ایمنی در محل کار یکی یا ساختمانهای مسکونی و غیره از موارد مهمی است که میتواند تاثیر فراوانی بر کاهش خسارتهای جانی داشته باشد. سالانه افراد زیادی بر اثر برقگرفتگی و ایست قلبی از دنیا میروند و یا دچار سوختگیهای داخلی و خارجی شدیدی میشوند. این حوادث به خاطر عدم رعایت مسائل ایمنی است و میتوان با تجهیزاتی مانندکفپوش عایق از این اتفاقات جلوگیری کرد. از آنجایی که آمار مربوط به حوادث برقگرفتگی بسیار بالا است، لزوم رعایت نکات ایمنی و آموزش افراد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این مطلب تصمیم داریم در مورد کفپوش عایقی و اهمیت استفاده از آن، قیمت کفپوش عایق و خرید کفپوش عایق صحبت کنیم.
کفپوش عایق برق چیست؟
کفپوش عایق برق نوع خاصی از کفپوشهای لاستیکی با خواص ضدالکتریکی بالا است که از آن در مقابل تابلوهای برق، پستهای برق و ایستگاههای فشار قوی استفاده میشود. وظیفهی اصلی کفپوشهای عایق برق حفاظت از کارگران و اپراتورهای واحد نگهداری و تعمیزات تجهیزات برقی از هر گونه خطر برقگرفتگی و شوکهای الکتریکی است و در هر محلی که امکان وجود خطر برق گرفتگی هست باید از این نوع موکت عایق برق استفاده شود.
کفپوش عایق برقدر مکانهایی استفاده میشود که افراد به طور ایستاده با تجهیزات کار میکنند و تمام افرادی که در معرض خطر برقگرفتگی هستند باید روی کفپوش عایق برقبایستند تا از آنها در مقابل شوکهای الکتریکی که از طریق پا و اتصال به زمین ایجاد میشود، محافظت شود.
(در فایرفایت بخوانید: پرشر سوئیچ چیست؟)
ایمنی برق و کفپوش عایقی برق
عوامل مختلفی وجود دارد که منجر به مرگ و میر ناشی از برقگرفتگی میشود و از جملهی آنها میتوان به عدم حفاظت مناسب تجهیزات و تاسیسات برقی، عدم رعایت اصول ایمنی، عدم مهارت در انجام امور برقی و غیره اشاره کرد. برق یا انرژی الکتریکی در اشکال مختلف و در دو سطح ولتاژ فشار متوسط (20 کیلوولت) و فشار ضعیف برای مصارف مختلف تجاری، صنعتی و خانگی توزیع میشود.
استفادهی صحیح از برق و تجهیزات ایمنی میتواند برای پیشگیری از برقگرفتگی بسیار ضروری باشد. هدف اصلی ایمنی برق جلوگیری از حوادث و اتفاقات ناشی از برق در وهلهی اول برای حفظ جان انسانها و در وهلهی دوم برای ایمنی تاسیسات و ساختمانها است. به همین خاطر است که در نصب و استفاده از تجهیزات برقی باید ایمنی و قوانین و مقررات ایمنی برق رعایت شود.
یکی از تجهیزات ایمنی برای محافظت در برابر برقگرفتگی، کفپوش عایق برق است که لازم است در مکانهای مناسب از آن استفاده شود.
(ز مطلب درب ضد حریق بازدید کنید.)
اهمیت ولتاژ جریان و پیشگیری از برقگرفتگی
خیلی از افراد تصور میکنند تنها برق فشار قوی یا فشار متوسط خطرناک است و این ولتاژ بالاست که با ایجاد شوکهای شدید باعث مرگ میشود. اما لازم است این نکته را بیان کنیم که شوکهای الکتریکی برق فشار ضعیف (از 1 تا 1000 ولت) یکی از عوامل اصلی در برقگرفتگیها است. از آنجایی که حداقل مقاومت بدن انسان به برق 1000 اهم است، خطر زمانی ایجاد میشود که فشار الکتریکی سیمها نسبت به زمین بیشتر از 50 ولت برای جریان مستقیم و بیشتر از 25 ولت برای جریان متناوب باشد.
