
مناطق زیادی هست که گازها و بخارهای قابل اشتعال و سمی در آنها وجود دارد و به عنوان خطر محسوب میشوند. دتکتورهای گازی دستگاههای تشخیص و هشدار گاز هستند تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنند. اندازهگیری گازها و بخارات قابل اشتعال میتواند به سه شیوهی متفاوت انجام شود: دما، فشار و حجم. دانستن اینکه هر دستگاه و هر روش اندازهگیری نقاط قوت و محدودیتهای خودش را دارد در انتخاب دتکتور گاز مناسب، ضروری است.
خرید دتکتور گازی اعلام حریق – مرکز اعلام حریق آرات
دتکتورهایی که برای تشخیص گازهای حریق مورد استفاده صنایع مختلف قرار میگیرد به دو دسته کلی تقسیم میشوند. دتکتورهای تشخیص گازهای حاصل از حریق و آتشسوزی و گازهای قابل انفجار، و دتکتورهای تشخیص دهندهی گازهای سمی که هر یک بسته به نوع گاز در برندهای مختلف و قیمتهای مختلف وجود دارند. (دتکتورهای گاز اکسیژن Oxygen را اغلب در این دو دسته طبقهبندی نمیکنند.)
در برخی برندها دتکتورهای گازی با تشخیص چند نوع گاز مختلف نیز وجود دارند. بیشتر این نوع دتکتورها از دو قسمت Transmitter و Sensor تشکیل شده اند. Transmitterها گاه به قابلیتهای کنترلی و نمایشی نیز مجهزند. برخی سازندگان دتکتور گازی برای دتکتورهای برند خودشان پنلهای مخصوص دتکتورهای گازی نیز تولید میکنند اما اغلب دتکتورهای گازی را با ماژول به پنلهای اعلام حریق متصل می کنند.
دتکتورهای گازی امکان تشخیص و شناسایی گازهای سمی و قابل اشتعال را فراهم میکند. بطور کلی دتکتورهای گازی به دو بخش صنعتی و شهری تقسیم میشوند. قبل از ادامه متن اگر برای خرید انواع ادوات اعلام حریق نیاز به مشاوره دارید میتوانید با مشاوران مرکز اعلام حریق آرات تماس بگیرید.
طبقهبندی ویژگیهای انواع دتکتورهای گازی اعلام حریق
- تفاوت در خروجیهای موجود در دتکتور گازی
- داشتن قابلیت ضد انفجار
- توانایی تشخیص نوع گازهای حریق
دستهبندی دتکتور گازی از نظر نوع گاز چگونه است؟
گاز O2 و گازهای سمی و خطرناک که به شدت اشتعالپذیر هستند و خطر انفجار را به وجود میآورند. تشخیص این گازها به پیشگیری از وقوع انفجار و کاهش تلفات ناشی از حریق کمک میکند. دتکتورهای تشخیص گازهای حاصل از حریق و آتشسوزی و گازهای قابل انفجار، و دتکتورهای تشخیص دهندهی گازهای سمی که هر یک بسته به نوع گاز در برندهای مختلف و قیمتهای مختلف وجود دارند. (دتکتورهای گاز اکسیژن Oxygen را اغلب در این دو دسته طبقه بندی نمیکنند.) در برخی برندها دتکتورهای گازی با تشخیص چند نوع گاز مختلف نیز وجود دارند. بیشتر این نوع دتکتورها از دو قسمت Transmitter و Sensor تشکیل شدهاند. Transmitterها گاه به قابلیتهای کنترلی و نمایشی نیز مجهزند.
دتکتورهای گازی پرطرفدار کداماند؟
دتکتور گاز شهری – دتکتور گاز طبیعی (Natural Gas)
این دتکتور در شناسایی گازهایی از قبیل گاز شهری، پروپان، گاز مایع، گاز کپسول، گاز CH4 و غیره بسیار کارآمد است.
اگر بخواهیم به موضوع علمی نگاه کنیم، گاز طبیعی، از سادهترین نوع هیدروکربن متان (CH4) گرفته تا پیچیدهترین و سنگینترین آن شامل اتان (C2H6)، پروپان (C3H8) و بوتان (C4H10) به وجود آمده و قابلیت اشتعال و انفجار زیادی دارد. دتکتورهای گاز شهری یکی از ابتدایی و ضروریترین انواع دتکتورهای سیستمهای اعلام حریق هستند.
