یکی از تجهیزات مهم در سیستمهای اعلام حریق، شستی یا شاسی اعلام حریق (Manual Call Point) است که با فشار دادن یک نقطه تماس انجام میشوند و پس از آن آژیر سیستم اعلام حریق برای ساختمان یا منطقهی مربوطه به صدا درمیآید. فعالسازی شستی اعلام حریق به مداخلات انسانی نیاز دارد و این تجهیزات متفاوت از تجهیزات اتوماتیک مانند دتکتورهای دودی و حرارتی هستند. اما برخی از شستیها قابلیت ریست شدن پس از فعالسازی دارند و ما در ادامهی این مطلب بلاگ فایرفایت تصمیم داریم در خصوص شستیهای اعلام حریق و نحوه ریست کردن شستی اعلام حریق صحبت کنیم.
شستی اعلام حریق چیست؟
شستی اعلام حریق که به آن شاسی، نقطه تماس یا نقطهی آتش و MCP نیز گفته میشود یکی از تجهیزات سیستم اعلام حریق است که در داخل ساختمانها نصب میشود و در مواقع وقوع حریق یا سایر موارد اضطراری، ساکنان میتوانند از آن برای اعلام هشدار استفاده کنند. این تجهیزات معمولا به پنل مرکزی اعلام حریق متصل میشوند که به نوبهی خود به سیستم هشدار ساختمان متصل است.
از شستیها برای شروع سیگنال هشدار استفاده میشود و با فشار دادن یک دکمهی ساده یا با شکستن شیشه و مشخص شدن یک دکمه، کار میکند. این تجهیزات میتوانند بخشی از یک سیستم هشدار دستی یا سیستم هشدار اتوماتیک باشند و جایگاه آنها نیز در پنلهای آدرسپذیر قابل شناسایی است.
(به مطلب شستی اطفا حریق نیز رجوع کنید.)
معیارهای انتخاب و ریست کردن شستی اعلام حریق
پیش از بررسی ریست کردن شستی اعلام حریق لازم است در مورد معیارهای انتخاب شستیها و الزامات آنها نکاتی را بیان کنیم. شستیهای اعلام حریق باید از نوع شسشه شکستنی و مقاوم در برابر عملیاتهای تصادفی باشند. این شستیها دارای کلید تست و ریست هستند تا امکان تست دورهای این تجهیزات بدون نیاز به برداشتن یا شکستن شیشه فراهم شود.
(از مطلب تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق نیز بازدید کنید.)
این تجهیزات به دیوار نصب میشوند و از بیرون به وضوح قابل تشخیص هستند. شیشهی روی شستیها به گونهای طراحی شده تا با شکسته شدن باعث ایجاد آسیب به فرد نشود. پس از جایگزاری عنصر شکننده نیز باید شستی به حالت اولیه بازگردد و یا به عبارتی ریست کردن شستی اعلام حریق انجام شود.
شستی اعلام حریق به چه تجهیزاتی باید مجهز باشد؟
شستیهای اعلام حریق باید مجهز به مقاومتهای محدودکنندهی جریان باشند که به طور دائم در داخل آنها نصب شده و به ترمینالهای ارائهشده برای سیمکشی میدانی، متصل نشده باشند. بهرهبرداری از این تجهیزات باعث تغییر در جریان لوپ یا حلقه در پنل کنترل آتش یا گاز میشود.
(به مطلب درب ضد حریق نیز رجوع کنید.)
نحوه ریست کردن شستی اعلام حریق
شستیهای اعلام حریق قابل بازنشانی یا قابل ریست کردن (Resettable) را میتوان پس از فعالسازی دوباره به حالت اولیه بازگرداند. برای این کار به کلید ریست شستی نیاز است. معمولا انواع شستیها از برندهای مختلف دارای کلیدهای خاص خود هستند که باید از آنها برای ریست کردن شستی اعلام حریق استفاده شود.
اما روش کار به این صورت است که با فعال شدن شستی، یک نوار زرد رنگ در صفحهی شستی قابل مشاهده خواهد بود. با وارد کردن کلید در جایگاه مخصوص آن روی شستی، صفحهی شستی را به سمت پایین کشیده و سپس کلید را از شستی جدا کنید. در نهایت دوباره سمت بالا و پایین شستی را به سوی هم فشار دهید تا بسته شود. به این ترتیب مشاهده میکنید که نوار زرد رنگ بالای صفحه دیگر مشخص نیست.
(از مطلب خطای سیستم اعلام حریق نیز بازدید کنید.)
در انواع شستیهای اعلام حریق که دارای شیشه شکستنی هستند، باید این شیشه توسط یک شیشهی یدک جایگزین شود تا بتوان دوباره از آن در شرایط اضطراری استفاده نمود.