استفاده از کفپوش عایق برق برای محافظت از برقگرفتگی یکی از الزامات برای حفظ جان تکنسینهای برق است.
(با علائم راهنمای اعلام حریق آشنا شوید.)
توصیههای ایمنی استفاده از تجهیزات الکتریکی
همانطور که گفتیم رعایت ایمنی و قوانین مربوط به تجهیزات الکتریکی برای پیشگیری از هر گونه خطر مرتبط با برق از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه چند توصیهی ایمنی برای استفاده از تجهیزات الکتریکی را ارائه میدهیم:
- در برخی موارد بهتر است از چند روش ایمنی مختلف به صورت همزمان استفاده شود تا در صورت ایجاد اختلال در یک سیستم حفاظتی، سیستم دیگر حفاظت لازم را تامین کند. برای مثال استفاده از کفپوش عایق میتواند یکی از راههای اولیه برای حفاظت از برقگرفتگی باشد.
- افرادی که با تجهیزات برقی کار میکنند باید با پوشیدن دستکش و لباس یا کفش ایمنی عایق از خود محافظت کنند. بعلاوه برای جلوگیری از خروج جریان از بدن، کف زمین باید با کفپوش عایق برق پوشانده شود.
- استفاده از سیستم اتصال به زمین یا سیستم ارتینگ نیز روش مناسبی برای ایمنی برق است. سیستم اتصال به زمین اگر به درستی انجام شود میتواند در صورت نشستی جریان و نقص عایقی تجهیزات، باعث قطع جریان پیش از انتقال آن به بدن انسان شود.
- رلهی حفاظتی نشتی جریان نیز به محض ایجاد اختلال در سیستم برق و عبور جریانی بیش از 30 میلیآمپر از بدن انسان، به طور اتوماتیک جریان برق دستگاه را قطع میکند و اگر فردی با تجهیزات مجهز به این دستگاه تماس داشته باشد از خطر برقگرفتگی ایمن خواهد بود.
علاوه بر استفاده از کفپوش عایق برق، نکات ایمنی دیگر مانند سیم اتصال به زمین، استفاده از دستکش و لباس ایمنی، رلهی حفاظتی نشتی جریان و غیره نیز باید رعایت شود.
(از مطلب چراغ اضطراری اعلام حریق بازدید کنید.)
مقررات و آییننامههای استفاده از کفپوش عایق برق
برای ایمنی برق و حفاظت افراد از خطر برقگرفتگی قوانین و آییننامههایی برای استفاده از کفپوش عایق ایجاد شده است که باید به آنها توجه شود. طبق آیین نامهی حفاظت و بهداشت کار، تابلوهای برق و تخته کلیدها باید با مادهی عایق ساخته شوند، پوشش کفپوش عایق داشته باشند و یا در مقابل آنها سکوی عایق قرار داده شود.
در قسمت جلوی تابلوهای بزرگ برق یا سایر قسمتهای فلزی مدارها که ولتاژ مستقیم یا متناوب آنها به زمین بیش از 50 ولت است، باید از کفپوش عایق استفاده شود تا کارگران در معرض خطر قرار نگیرند. همچنین افرادی که با دستگاههای الکتریکی کار میکنند علاوه بر داشتن پوشش مناسب و عایقبندی باید هنگام کار روی چهارپایه یا سکوها یا کفپوش های کاملا پوشیده از عایق، بایستند. پیش از دست زدن به فیوزهای برق نیز افراد باید روی کفپوش عایق برق ایستاده باشند.
طبق آیین نامهی حفاظتی تاسیسات الکتریکی در کارگاهها نیز محل استقرار افراد در نزدیکی کنترلکننده یا قسمتهای برقدار موتور باید سکو یا کفپوش عایق مناسب داشته باشد.
(با کپسول آتش نشانی آب و گاز آشنا شوید.)
