یکی از الزامات و آییننامههای ساختمان، نصب سیستم اعلام حریق برای فرودگاه است. سیستمهای تشخیص و اعلام حریق فرودگاهها باید استانداردهای خاصی را رعایت کنند زیرا این سیستمها برای ایمنی جان در آتشسوزی یا موقعیتهای اضطراری مشابه طراحی شدهاند. این سیستمها میتوانند از نوع سیمی، آدرسپذیر، بیسیم (وایرلس) و یا به صورت شبکه در سراسر یک محیط باشد. در ادامهی این مطلب تصمیم داریم در مورد اعلام حریق فرودگاه و اهمیت نصب سیستم اعلام حریق در فرودگاهها نکاتی را بیان کنیم.
اعلام حریق فرودگاه
با نصب سیستم اعلام حریق پیشرفته و ضدحریق باکیفیت برای فرودگاهها میتوان از مسافران، کارکنان و اموال فرودگاه محافظت کرد. سیستمهای تشخیص و اعلان حریق شامل دستگاههایی مانند دتکتوردود، دتکتور حرارتی، شستی اعلام حریق، فلو سوئیچ، دتکتور دودی کانال، ماژول کنترل، ماژول مانیتور، رلهها، LED و اعلامگرهای گرافیکی، دتکتور مونوکسیدکربن، آژیرها، تلفن کننده اعلام حریق و سیستمهای منطقهی نجات میشوند.
طی سالهای اخیر سفرهای هوایی نسبت به سایر روشهای حملونقل افزایش زیادی داشته است. ایجاد حریق و تخلیهی فرودگاه و تاخیر در ترافیک هوایی میتواند برای جامعه و خطوط هواپیمایی ضررهای اقتصادی زیادی به همراه داشته باشد. دلایل زیادی میتواند منجر به تاخیر پروازها شود اما آلارمهای ناخواسته و کاذب یا آتشسوزی در فرودگاه نباید یکی از این دلایل باشد.
به این ترتیب نصب سیستم اعلام حریق در فرودگاه برای ایمنی افراد و اموال بسیار مهم است. با استفاده از راهحلهای نوآورانه و استفاده از تجهیزات اعلام حریق پیشرو و هوشمند در این ساختمانها میتوان از جان مسافران، کارمندان و کارکنان شاغل در فرودگاه و همینطور اموال محافظت کرد.
سیستم اعلام حریق برای فرودگاه
آتشسوزی خطری بسیار جدی برای جان مسافران و کارکنان فرودگاهها است. بنابراین سیستم اعلام حریق فرودگاه بخشی مهم در تدارک ایمنی در فرودگاه است. بدون نصب این سیستمها ممکن است کل داراییها و بعلاوه جان افراد حاضر در این مکان در معرض خطر قرار گیرد. آتشسوزی سالانه صدها میلیون خسارت به افراد وارد میکنند و این مساله، حفاظت از حریق و خرید و نصب سیستم اعلام حریق فرودگاه را بسیار مهم میسازد. خرید سیستم اعلام حریق یکی از مهمترین کارهایی است که میتوان برای ایمنی از حریق در داخل و یا خارج از ساختمان فرودگاه انجام داد. در صورت وقوع حریق، مسئولان مربوطه به سرعت از آن مطلع میشوند و میتوانند برای اطفای حریق و یا تخلیهی افراد از محل اقدام کنند.
اولین قدم برای حفاظت از جان افراد و همینطور اموال در برابر عواقب آتشسوزی، راهاندازی یک سیستم اعلام حریق باکیفیت است و پس از آن نیز نگهداری و تست منظم سیستم میتواند برای اطمینان از عملکرد درست سیستم در مواقع اضطراری حیاتی باشد.