دتکتور گاز مونوکسید کربن (CO)
حتما میدانید که سالانه افراد زیادی با مرگ خاموش از دنیا میروند. این مرگ خاموش که همان انتشار گاز مونوکسید کربن در اثر سوختن ناقص کربن است، سالانه جان بسیاری از افراد را میگیرد. این گاز مانند آب بیرنگ و بی بو است. از دتکتور گازی مونوکسید کربن در جهت هشدار انتشار این گاز خطرناک استفاده میشود.
دتکتور گاز دیهیدروژن سولفید (H2S)
از دیگر گازهای سمی بدون بو و رنگی به زلالی آب، میتوان گاز سولفید دی هیدروژن را نام برد. این گاز در اثر تجزیه مواد آلی به وجود میآید. گاز سولفید هیدروژن بهطور طبیعی در نفت خام، مخازن گاز طبیعی، گازهای آتشفشانی و چشمههای آب گرم وجود دارد. گازهیدروژن سولفید (H2S) یکی از خطرناک ترین گازهایی است که به انسان صدمه میزند و در مکانهایی مانند معادن و تونها نیاز است که هیدروژن سولفید به وسیله یک سنسور به طور مداوم اندازهگیری شود تا امنیت به طور کامل حفظ و از آتشسوزی جلوگیری شود.
چگونگی دستهبندی دتکتورهای گازی اعلام حریق از نظر خروجی
- به طور معمول دتکتورهای گازی در مصرف خانگی دارای خروجیهایی هستند که سیگنالهایی را به پنل اعلام حریق میفرستند.
- در این دتکتورها آژیری به کار گرفته شده که به طور مستقل کار میکنند.
- در هوشمندسازی ساختمانها، جهت راهاندازی خط آژیر جداگانه، خروجی رلهای استفاده میشود.
- مصرفکنندگان میتوانند از کاراییهایی همچون بستن شیرهای گاز به صورت اختیاری و یا راهاندازی سیستم تهویه استفاده کنند.
در سازمان آتشنشانی از دتکتور گازی چه استفادهای میشود؟
در صورت نیاز تاییدیه سازمان آتشنشانی، استفاده از دتکتورهای گازی الزامی است. منظور از این دتکتور، مونوکسید کربن است.
از آنجایی که تمام دتکتورهای مورد نظر در لیست آتشنشانی از نوع دتکتور مونوکسید کربن بوده و هرکدام عملکرد مستقلی دارند، از محل باتری تغذیه میکنند. عمر باتریها حدود 7 سال است و نصب آنها به صورت دیواری انجام میگیرد.
تجهیزات اعلام حریق ایرانی
برخی از برندهای اعلام حریق ایرانی که دتکتور گازی تولید میکنند به شرح زیر است:
- دتکتور گاز آریاک
- دتکتور گاز تسلا
- دتکتور گاز سنس
- دتکتور گاز زیتکس
- دتکتور گاز سایان
نکتهای که باید به آن اشاره شود این است که دتکتورهای گازی ایرانی دارای علامت استاندارد و تاییدیهی سازمان آتشنشانی تهران نیستند. برای اطلاع از قیمت تجهیزات اعلام حریق ایرانی و دتکتور گازی میتوانید به صفحهی قیمت سیستم اعلام حریق رجوع کنید.
ویژگی مشترک دتکتورهای گازی
- تشخیص گازهای مونوکسید و گاز شهری به صورت همزمان
- نداشتن علامت استاندارد ملی ایران
- امکان استفاده مستقل و همچنین در کنار سایر دتکتورهای اعلام حریق در سیستم اعلام
- تغذیه 220 ولت و 24 ولت به صورت جداگانه
- امکان استفاده از خروجی رلهای برای راهاندازی سیستمهای جانبی
دتکتور گازی ایرانی استاندارد
نشتیابهای گاز پیشگام که عمر آنها 5 سال است، به عنوان تنها برند ملی ایرانی استاندارد، گازهای مونوکسیدکربن و گاز شهری را به صورت همزمان تشخیص میدهد.
از ویژگیهای نشتیابهای گاز پیشگام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خروجی رله
- باتری پشتیبان
- کشف همزمان گاز شهری و گاز مونوکسید
- تغذیه 220 ولت
- خروجی رله
- نصب به صورت دیواری
- گارانتی 5 ساله
دستهبندی صنعتی دتکتور گازی
دتکتورهای گازی در محیطهای صنعتی بسیار متفاوت و پیچیده هستند. در محیطهای صنعتی گازهای متنوع و خطرناک، گازهای سمی و کشنده وجود دارند. کشف گازهای محیط صنعتی با روشهای مختلفی صورت میگیرد. بزودی در مطلب جداگانهای به معرفی انواع دتکتورهای گازی صنعتی خواهیم پرداخت.