بررسی اهمیت کیفیت کفپوش عایق برق
کفپوش عایق برق باید بدون هیچگونه ناصافی فیزیگی روی هر دو سطح آن باشد. هر گونه ناصافی که باعث از بین رفتن یکنواختی سطح کفپوش عایق شده و سطوح صاف را به حالت برجسته درآورد، قابل قبول نیست. این ناصافیها میتواند شامل سوراخهای ریز، شکاف، برجستگی، بریدگی، چین و چروک فضای خالی به خاطر هوای در تله افتاده و غیره افتاده باشد که از میان اینها به ویژه چین و چروکها و فضای خالی میتوانند صدمات جبرانناپذیری به همراه داشته باشند.
خواص عایقی لاستیک کفپوشهای عایق برق با مواد سازندهی آن مرتبط است و هرگونه مواد افزودنی در آن مانند رنگها، مواد محافظ و غیره نیز میتواند بر میزان مقاومت الکتریکی آن تاثیر بگذارد.
برای اینکه یک کفپوش عایقی برق مورد استفاده قرار گیرد باید مورد آزمایشهای مکانیکی زیادی از جمله آزمون مقاومت در برابر سوراخ شدن، مقاومت در برابر اسید و مقاومت در روغن و همینطور آزمونهای حرارتی مانند مقاومت برودتی و آزمون تعیین خاصیت خودخاموششوندگی قرار گیرد.
(در مورد کپسول آتش نشانی پودر و گاز و کاربرد آن مطالعه کنید.)
انواع کفپوش عایق برق
کفپوش عایق از لاستیک (ترکیبی از پلیمرهای مصنوعی و الاستومر) با سطحی ضدلغزش ساخته میشود. درجات مختلفی از کفپوشهای عایق یا کفپوش عایق تابلو برق وجود دارد که برای مطابقت با نیازهای مختلف ولتاژ طراحی شدهاند. کفپوشهای عایق الکتریکی ولتاژ بالا یا کفپوش عایق برق فشار قوی دارای خواص عایقی بسیار بالا و مقاومت در برابر دمای بسیار پایین هستند.
تمام کفپوشهای عایق باید دارای استاندارد EN61111 (استاندارد کار با برق – کفپوش عایق الکتریکی) باشند. این امر اطمینان ایجاد میکند که کفپوشها مطابق با استانداردهای تایید شده برای سطح ولتاژ مورد آزمایش قرار گرفتهاند و یکپارچگی ترکیبات لاستیکی با افزودن مواد بالشتکی، مواد نگهدارنده، رنگها، فیلرها و غیره به خطر نیفتاده است.
کفپوشها را میتوان به سادگی روی زمین قرار داد، روی زمین چسباند و یا در یک قسمت فرورفتگی در کف قرار داد. انواع دیگری از کفپوشها نیز وجود دارد که در ادامه معرفی میکنیم.
(از مطلب کپسول آتش نشانی CO2 بازدید کنید.)
کفپوش عایق تابلو برق
از مهمترین انواع کفپوشها میتوان به کفپوش عایق تابلو برق اشاره کرد که باید بنا بر قوانین و الزامات وزارت کار برای ایمنی در حین کار مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از این نوع کفپوش یا موکت برق ایمنی افراد مشغول به کار با تاسیسات برقی را تا حد بسیار زیادی بالا میبرد و کفپوش عایق تابلو برق از ملزومات محیطهای کار با برق محسوب میشود. این نوع کفپوشها از نظر ابعاد، ضخامت و میزان تحمل دما تنوع بسیار زیادی دارد که میتوان بنا بر میزان ولتاژ و سایر عوامل انها را تهیه کرد.
بعلاوه تفاوت این کفپوشها باعث میشود قیمت کفپوش عایق برق نیز متفاوت باشد. پیشنهاد میکنیم برای خرید کفپوش عایق برق با نمایندگی فروش کفپوش عایق مجاز در ارتباط باشید.
