به فکر تهیهی یک سیستم اعلام حریق هستید و نمیتوانید تصمیم بگیرید؟ برای انتخاب یک سیستم اعلام حریق مناسب ابتدا لازم است هدف از طراحی، نصب و راهاندازی سیستم اعلام حریق را بدانیم و محدودیتهای آن را مدنظر قرار دهیم. بهترین سیستمهای اعلام حریق را میتوان با توجه به نوع کاربری (شامل صنعتی، مسکونی، اداری، تجاری و غیره) و همینطور شرایط محیطی انتخاب کرد. یک سیستم اعلام حریق میتواند برای یک محیط مناسب و در عین حال برای محیطی دیگر نامناسب باشد. بنابراین نکتهی مهم در انتخاب سیستم اعلام حریق مناسب توجه به شرایط و محدودیتهاست.
اما چطور یک سیستم اعلام حریق انتخاب کنیم؟ این سوالی است که در ادامه به آن پاسخ خواهیم داد. همچنین درصورتیکه خواستید نگاهی به قیمت تجهیزات اعلام حریق بیندازید، به این صفحه سری بزنید.
انتخاب سیستم اعلام حریق
در صورت نیاز به نصب سیستم اعلام حریق در یک ساختمان، طراح باید سیستم اعلام حریقی را انتخاب کند که مطابق با اهداف مالک باشد و در بسیاری از موارد باید اطلاعاتی در این زمینه در اختیار مالک ساختمان قرار دهد.
بنابراین لازم است طراح سیستم، توضیحاتی در مورد هر یک از اهداف حفاظت در برابر حریق ارائه دهد و مالک را در خصوص برخی اهداف که فراتر از الزامات و مقررات ساختمان هستند، آگاه سازد.
تعیین اهداف حفاظت در برابر حریق
به منظور داشتن درک از نحوهی استفاده از سیستم کشف و اعلام حریق، باید اهدافی که قرار است توسط سیستم تامین شوند را مشخص کرد. این اهداف که اهداف حفاظت در برابر حریق نامیده میشوند مبنایی برای عملکرد کشف حریق و سیستم هشداردهنده ایجاد میکنند.
در بعضی موارد هدف مالک ساختمان از نصب سیستم اعلام حریق ممکن است صرفا رعایت مقررات ساختمانسازی محلی باشد. در این موارد مالک ساختمان حداقل الزامات لازم مطابق با قوانین و مقررات را انتخاب میکند.
بیشتر قوانین ساختمانی که به منظور جلوگیری از گسترش آتشسوزی در ساختمانها تعیین میشوند دارای حداقل میزان حفاظت از ساکنان در برابر حریق هستند. ما قبلا درباره سیستمهای اعلام حریق خانگی مطلبی جداگانه نوشتهایم، حتما به این صفحه سری بزنید و از جزئیات الزامات یک سیستم اعلام حریق خانگی مطلع شوید.
برخی از مهمترین اهداف حفاظت در برابر حریق عبارتند از:
- ایمنی جان ساکنان ساختمان
- حفاظت از اموال
- حفاظت از کسب و کار
- حفاظت از میراث تاریخی
- حفاظت محیطی
عدم کارایی سیستم اعلام حریق
هدف از نصب سیستمهای اعلام حریق حفاظت از جان و مال ساکنین ساختمان است. به همین خاطر این سیستمها باید طوری طراحی و نصب شوند که بیشترین ایمنی را داشته باشند. سالانه مبالغ زیادی صرف خرید و نصب و راهاندازی سیستمهای اعلان حریق تجاری و صنعتی میشود اما درنهایت اکثر این سیستمها پس از مدت کوتاهی خاموش و بلااستفاده میشوند. سیستمهایی که در واقع باید دائما فعال باشند تا حافظ جان و مال افراد باشند ایمنی و کارکرد مناسب را ندارند. بهترین سیستمهای اعلام حریق در دنیا با هدف طول عمر بالا و دقت غیر قابل تغییر در طول زمان شناخته میشوند.
به طور کلی هدف از نصب سیستمهای اعلام حریق این است که پیش از گسترش آتش و رسیدن به مرحلهی غیرقابل کنترل، آتش شناسایی و مهار شود. اگر سیستمهای اعلام حریق نصب شده غیرفعال شده باشند و یا به هر دلیلی نتوانند اعلام خطر کنند، کل هزینه و زمانی که صرف این سیستمها شده به هدر میرود. برای کارآیی بهتر سیستمها باید موراد زیر را مدّنظر داشته باشیم.
