آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که اگر در خانهی شما آتشسوزی اتفاق بیفتد، آیا کودک شما میداند چه کاری باید انجام دهد؟ در واقع اینجاست که اهمیت آموزش اصول ایمنی و آتش نشانی به کودکان پررنگتر میشود. مهم است که والدین ایمنی در برابر آتشسوزی را به طور منظم بررسی و تمرین کنند تا در مواقع اضطراری همگی آماده باشند. به این ترتیب در ادامهی این مطلب تصمیم داریم در خصوص آموزش نکات آتشنشانی به کودکان، آموزش عمومی به کودکان در پیشگیری از حریق، آموزش شماره آتش نشانی به کودکان، آموزش نکات ایمنی آتش نشانی به دانش آموزان، شعر در مورد آتش نشانی برای کودکان و وظایف آتش نشانی برای کودکان صحبت کنیم.
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان و نوجوانان
کنجکاوی و نترس بودن از ویژگیهای مشترک اکثر کودکان است؛ آنها به دنبال کشف چیزهای جدید هستند و از عواقب اعمال خود نیز آگاه نیستند. بعلاوه کودکان و نوجوانان نمیدانند در مواقع اضطراری باید چه کار کنند و چه کار نکنند. ما به عنوان معلم، والدین، مربی و یا مراقب باید از ایمنی کودکان در صورت آتشسوزی اطمینان حاصل کنیم و در واقع آموزش ایمنی عمومی در برابر آتش و استراتژیهای خاص برای شرایط خاص میتواند به حفظ ایمنی آنها کمک کند. آموزش ایمنی و آتشنشانی به کودکان و نوجوانان میتواند بسیار حائز اهمیت باشد و به سادگی نباید از کنار آن گذشت.
(در مطلبی دیگر به معرفی سیستم اعلام حریق کارخانه پرداختهایم.)
آشنایی با ایمنی آتشنشانی برای کودکان
1. درک خطر
بسیاری از کودکان نمیدانند در برابر آتشسوزی چه واکنشی نشان دهد و حتی ممکن است در زمان حریق، بدون اینکه به مکان امن بروند، در گوشهای پنهان شوند. اما اگر کودکان با حقایق اولیهی آتش آشنا باشند و آموزش نکات آتشنشانی به کودکان داده شده باشد، آنها قادر خواهند بود در مواقع اضطراری از خود محافظت کنند. اهمیت این مساله بسیار زیاد است و برخی واقعیتها در این خصوص شامل موارد زیر میشود:
- بیش از نیمی از مرگ و میرهای ناشی از آتشسوزی در کودکان زیر 4 سال اتفاق میافتد.
- آسیبهای حریق در نوجوانی افزایش مییابد زیرا نوجوانان رفتارهای پرخطر بیشتری از خود نشان میدهند.
- پسران بیشتر از دختران در آتشسوزیها آسیب میبینند زیرا بیشتر احتمال دارد پسرها در فعالیتهای مخاطرهآمیز شرکت کنند.
(از یکی از جدیدترین مطالب ما یعنی سیستم اعلام حریق فرودگاه نیز بازدید کنید.)
2. مدیریت درست مساله
کودکان و نوجوانان روحیهی حساسی دارند و بنابراین بدون اینکه آنها را بترسانید یا وحشتزده کنید و مساله را مانند یک فیلم ترسناک نشان دهید، لازم است مطمئن شوید آموزش نکات آتشنشانی به کودکان به خوبی انجام شده است. بنابراین گاهی اوقات در مورد ایمنی عمومی صحبت کنید؛ شما میتوانید به نوبت در مورد کارهایی که در مواقع اضطراری لازم است انجام شود، صحبت کنید و همانطور که در مورد فیلمها، بازیها و داستانهای ساختگی صحبت میکنید، میتوانید در مورد وظایف آتش نشانی برای کودکان نیز صحبت کنید.