(با انواع کپسول آتش نشانی آشنا شوید.)
کفپوش عایق سرما
یکی دیگر از انواع کفپوش عایق، کفپوش عایق سرما است که مانع از ورود سرما به داخل میشود و معمولا از آنها در شرایط محیطی بسیار سرد استفاده میشود. این کفپوشها در واقع عایقهای حرارتی یا برودتی هستند و با استفاده از آنها، دمای فضای داخلی حفظ شده و مانع از تلف شدن انرژی میشوند.
کفپوش عایق صدا
کفپوش عایق صدا نوع دیگری از کفپوشها است که میتوان از آن در شرایط مختلف برای جلوگیری از انتقال صدا استفاده کرد. برای مثال میتوان از این نوع کفپوش برای سالنها، زیرزمین و غیره استفاده کرد. کفپوش عایق صدا به رنگها و ابعاد مختلف تولید میشود و میتوان بنابر نیاز آنها را تهیه و استفاده کرد.
کفپوش عایق برق برای محافظت از برقگرفتگی در محیطهای صنعتی بکار برده میشود و در مقابل کفپوش عایق صدا دارای ویژگیهای محافظتی کفپوشهای عایقی برق نیست.
(با سیستم اطفا حریق آیروسل آشنا شوید.)
کاربرد کفپوش عایق برق
کفپوشهای عایق برق کاربردهای گستردهای دارند و باید در هر جایی که ریسک شوک الکتریکی وجود دارد، استفاده شوند. به این ترتیب کاربرد کفپوش عایقی در موارد زیر بسیار ضروری است:
- نزدیک تابلوهای برق
- در اتاقهای لوازم کنترل آسانسور
- در اتاقهای انتقال نیرو
- در نیروگاهها
- در نزدیکی پنلهای ولتاژ بالا یا فشار قوی
- در جلوی دستگاههای کنترل ماشینآلات
کارگران برق سیار که در محیطهای مختلف فعالیت میکنند نیز باید به عنوان بخشی از ابزار و وسایل خود، کفپوش عایق برق داشته باشند.
(با سیستم اطفا حریق گازی و کاربرد آن آشنا شوید.)
طرز کار کفپوش عایق برق
کفپوش عایق برق متناسب با ولتاژ پستهای برق متفاوت است و در سه نوع کفپوش عایق برق فشار ضعیف، کفپوش عایق برق فشار متوسط و کفپوش عایق برق فشار قوی تولید میشود. عملکرد این کفپوشهای عایقی به گونهای است که باید آن را در مکانهایی که کارگران یا پرسنل به صورت ایستاده در برابر تجهیزات برق مانند تابلوهای برق فشار قوی کار میکنند، قرار داد. افراد روی این کفپوش میایستند تا از ورود شوک الکتریکی به بدن آنها از طریق پا و اتصال به زمین، جلوگیری شود.
برقگرفتگی زمانی اتفاق میافتد که انسان به عنوان بخشی از یک مدار الکتریکی، جریان برق را از خود عبور میدهد. هنگامی که فرد روی کفپوش عایقی مناسب ایستاده باشد، این مدار الکتریکی قطع میشود و برقگرفتگی اتفاق نمیافتد.
(از مطلب پنل اعلام حریق بازدید کنید.)
