یکی از تجهیزات اعلام حریق دستی که در ساختمانها نصب میشود، ایستگاه کششی یا جعبه کششی اعلام حریق است. این دستگاه دارای یک دسته است که پایین کشیدن آن آژیر هشدار به صدا درآمده و ساکنان از وجود حریق و خطر مطلع میشوند. در ادامه بیشتر درباره جعبه کشش اعلام حریق صحبت خواهیم کرد.
معرفی جعبه کشش اعلام حریق
هر ساختمانی باید دارای یک سیستم هشدار آتشنشانی برای رعایت کدها و قوانین و مقررات باشد. برای همین هدف، نصب جعبه یا ایستگاه کشش اعلام حریق نیز در ساختمانها نصب میشود. جعبه کشش اعلام حریق (Fire pull station) در طول سالها تغییر چندانی نداشته است. با این حال، این تجهیزات تا حدودی ناشناخته ماندهاند و اغلب نادیده گرفته میشوند زیرا بسیاری از ساختمانها دتکتورهای اعلام حریق نصب میکنند.
سیستمهای اعلام حریق اتوماتیک بسیار مناسب و راحت هستند اما در مقابل آنها شستی اعلام حریق و جعبه کشش اعلان حریق وجود دارد که روشهای دستی برای فعال کردن سیستم اعلام حریق و اعلام آن به پنل مرکزی هستند. درک چگونگی کار ایستگاه کشش اعلام حریق میتواند روش دستی مناسبی برای هشدار دادن به افراد حاضر در یک ساختمان در مورد آتش سوزی باشد که در ادامه بیشتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
شستیها و جعبههای کشش اعلام حریق روشهای دستی فعال کردن سیستم اعلام حریق و هشدار به ساکنان هستند.
(در مورد سیستم اعلام حریق متعارف و اجزای آن مطالعه کنید.)
جعبه کشش اعلام حریق چیست؟
جعبه یا ایستگاه کششی اعلام حریق یک جزء دستی برای فعال کردن سیستم اعلام حریق است. این دستگاهها معمولا یک جعبه قرمز هستند که روی دیوار نصب شدهاند و دستورالعمل نحوه استفاده از آنها نیز با برچسب نمایش داده میشود.
دو نوع جعبه کششی اعلام حریق وجود دارد که اگرچه هر دو برای یک منظور به کار برده میشوند اما در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
جعبه کشش تک عملکرد
جعبه کشش اعلام حریق تک عمل در طراحی ساده است. این تجهیزات بدون هیچ گونه پوششی روی یک دیوار نصب میشوند و هیچ مکانیزم فعالسازی خاصی ندارند. این جعبههای کشش صرفا با پایین کشیدن دسته فعال میشوند و با آژیر هشدار ساکنان را از وجود خطر آگاه میسازند.
دستگاههای تک عملکردی تنها متشکل از یک دسته هستند که میتوان با پایین کشیدن آنها سیستم را فعال کرد.
(در مورد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و ویژگیهای آن مطالعه کنید.)
جعبه کشش دو عملکردی
همانطور که از نام این دستگاه مشخص است، فعال شدن جعبه کشش اعلام حریق دو عملکردی از طریق یک فرایند دو مرحلهای انجام میشود. این ایستگاه کششی شبیه به جعبه کشش تک عملکرد است با این تفاوت که دارای محافظ است که برای جلوگیری از فعالسازی تصادفی یا خرابکاری توسط مزاحمان طراحی شده است.
یک جعبهی کشش اعلام حریق دو عملکردی معمولا در یک جعبه شیشهای قرار میگیرد و فردی که میخواهد آن را فعال کند ابتدا باید شیشه را بشکند تا به دسته برسد. این جعبههای کشش همچنین ممکن است دارای یک توالی فعالسازی هشدار دو مرحلهای نیز باشند؛ برای مثال بالا بردن پوشش روی دسته پیش از پایین کشیدن آن برای اعلام هشدار آتش.
از هر نوع جعبه کششی اعلام حریق که استفاده شود، پس از اطلاع از ایمن شدن منطقه باید هشدار را به صورت دستی خاموش کرد که برای این کار نیاز به یک کلید خاص هست.
(با کابل نسوز اعلام حریق در فایرفایت آشنا شوید.)
الزامات جعبه کشش اعلام حریق
ایستگاههای کشش اعلام حریق عادی به نظر میرسند اما برای رعایت قوانین و مقررات از جمله ساختمانهایی با سیستمهای اعلام حریق و اعلام حریق اتوماتیک، نصب آنها ضروری است. در صورتی که سیستمهای اتوماتیک دچار نقص شوند، این به عنوان خطای ایمنی در نظر گرفته میشود. سیستمهای اتوماتیک متکی بر مکانیزمهایی هستند که میتوانند به راحتی در معرض خطر قرار گیرند، در حالی که جعبه کششی اعلام حریق نیاز به فعالسازی دستی دارد و مشکلات خاصی متوجه آن نیست.
انجمن ملی حفاظت از آتش (NFPA) کد ایمنی 101، استفاده از حداقل یک ایستگاه دستی کششی در هر ساختمان را ملزم میسازد. این آیین نامه بعلاوه بیان میکند که یک ساختمان نباید ایمنی زندگی را تنها به یک محافظ بسپارد و دستور میدهد روشهای حفاظتی دیگری نیز در نظر گرفته شود.
(از مطلب زون بندی در اعلام حریق بازدید کنید.)
الزامات NFPA برای نصب جعبه کشش اعلام حریق
الزامات NFPA دستورالعملهای دقیقی برای نحوه و مکان نصب ایستگاه کشش آتش نشانی در هر ساختمان ارائه میدهد. تعداد جعبه کششی اعلام حریق مورد نیاز در هر ساختمان به اندازه و میزان اشغال آن بستگی دارد. علاوه بر این، NFPA دستور میدهد که این تجهیزات نباید بیش از 15 متر از نزدیکترین اتاق و 1.5 متر از هر خروجی فاصله داشته باشد. برای این منظور، هر ساختمان به اندازهی تعداد خروجیها باید مجهز به ایستگاه کششی باشد.
برای اطمینان از عملکرد مناسب، ایستگاه کشش اعلام حریق باید پس از نصب و همینطور به صورت دورهای بعد از نصب، آزمایش و تست شود. هر 6 ماه یک بازرسی بصری انجام میشود و تست جعبه کششی اعلام حریق نیز باید به صورت سالانه انجام شود.
برای بسیاری از ساختمانها، تست ایستگاه کششی اعلام حریق بخشی از تست جامع سیستم اعلام حریق است که باید سالانه انجام شود.
(با انواع سیستم اطفا حریق سقفی آشنا شوید.)
خرید جعبه کشش اعلام حریق برای ساختمان
نصب سیستم اعلام حریق و دتکتورهای دودی و دتکتور حرارتی و غیره در ساختمانها برای تشخیص زودهنگام حریق و حفاظت از جان و مال انسانها بسیار مهم است. با این حال این تنها تجهیزات اعلام حریق اتوماتیک نیستند که برای ایمنی لازم هستند، بلکه تجهیزات دستی مانند شستیها و همینطور جعبه کششی اعلام حریق نیز روشی برای هشدار به ساکنان در مورد حریق است، به ویژه در زمانی که سیستمهای اتوماتیک ممکن است با نقص مواجه شده باشند.