بعلاوه مطمئن شوید کودکان شما در مورد پلیس و آتشنشانها اطلاعات کافی دارند. با تمرکز بر این نمادهای سرگرمکننده و دوستدار کودک، میتوانید ایدههای کلی در مورد ایمنی آتشنشانی را تقویت کنید. وقتی با اسباببازیها یا وسایل مربوط به آتشنشانی با کودک خود بازی میکنید، در واقع درک آنها از ایمنی آتشنشانی را بیشتر میکنید و این ایدهی خوبی است!
(در صفحهی سیستمهای اعلام حریق متعارف میتوانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)
3. بحثهای جدی و تمرین با بازی برای آموزش نکات آتشنشانی به کودکان
یکی از روشهای آموزش نکات آتشنشانی به کودکان، استفاده از بازیها است. اگر میخواهید کودکان موضوع را خیلی جدی بگیرند و در عین حال نترسند، میتوانید نکات آموزشی آتشنشانی برای کودکان را با زبان بازی به آنها منتقل کنید. هر چیزی که با بازی تمرین شود، به سرعت آموخته شده و به عادت تبدیل میشود. برای مثال اگر مسیرهای فرار در اطراف خانهی خود را به عنوان بخشی از یک بازی آتشنشانی تمرین کنید، در صورت بروز یک موقعیت اضطراری واقعی، کودک شما میداند که باید از این مسیرها استفاده کند، چرا که پیشتر آنها را به صورت بازی تمرین کرده است.
(مطلب شیشه ضد حریق نیز میتوانید برایتان مفید باشد.)
آموزش اقدامات و نکات آتشنشانی به کودکان
والدین همیشه نگران سلامتی و امنیت فرزندان خود هستند. با این که اغلب به کودکان گفته میشود مراقب محیط اطراف خود باشند و ایمن باشند اما آنها ممکن است حین بازی بیفتند، سر بخورند و آسیب ببینند. به عنوان والدین، این شما هستید که باید به کودک خود در مورد اقدامات ایمنی آتشنشانی آموزش دهید و از نکات آموزشی آتشنشانی برای کودکان استفاده کنید و البته اطمینان حاصل کنید که آنها از این نکات پیروی میکنند. در ادامه به برخی از آموزشهای آتشنشانی به کودکان اشاره میکنیم.
(پیشنهاد میکنیم از صفحهی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر نیز بازدید کنید.)
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 1. آموزش نحوهی فرار
یکی از نکات اصلی در آموزش ایمنی آتشنشانی به کودکان آموزش راههای فرار است. برای این کار میتوانید دو راه برای خروج از هر اتاق در خانهی خود مشخص کنید. معمولا منظور از این دو راه، در و پنجره است؛ با این حال برخی از اتاقها پنجرهای ندارند و میتوانند مشکلاتی را ایجاد کنند. به این ترتیب لازم است خانهی خود را ارزیابی کنید و در این موارد برنامهای تنظیم کنید. اطمینان حاصل کنید که کودک شما میتواند فرار کند و نحوهی استفاده از پلههای فرار را نیز میدانند. همچنین شاید لازم باشد یک فضای ملاقات در خارج از خانه ایجاد کنید؛ مطمئن شوید که بچهها میدانند چطور به آنجا بروند و منتظر شما بمانند.
( در صفحهی اعلام حریق بیسیم میتوانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)
اغلب غریزهی بچهها این است که در هنگام ترس، پنهان شوند. باید به آنها آموزش دهید که هنگام حریق پنهان نشوند و به بیرون از خانه یا جای امن پناه ببرند.
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 2. استفاده از دستها به جای چشمها
وقتی آتشسوزی اتفاق بیفتد همه جا تاریک و پر از دود میشود و به سختی میتوان در خانه حرکت کرد. به همین خاطر، برای شبیهسازی وضعیت آتشسوزی میتوانید چشمان کودک خود را ببندید. کودکان باید تمرین کنند در تاریکی با چشمان بسته حرکت کنند و از خانه خارج شوند. با بستن چشمان کودک خود از او بخواهید مسیر خود را به یک منطقهی تعیین شده پیدا کند و این کار را به یک بازی تبدیل کنید. این کار باعث میشود کودک با محیط اطراف خود آشنا باشد و در مواقع اضطراری بتواند از آموختههای خود استفاده کند.