ویژگیهای کفپوش عایق تابلو برق
کفپوش عایق باید از مواد اولیهی مرغوب ساخته شود چرا که یکی از عناصر اصلی برای حفاظت افراد از خطر برقگرفتگی و تامین امنیت آنها است. از مهمترین ویژگیهای یک کفپوش عایقی میتوان به ضدپارگی، ضد سایش و ضد لغزش بودن آنها همراه با عمر طولانی و قیمت مناسب اشاره کرد. کفپوش عایق تابلو برق دارای خواص ضدالکتریکی بالایی است و هنگامی که افراد با تابلو برق کار میکنند از آنها در مقابل شوک الکتریکی و برقگرفتگی و خطرات دیگر، محافظت میکند. این کفپوشها باید دارای ویژگیهای زیر باشند:
- خاصیت خودخاموششوندگی – یعنی در تماس با شعلهی آتش دچار اشتعال نشود
- مقاوم در برابر خراش و پارگی
- باکیفیت و بدون مشتقات هادی جریان الکتریسیته مانند کربن سیاه
- دارای خواص مکانیکی مناسب برای حرکت تجهیزات الکتریکی سیار
- دارای مقاومت کافی در مقابل جریانهای مستقیم و متناوب
- ضدسایش و پوسیدگی
کفپوش عایق برق مناسب باید ضدپارگی، ضد سایش و ضد لغزش بوده و عمر طولانی داشته باشد. برای خرید این کفپوشها و اطلاع از لیست قیمت کفپوش عایق برق میتوانید با نمایندگی فروش کفپوش عایق برق معتبر تماس بگیرید.
(در مورد دتکتور دود مطالعه کنید.)
مزایای استفاده از کفپوش عایقی
عایقهای الکتریکی با پیشرفت تکنولوژی و افزایش خطرات سلامتی و ایمنی، پیچیده و پیچیدهتر میشوند. کفپوش عایق برای محافظت از زیرساختهای الکتریکی و کارکنانی که با برق و اطراف دستگاهها کار میکنند، مورد نیاز است. بنابراین مزیت آشکار کفپوش عایق برق، کاهش خطرات ناشی از نشت جریان در هر جایی است که از این کفپوشها استفاده میشود.
کفپوشها یا موکتهای عایق برق در صورت نشتی برق، جریان را قطع میکنند و در نتیجه اثر ضربهی ناشی از ایستادن روی تشک را کاهش میدهند. از آنجایی که یک شوک الکتریکی شدید میتواند کشنده باشد، کفپوشهای عایق الکتریکی به یکی از مهمترین تجهیزات صنعتی مدرن تبدیل شدهاند. طبق استاندادهای مربوطه، کفپوشهای عایق الکتریکی ضد روغن، ضد شعله، مقاوم در برابر اسید و باز، مقاوم در برابر سوراخ شدن، بادوام در برابر علامتگذاری و همینطور ضد لغزش هستند. همهی اینها ایمنی و سلامت بیشتر را به محل کار میافزاید.
یکی دیگر از مزایای استفاده از کفپوشهای عایقی این است که این تجهیزات سطح نرمتری را برای فردی که روی تجهیزات الکتریکی کار میکند، فراهم میکند که این باعث کاهش استرس و فشار در مفاصل کارگر شده و به آسایش او کمک میکند. اگرچه شاید این نکته به نظر مهم نباشد اما نمیتوان آن را نادیده گرفت.
بیان این نکته نیز ضروری است که کفپوشهای عایق الکتریکی تنها در برابر تماس برق از کف زمین محافظت میکنند. این کفپوشها هیچگونه محافظتی در برابر شوک الکتریکی به فردی که به طور مستقیم و همزمان یک هادی جریان برق و یک منطقهی فلزی که احتمالا دارای ارت است (برای مثال یک کنترل پنل)، داشته باشد. حتی با نصب کف پوش عایق الکتریکی روی زمین در نزدیکی تجهیزات الکتریکی، تنها افراد واجد شرایط و آموزشدیده باید با این تجهیزات الکتریکی کار کنند.
(از مطلب اسپرینکلر آتش نشانی بازدید کنید.)
مشخصات عمومی و طبقهبندی کفپوشهای عایق برق
با توجه به مقدار انرژی یا ولتاژ موجود در یک محل کار، پنج دستهبندی مختلف از کفپوشهای عایقی برق وجود دارد که شامل کلاس صفر تا کلاس 4 میشود. علاوه بر ایمنی الکتریکی، ویژگیهای دیگری نیز وجود دارد که در هر یک از این کلاسها مشترک است. هر کفپوش ایمنی الکتریکی قبل از استفاده باید آزمایش شود تا با عایق مشخصشده مطابقت داشته باشد. برای اطلاع از لیست قیمت کفپوش عایق برق با نمایندگی فروش کفپوش عایق تماس بگیرید.
