چراغ چشمک زن اعلام حریق (Fire Alarm Strobe) برای هشدار دادن به افراد کمشنوا در مورد شرایط اضطراری آتشسوزی بکار برده میشود و با چشمک زدن و پخش نور وجود خطر را اعلام میکند. این تجهیزات به طور معمول با سرعت 60 فلاش در دقیقه چشمک میزنند و برخی از آنها دارای دستگاههای آژیر شنیداری نیز هستند تا به افراد کمشنوا هشدار دهند. در ادامه این مطلب در خصوص کاربرد چراغ چشمک زن اعلام حریق و محل نصب آن در ساختمانها صحبت خواهیم کرد.
کاربرد چراغ چشمک زن اعلام حریق چیست؟
نصب سیستمهای اعلام حریق متعارف یا سیستم اعلام حریق آدرس پذیر در ساختمانها به منظور تشخیص زودهنگام حریق و اطلاع ساکنان از وجود خطر انجام میشود. دستگاههای اتوماتیک مانند دتکتور دودی، دتکتور حرارتی و سایر انواع دتکتور اعلام حریق با تشخیص نشانههای آتش فعال میشوند و دستگاههای دستی مانند شستی اعلام حریق یا جعبه کشش اعلام حریق نیز توسط افراد برای اعلام وقوع حریق بکار برده میشوند.
دستهی دیگر تجهیزات که بخش مهمی از تجهیزات اعلام حریق هستند، آژیرها و آژیرفلاشرها و همینطور چراغ چشمک زن اعلام حریق هستند که وظیفهی اطلاع رسانی به افراد از طریق نور و صدا را بر عهده دارند.
کاربرد چراغ چشمک زن اعلام حریق برای هشدار دادن به افراد کم شنوا و ناشنوا در خصوص وجود حریق است تا بتوانند هر چه زودتر ساختمان را ترک کنند.
(از مطلبی که در مورد پنل اعلام حریق نوشتهایم، بازدید کنید.)
چراغ چشمک زن اعلام حریق در چه مکانهایی نصب میشود؟
وقتی نوبت به هشدار به ساکنان ساختمان در مورد وقوع حریق میرسد، داشتن آلارمهای صوتی و بصری بسیار ضروری است. آلارمهای صوتی شامل آژیرها، بوقها، زنگها و بلندگوها میشود اما آلارمهای بصری تنها شامل چراغ چشمک زن اعلام حریق و فلاشرها میشود.
ساختمانهای مختلف باید برای اطلاع همهی افراد از جمله افرادی با شرایط خاص (افراد ناشنوا و کمشنوا) تجهیز شوند و به همین خاطر نصب چراغ چشمک زن اعلام حریق ضروری است. انجمن ملی حفاظت از آتش (NFPA) الزامات و قوانینی را برای ارتفاع نصب، میزان روشنایی، مکان و همگامسازی ارائه میکند. در ادامه در خصوص کاربرد و محل نصب چراغ چشمک زن اعلام حریق صحبت خواهیم کرد.
چراغ چشمک زن اعلام حریق طبق فوانین NFPA برای اطلاع افراد ناشنوا و کم شنوا از وقوع حریق در ساختمانها نصب میشود.
(در مورد شارژ کپسول آتش نشانی و اهمیت آن مطالعه کنید.)
کاربرد چراغ چشمک زن اعلام حریق در اتاق خواب
الزامات NFPA ایجاب میکند که چراغهای چشمک زن 110 کاندلا در اتاقهای خواب باید روی دیوار و در فاصلهی بیشتر از 60 سانتیمتر از سقف نصب شوند. زمانی که از چراغهای چشمکزن 177 کاندلا استفاده میشود، طبق الزامات NFPA این چراغها نباید بیش از 60 سانتیمتر از سقف قرار گیرند. چراغ چشمک زن اعلام حریق باید روی دیوار و در فاصلهی حداقل 4.5 متری از بالش روی تخت نصب شوند.