(مطلب سیستم اعلام حریق اتاق سرور نیز میتوانید برایتان مفید باشد.)
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 3. شعر در مورد آتش نشانی برای کودکان
آموزش یک شعر فرار از آتش برای تقویت نیاز به خارج شدن از ساختمان در حال سوختن میتواند بسیار کمککننده باشد. این شعرها را با ریتم یکی از شعرهای مورد علاقهی کودک خود بخوانید. این شعرها میتوانند نجاتبخش کودک شما باشند و البته قرار نیست چیز پیچیدهای باشند: آتیش، آتیش گرفته خونه! باید بیرون بریم از توی خونه! مراقب باش و از آتیش تو دور باش! راه فرارو همیشه بلد باش!
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 4. آموزش در خصوص آلارمهای آتشنشانی
بسیاری از کودکان با سیستمهای اعلام حریق و آلارمهای آتشنشانی آشنا نیستند و در صورت پخش آلارم اعلام حریق نمیدانند باید چه کاری انجام دهند. به بچههای خود آموزش دهید که آلارمهای آتشنشانی در مورد وقوع حریق در یک محل هشدار میدهند. آنها باید صدای آلارم آتشنشانی را تشخیص دهند و بدانند که با شنیدن این صدا باید چه اقداماتی انجام دهند.
(در سایت مطلبی در خصوص سیستم اعلام حریق در انبارها نوشتهایم.)
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 5. کودکان نباید به ساختمان در حال سوختن برگردند
به کودکان خود بیاموزید هنگامی که از خانه یا ساختمان در حال سوختن خارج میشوند، باید به محل ملاقات تعیین شده بروند و هرگز نباید دوباره وارد خانه شوند. اگر یکی از اعضای خانواده یا حیوان خانگی آنها گم شده، باید به آتشنشان یا فرد بزرگسال اطلاع بدهند و خودشان به تنهایی کاری نکنند. متاسفانه موارد زیادی وجود دارد که فرد پس از خارج شدن ایمن از خانه، دوباره به آنجا بازگشته و دچار آسیب شده است.
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 6. چک کردن گرما
از کودکان بخواهید درها را لمس کنند تا از نظر گرم بودن و حرارت آن را بررسی کنند. به آنها بگویید اگر در داغ است نباید آن را باز کنند چرا که درهای گرم باعث گسترش بیشتر آتش میشوند. کودکان باید یاد بگیرند هرگز به دستگیرههای داغ در دست نزنند و در صورت لزوم، از یک حوله یا یک تکه پارچه برای این کار استفاده کنند. بعلاوه آنها میتوانند از پارچه برای پوشاندن صورت و مسیر تنفسی خود استفاده کنند.
(در صفحهی پنل اعلام حریق میتوانید با انواع پنلهای اعلام حریق آشنا شوید.)
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 7. ایستادن، دراز کشیدن و غلتیدن
ایمن ماندن از آتش و جلوگیری از آتش گرفتن لباس بچهها از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر اینکه باید به بچهها آموزش داده شود در صورت آتشگرفتن لباس خود چه کاری انجام دهند به آنها اصول ایستادن، درازکشیدن و غلتیدن را نیز آموزش بدهید. این کار را جلوی آنها انجام دهید و از آنها بخواهید با شما تمرین کنند. اگر به کودک خود یاد بدهید به جای دویدن این کار را انجام دهد، از بسیاری از آسیبهای ناشی از آتشسوزی جلوگیری کرده یا آنها را به حداقل میرسانید.
(در سایت ما با تجهیزات خاص اعلام حریق آشنا شوید.)
به کودک خود یاد بدهید از دویدن موقع آتشسوزی خودداری کند چرا که این کار فقط شرایط را بدتر میکند. به جای دویدن میتوانند ابتدا بایستند، سپس روی زمین دراز بکشند و بغلتند.