با توجه به ولتاژ کاری، محصول با کدهای رنگی مختلف مشخص میشود. هر رنگ نمایندهی کلاس یا آستانهی مدیریت یک ولتاژ بدون نشتی است. این کدها به این شرح است:
- قرمز: کلاس صفر
- سفید: کلاس 1
- زرد: کلاس 2
- سبز: کلاس 3
- نارنجی: کلاس 4
کف این کفپوشها به گونهای است که احتمال لغزش و حوادث مربوط به آن را محدود میکند. کفپوشها با استفاده از فنآوری مدرن، ساختاری نازک و سبک با بیشترین میزان ایمنی الکتریکی و حفاظت در برابر ولتاژ و مقاومت را ارائه میدهند.
(در فایرفایت بخوانید: هوزریل آتش نشانی چیست؟)
ویژگیهای کفپوش کلاس صفر
کفپوش عایق برق کلاس صفر که با علامت رنگ قرمز مشخص میشود، از نشت ولتاژ تا 1000 ولت جلوگیری میکند. اگرچه این تجهیزات به طور معمول تا 5000 ولت مقاوم هستند و آستانهی 10,000 ولت را نشان میدهند. این کفپوشها با سطح آجدار برای عملکرد بهتر تولید میشوند.
ویژگیهای کفپوش کلاس یک 1
کفپوش عایق الکتریکی کلاس 1 برای ایمنی 7500 ولت، با تست اثبات 10,000 ولت و مقاومت تا 20,000 ولت ساخته میشود و با علامت رنگ سفید مشخص میشود.
ویژگیهای کفپوش کلاس 2
کفپوشهای عایق کلاس 2 با علامت رنگ زرد مشخص میشوند و برای ایمنی الکتریکی تا 17,000 ولت طراحی شدهاند. با این حال تست اثبات و ولتاژ مقاومت آنها به ترتیب 20,000 ولت و 30,000 ولت است.
(در مورد شیر آتش نشانی بیشتر بدانید.)
ویژگیهای کفپوش کلاس 3
این موکت لاستیکی عایق الکتریکی کلاس 3 که از لاستیک آجدار ظریف ساخته شده است، محدودیت ولتاژ ایمن 26,500 ولت را ارائه میدهد. هر کدام از این کفپوشها برای 30,000 ولت تست شدهاند و حداکثر ولتاژ 40,000 ولت را تحمل میکنند. کفپوش کلاس 3 با علامت رنگ سبز مشخص میشود.
ویژگیهای کفپوش کلاس 4
کفپوش عایق کلاس 4ایمنترین پوشش الکتریکی کف را با ایمنی ولتاژ 36,000 ولت ارائه میدهد. هر کفپوش کلاس 4 میتواند تا 40,000 ولت را تحمل کند و آستانهی ولتاژ آن نیز 50,000 ولت است. کفپوش کلاس 4 با علامت رنگ نارنجی قابل تشخیص است.
(از مطلب مخزن آب آتش نشانی بازدید کنید.)
قیمت و خرید کفپوش عایق برق از مرکز اعلام حریق آرات
کف پوش ایمنی الکتریکی یا موکت عایق برق پلاستیکی، یک پوشش برای کف زمین است که در مناطقی با خطر شوک الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. این کفپوشها به سلامت و ایمنی کارکنانی که در چنین مناطقی کار میکنند، کمک میکند. اگر در محل کار شما سیستمهای الکتریکی زیادی وجود دارد و به خصوص اگر هادیهای برق یا خطر تماس تصادفی هست، طبق قانون باید از کفپوشهای عایق الکتریکی استفاده کنید. برای اطلاع از لیست قیمت کفپوش عایق برق و خرید این تجهیزات میتوانید با مشاوران مرکز اعلام حریق آرات به عنوان نمایندگی فروش کفپوش عایق تماس بگیرید.