- به ازای هر 25 اتاق تا 100 اتاق خواب، یک اتاق باید مجهز به یک چراغ چشمک زن روی دیوار باشد.
- برای ساختمانهایی با 101 تا 150 اتاق خواب حداقل 5 اتاق باید مجهز به این تجهیز باشد.
- در ساختمانهایی با 151 تا 200 اتاق، 6 اتاق باید به این تجهیز مجهز باشد.
- اگر 201 تا 300 اتاق خواب وجود دارد، در 7 اتاق خواب باید چراغ چشمک زن نصب شود.
- برای هتلهایی با 501 تا 1000 اتاق، دو درصد اتاقها باید مجهز به چراغ چشمک زن اعلام حریق باشند.
- اگر بیش از 1000 اتاق خواب وجود دارد، باید 20 چراغ چشمکزن به اضافهی 1 چراغ اضافی به ازای هر 100 اتاق خواب اضافی باشد.
کاربرد چراع چشمک زن اعلام حریق در اتاق خواب با نصب درست، ارتفاع نصب مناسب و اندازهی اتاق اهمیت پیدا میکند.
(از مطلبی که در مورد شیر سیامی نوشتهایم، بازدید کنید.)
کاربرد چراغ چشمک زن اعلام حریق در اتاقهای غیرخواب
کاربرد و محل نصب چراغ چشمک زن اعلام حریق در اتاقهای غیر خواب باید 2 تا 2.5 متر بالاتر از کف و حداقل 15 سانتیمتر پایینتر از سقف باشد. استروب هایی که روی سقف نصب میشوند نباید بیش از 9 متر از کف زمین فاصله داشته باشند. اگر سقفها بلندتر از 9 متر باشند، چراغ چشمکزن باید روی دیوار نصب شود.
اندازهی اتاق نشان میدهد که چه تعداد چراغ چشمک زن باید نصب شود.
- یک اتاق 20 فوت مکعبی به یک چراغ چشمکزن 15 کاندلا نیاز دارد.
- یک اتاق 30 فوت مکعبی به یک چراغ چشمک زن 30 کاندلا یا دو چراغ 15 کاندلا نیاز دارد.
- یک اتاق 40 فوت مکعبی به یک چراغ 60 کاندلا یا دو چراغ 30 کاندلا نیاز دارد.
- یک اتاق 50 فوت مکعبی به یک چراغ 95 کاندلا یا دو چراغ 60 کاندلا نیاز دارد.
- یک اتاق 60 فوت مکعبی به یک چراغ 135 کاندلا یا دو چراغ 95 کاندلا نیاز دارد.
این الزامات تا اتاقهای 100 فوت مکعبی افزایش میدهد که به یک چراغ 375 کاندلا یا دو چراغ 240 کاندلا و یا 3 چراغ 95 کاندلا نیاز خواهد بود.
(در فایرفایت بخوانید: پرشر سوئیچ چیست؟)
کاربرد چراغ چشمک زن در راهروها
الزامات NFPA در خصوص کاربرد چراغ چشمک زن اعلام حریق باید بدون توجه به جهت حرکت فرد در اتاق یا راهرو باید قابل مشاهده باشد. حداکثر فاصله بین دو چراغ چشک زن نباید بیش از 30.5 متر باشد. همهی این چراغها باید در فاصلهی 4.5 متری از انتهای هر راهرو قرار گیرند.
طبق NFPA، ضمیمهی A، محل توصیه شده برای نصب چراغ چشمک زن اعلام حریق در راهرو نشان میدهد که هر وقفه یا مانع در راهرو به معنای راهروی جدید است. برای مثال یک راهروی 30 متری باید در هر انتهای آن یک چراغ چشمک زن نصب شود. یک راهرو که دارای چرخش است باید هر قسمت آن یک راهروی جداگانه در نظر گرفته شود و در انتها و ابتدای هر کدام چراغ Strobe نصب شود.