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان: 8. تمرین ماهانهی اصول ایمنی از آتش با کودکان
آموزش آتشنشانی به کودکان باید به صورت یک عادت همیشگی انجام شود. بهتر است روشهای فرار و کارهای لازم در صورت وقوع حریق را ماهی یک بار با هم تمرین کنید. این کار باعث میشود کودک شما در مواقع خطر، بتواند به خوبی عمل کند و از آسیب در امان باشد. بهتر است مدرسهها، مهد کودکها و سایر کسانی که با کودکان در ارتباط هستند نیز در این کار شرکت کنند تا کودکان بیش از پیش به اهمیت ایمنی در آتشسوزی و کارهایی که باید انجام دهند، پی ببرند.
(پیشنهاد میکنیم از مطلب کپسول اطفای حریق نیز بازدید کنید.)
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان و دانشآموزان
برای آموزش نکات ایمنی آتش نشانی به دانشآموزان روشهای متنوعی وجود دارد. اول از همه شاید لازم باشد یک سفر میدانی ترتیب بدهید. با آتشنشانی محل خود تماس بگیرید و از آنها بخواهید یک قرار ملاقات برای مدرسهی شما رزرو کنند. این یک فرصت عالی برای دانشآموزان است تا با آتشنشانها و وظایف آنها آشنا شوند و اصول ایمنی را از این افراد بیاموزند. بعلاوه میتوانید از دانشآموزان بخواهید در مورد ایمنی آتشنشانی تحقیق کنند و در این مورد یک روزنامه دیواری درست کنند و یا یک سخنرانی داشته باشند.
بسیاری از وسایل و تجهیزات مرتبط با آتشنشانی مانند کپسولهای آتشنشانی، شیر آتشنشانی، ماشینهای آتشنشانی و غیره به رنگ قرمز هستند. بنابراین میتوانید قرمز را به عنوان رنگ هفته انتخاب کنید و برای آموزش تجهیزات آتشنشانی به کودکان به آنها بگویید هر چیز دیگری که به رنگ قرمز است را نقاشی و رنگآمیزی کنند تا بیشتر با تجهیزات آتشنشانی آشنا شوند و در نهایت در مورد هر کدام از تجهیزاتی که بچهها ترسیم کردهاند، توضیحاتی بدهید.
دانشآموزان باید با علائم خروج از آتش نیز آشنا باشند. با دانشآموزان در داخل و اطراف مدرسه قدم بزنید و راههای خروج آتشنشانی را به آنها نشان بدهید. علائم راهنمایی اعلام حریق و خروج اضطراری را به آنها نشان دهید و به آنها بگویید که این علائم در همه جا وجود دارند و همیشه روشن هستند تا در صورت وقوع خطر افراد از راهنمایی این علائم استفاده کنند. در مورد راههای فرار بازیهای ترتیب بدهید تا دانشآموزان این راهها را به خوبی بیاموزند. به این ترتیب میتوانید آموزش نکات آتشنشانی به کودکان را تقویت کنید.
در نهایت اینکه به دانشآموزان در خصوص پتوهای آتشنشانی، سیستم اعلام حریق، شلنگهای آتشنشانی و کپسولهای اعلام حریق آموزش دهید و حتی میتوانید از آنها بخواهید این تجهیزات را در مدرسه پیدا کنند و آنها را بررسی کنند.
آموزش تکنیکهای ایمنی در برابر آتش به کودکان
فرار ایمن از حریق در آموزش نکات آتشنشانی به کودکان
در آموزش های ایمنی و آتشنشانی به خردسالان و کودکان، آنها باید بدانند که آتش میتواند به سرعت گسترش پیدا کند و بسیاری از مرگ و میرهای ناشی از آتشسوزی به خاطر استنشاق دود ناشی از آتش است نه خود آتش و سوختگی. به آنها بگویید گازهای خطرناک ممکن است سریعا و در عرض چند دقیقه فضا را پر کنند و بنابراین لازم است خزیدن روی زمین و فرار را با آنها تمرین کنید. اگر هیچ گذرگاهی در دسترس نباشد، شاید لازم باشد از یک مسیر فرار ثانویه مانند پنجره یا نردبان استفاده کنند و اگر همچنان راهی برای فرار وجود ندارد بهتر است نزدیک پنجره بمانند تا آتشنشانها به آنها کمک کنند. شعارهای معروف برای ایمنی کودکان را با آنها تکرار کنید:
- پنهان نشو و به بیرون برو
- از روش ایستادن، دراز کشیدن و غلتیدن استفاده کن
- دراز بکش و با خزیدن مسیر را برو
- با کبریت و سایر وسایل آتشزا بازی نکن
(از جدیدترین مطلب ما یعنی اعلام حریق در مراکز خرید نیز بازدید کنید.)
