیافراگم تعبیه شده است. افزایش حرارت برای فعال شدن این دتکتور باید بصورت ناگهانی، غیر عادی و سریع باشد.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص انواع آشکارسازهای حرارتی میتوانید به صفحهی دتکتور حرارتی رجوع کنید.
دستهبندیهای مختلف دتکتورهای حرارتی
دتکتورهای حرارتی در سه دستهی سیستم آدرسپذیر یا متعارف، صنعتی یا خانگی و نقطهای یا خطی موجود هستند که در ادامه نکاتی را دربارهی آنها خواهیم گفت.
دتکتورهای آدرسپذیر یا متعارف
دتکتورهای آدرسپذیر نسبت به دتکتورهای متعارف از قیمت بالاتری برخوردار هستند. پروتکلهای سیستم آدرسپذیر به گونهای است که از دتکتورهای متعارف نمیتوان در سیستم آدرسپذیر استفاده کرد اما دتکتورهای حرارتی متعارف یک برند را میتوان در سیستمهایی با برند دیگر مورد استفاده قرار داد.
دتکتورهای حرارتی نقطهای
دتکتور حرارتی نقطهای رایجترین نوع دتکتور است و در پروژههای صنعتی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. دتکتورهای حرارتی نقطهای در سه نوع دما ثابت، افزایشی و ترکیبی دود و حرارت در دسترس هستند.
دتکتور نقطهای دما ثابت: در صورت رسیدن دمای حسگر به یک دمای معین (مثلا 60 درجه سانتیگراد) سیستم اعلام حریق فعال میشود. از این دتکتورها در پروژههای شهری و اغلب در آشپزخانهها استفاده میشود.
دتکتور نقطهای دما افزایشی: در صورتی که نرخ افزایش دما از یک حدی بیشتر باشد دتکتور عمل کرده و سیستم اعلام حریق را فعال میکند. دتکتور حرارتی دما افزایشی غالبا سرعت تشخیص بالاتری نسبت به دتکتورهای دما ثابت دارد. از این دتکتورها میتوان در محیطهایی که آلودگی محیطی دارند و یا ارتفاع سقف آنها بلند نیست استفاده کرد. برای مثال در بناهای شهری، پارکینگهای بسته و موتورخانهی ساختمانها میتوان از آنها استفاده کرد.
دتکتور ترکیبی دود و حرارت: دتکتورهای ترکیبی به هر دو نشانهی دود و حرارت حساس هستند. این دتکتورها در صورتی فعال میشوند که هر دو نشانهی حریق را دریافت و شناسایی کنند. کاربرد این دتکتورها در محیطهایی که آلودگی وجود دارد بیشتر است.
دتکتورهای حرارتی خطی
دتکتورهای حرارتی خطی یا دتکتورهای حرارتی کابلی که به اختصار به آنها LHD میگویند (Linear Heat Detector=LHD) دتکتورهایی هستند که به شکل کابل در سراسر تصرف و بر روی سطح وسایلی که وضیعت حریقشان نیاز به مونیتور دارد کشیده میشوند. کابرد این دتکتورها بیشتر در محیطهای صنعتی است و یکی از شناختهشدهترین روشهای استفاده، سینیهای کابل است.
دتکتورهای حرارتی صنعتی یا خانگی
برای سیستمهای اعلام حریق صنعتی از دتکتورهای حرارتی از نوع صنعتی استفاده میشود. علاوه بر دتکتورهای حرارتی خطی، دتکتور حرارتی ضد انفجار و دتکتور حرارتی میلهای نیز در سیستمهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
برای اطلاع از مشخصات و قیمت انواع دتکتورهای ایرانی اعلام حریق میتوانید با کارشناسان ما در مرکز اعلام حریق آرات به شماره 09120149425 در تماس باشید.