- طراحی سیستم
- انتخاب سازنده و نوع تجهیزات
- نصب بهترین سیستمهای اعلام حریق
- راهاندازی سیستم اعلام حریق
- آزمون و تحویل سیستم
- آموزش بهرهبرداری از سیستم اعلان حریق
- آموزش عمومی به ساکنین، پرسنل و افراد حاضر در محل اجرای سیستم اعلام حریق
- بازرسی، تعمیر و نگهداری دورهای
بهترین سیستمهای اعلام حریق برای کاربری مسکونی
قوانین ساختمانسازی تقریبا تمام بناهای مسکونی را ملزم به استفاده از سیستمهای اعلام حریق باکیفیت کرده است. ساختمانهایی با بیش از 5 طبقه از نظر قوانین نظام مهندسی ملزم به استفاده از سیستمهای اعلام حریق اتوماتیک هستند. در سیستمهای اتوماتیک کشف حریق به صورت اتوماتیک توسط دتکتورها انجام میپذیرد. بعلاوه در این سیستمها استفاده از سیستمهای دستی کشف حریق (شستیها) نیز در بعضی نقاط الزامی است. شستی اعلام حریق در ساختمانهای مسکونی در مقابل درب واحدها قرار داده میشوند.
بهترین سیستم برای ساختمانهای مسکونی حداکثر 10 طبقه از کف و زیربنای کمتر از 1500 متر، سیستمهای اعلام حریق متعارف است.
بهترین سیستمهای اعلام حریق متعارف
بهترین سیستم اعلام حریق متعارف در سال 1398 سیستم اعلام حریق زیتکس ایران بود. این سیستم دارای کیفیت بسیار بالا و از نظر قیمتی نسبت به نمونههای خارجی مناسبتر بود.
بهترین سیستمهای اعلام حریق مناسب سولهها و انبارها
بهترین سیستم برای کاربرد در سوله و انبارهایی با سقف بلند، سیستم اعلام حریق لیزری یا همان استفاده از بیم دتکتور است. از بین بیم دتکتورهای موجود در بازار بیم دتکتورهای فایربیم و فایرگارد انگلستان بهترین کارآیی و بیم دتکتور پلون آلفا مناسبترین قیمت را دارند. لازم به ذکر است اعلام حریق پلون آلفا دارای استاندارد lpcb است.
بهترین سیستمهای اعلام حریق برای اتاقهای سرور
از آنجایی که اتاقهای سرور حساسیت بالایی دارند استفاده از دتکتور دودی برای آنها مناسبترین انتخاب است اما دتکتور مورد استفاده باید حساسترین نوع دتکتور باشد. حساسترین نوع دتکتورهای اعلام حریق، دتکتورهای مکنده یا air sampling هستند. این دتکتورها با استفاده از کانالهای نمونهبرداری از محیط، همواره در حال نمونهبرداری هستند. در صورتی که کوچکترین نشانهای از دود در محیط مشاهده شود سیستم اعلام حریق فعال میشود.
البته دتکتورهای مکنده دارای قیمت بالایی هستند، برای مثال دتکتور نمونهبردار هوا برند میکرا که در مرکز اعلام حریق آرات نیز موجود است، حدود 1500 دلار قیمت دارد.
بهترین سیستم اعلام حریق برای پروژههای وسیع و برجهای مسکونی (بیشتر از 10 طبقه)
وقتی پروژهها از اندازهای بزرگتر میشوند و وسعت کار افزایش پیدا میکند امکان استفاده از سیستمهای متعارف معمولی وجود ندارد. در این موارد نیاز به سیستم اعلام حریق آدرسپذیر هست که از نظر ایمنی دقیقتر هستند. سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر متنوعی در بازار موجود است که در میان آنها برند زیتکس از نظر قیمت، موجود بودن و خدمات پس از فروش بسیار معتبر است.
تجهیزات سیستم اعلام حریق زیتکس دارای تاییدیهی سازمان آتشنشانی هم هستند و از این جهت برای استفاده در پروژههای بزرگ بسیار مناسبند. در صفحهی اعلام حریق آدرسپذیر زیتکس در سایت فایرفایت میتوانید با ویژگیها و مشخصات این محصول باکیفیت ایرانی آشنا شوید.
بهترین سیستمهای اعلام حریق در مرکز اعلام حریق آرات
مرکز اعلام حریق آرات در زمینهی فروش انواع سیستمهای اعلام حریق ایرانی و خارجی فعالیت میکند. برای تهیهی بهترین سیستمهای اعلام حریق با توجه به نیاز و کاربری خود میتوانید با کارشناسان ما در مرکز اعلام حریق آرات در ارتباط باشید. برای اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۹۱۲۰۱۴۹۴۲۵ تماس بگیرید.