آموزش شماره آتش نشانی به کودکان
در آموزش نکات آتشنشانی به کودکان حواستان به آموزش شمارههای ضروری باشد. کودکان باید شماره تلفنهای خاصی را حفظ کنند تا در مواقع اضطراری بتوانند با آن تماس بگیرند. علاوه بر این شمارهها که میتواند شامل شماره تلفن مادر، پدر و یا مادربزرگ و پدربزرگ باشد، بچهها باید با تلفنهای خدمات اضطراری کشور خود از جمله شمارهی آتشنشانی نیز آشنا باشند. برای مواقع آتشسوزی حتما شمارهی 125 را به کودکان خود بیاموزید تا در صورت خطر و نبودن والدین بتوانند با آتشنشانی تماس گرفته و از آنها درخواست کمک کنند.
(پیشنهاد میکنیم مطلب سیستم اطفا حریق در قطار را نیز مطالعه کنید.)
در مورد کارهایی که باید در موقع حریق انجام دهید با هم صحبت کنید
برای آموزش نکات آتشنشانی به کودکان، گاهی اوقات دور هم بنشینید و در مورد کارهایی که باید در هنگام حریق انجام دهند، صحبت کنید. به یاد داشته باشید که طوری جدی صحبت نکنید که باعث ترس آنها بشود، اما آنقدر جدی باشید که به اهمیت حرفهای شما پی ببرند. برخی از نکات اصلی که بچهها باید با آنها آشنا باشند شامل موارد زیر میشود:
- دود بسیار خطرناک است و در هنگام وقوع حریق باید جلوی دهان و بینی خود را با یک پارچه یا حولهی مرطوب بپوشانند.
- دود به سمت بالا میرود و بنابراین در هنگام حریق بهتر است روی زمین دراز بکشند و بخزند.
- در مورد نقش خاموشکنندههای آتشنشانی، دتکتورهای دودی، نردبان آتشنشانی، شیر آتشنشانی و پتوهای آتشنشانی با کودکان صحبت کنید.
- به کودکان بیاموزید به درب دست بزنند نه دستگیرهی آن تا بررسی کنند داغ است یا خیر. اگر درب مورد نظر داغ است راه دیگری برای فرار پیدا کنند.
- علائم خروج اضطراری را به کودکان آموزش بدهید و به آنها بگویید که در مواقع حریق نباید از آسانسور استفاده کنند.
- در مورد خطر جدی کبریت با کودکان صحبت کنید و به آنها بگویید که چطور کبریت میتواند باعث حریق و ایجاد خطر برای آنها شود.
- به کودکان و نوجوانان بگویید هنگام تخلیهی محل هرگز توقف نکنند و حتی برای تماس تلفنی هم به خانه بازنگردند.
آموزش نکات آتشنشانی به کودکان برای جلوگیری از حوادث آتشسوزی
لازم است به کودکان و نوجوانان نکاتی برای جلوگیری از حوادث اضطراری آتشسوزی آموزش بدهید. هرگز تصور نکنید آنها خودشان در این مورد میدانند و یا تصور نکنید این آموزشها مختص مدرسه است. شما به عنوان والدین باید حقایق و نکات ایمنی از آتش را به کودکان خود بیاموزید:
- کبریت و فندک اسباببازی نیستند.
- در آشپزخانه مراقبت وسایل گازی و برقی باشید.
- دتکتورهای دود و یا سایر تجهیزات اعلام حریق را بررسی کنید.
- باتری دتکتور دودی باید هر ساله تعویض شود.
- وقتی آتش اتفاق افتاد باید به محل ملاقات تعیین شده بروید.
(پیشنهاد میکنیم مطلب پودر خاموش کننده را نیز مطالعه کنید.)