(در صفحهی سیستمهای اعلام حریق متعارف میتوانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)
فواید و مزایای نصب سیستم اعلام حریق در فرودگاه
فرودگاهها لزوما به یک سیستم اعلام حریق مناسب احتیاج دارند که دارای تاییدیههای بینالمللی باشد و بعلاوه مورد تایید سازمان آتشنشانی کشور نیز قرار گیرد. انجام تحقیقات در خصوص سیستمهای مناسب و یا دریافت مشاوره از متخصصان این حوزه میتواند در انتخاب سیستم اعلام حریق مناسب برای فرودگاه کمک کننده باشد و یک سیستم تشخیص و اطفای حریق تجاری خوب میتواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد که از جملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مزایای ایمنی و زندگی افراد و حفظ اموال
- زمان پاسخگویی و واکنش سریع
- یکپارچهسازی و ادغام سیستمها
- به حداقل رساندن وقفههای غیرضروری در کار و عملکرد فرودگاه
- حفاظت از کسب و کار
مزایای ایمنی سیستم اعلام حریق فرودگاه برای حفظ جان افراد و اموال
عملکرد اصلی سیستمهای اعلام حریق، ایمنی از جان، مال و ساختمان فرودگاه از آسیب و تخریب ناشی از حریق است. نصب یک سیستم اعلام و اطفای حریق مناسب در فرودگاه میتواند با تشخیص زودهنگام حریق و آگاه ساختن افراد از وقوع خطر، جان انسانها را نجات دهد. با تشخیص به موقع حریق میتوان از گسترش آن نیز جلوگیری کرده و از آسیب به بخشهای دیگر ساختمان جلوگیری کرد. تابلوها و نشانههای خروج اضطراری نیز بهترین مسیرها برای خروج از ساختمان را به افراد نشان میدهند.
ایمنی اموال نیز نکتهی مهمی است که در ساختمانهای تجاری باید مورد توجه قرار گیرد. سیستمهای اعلان حریق به سرعت مقامات و مسئولان را از وقوع حریق مطلع میسازند و با تسریع زمان واکنش، به سریعتر خاموش کردن آتش کمک میکنند. علاوه بر این میتوان سیستمهای اعلام حریق را به سیستمهای اطفای حریق مانند آبپاش یا اسپرینکلر متصل کرد تا به سرعت نسبت به اطفای حریق اقدام کنند.
(مطلب شیشه ضد حریق نیز میتوانید برایتان مفید باشد.)
زمان پاسخگویی و واکنش سریع نسبت به حریق
سیستمهای اعلام حریق پیشرفته و مدرن مستقیما به مرکز نظارت و ایمنی متصل میشوند تا بلافاصله پس از وقوع حریق، آتشنشانها به محل اعزام شوند و نسبت به اطفای حریق اقدام شود. سیستمهای اعلام حریق پیشرفته و آدرسپذیر به ویژه محل دقیق وقوع حریق را مشخص میکنند و زمان پاسخگویی و واکنش نسبت به حریق را سریعتر میسازند. پاسخ سریعتر به حریق به معنای آتشسوزی کمتر و آسیب کمتر به محل است و به این ترتیب میتوان تهدید جان مسافران و کارمندان فرودگاه را نیز به حداقل رساند.
(پیشنهاد میکنیم از صفحهی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر نیز بازدید کنید.)
یکپارچهسازی و ادغام سیستمها
فرودگاهها نیز مانند سایر ساختمانهای تجاری مجهز به سیستمهای کنترل دسترسی هستند. سیستمهای اعلام حریق پیشرفته میتوانند از مزایای اتصال به این سیستمها برخوردار باشند. به طور کلی در صورت وقوع حریق، سیستم کنترل دسترسی در مناطقی که پرسنل مستقر هستند همچنان فعال است که به طور بالقوه میتواند سرعت خروج افراد از محل را کاهش دهد. با ادغام سیستم اعلام حریق با دستگاههای کنترل دسترسی میتوان این سیستم را در صورت وقوع حریق به طور خودکار غیرفعال کرد تا در زمان ارزشمند صرفهجویی شود و افراد بتوانند هر چه زودتر محل را ترک کنند.
( در صفحهی اعلام حریق بیسیم میتوانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)
به حداقل رساندن وقفههای غیرضروری در کار و عملکرد فرودگاه
آلارمهای کاذب و یا وقوع حریق در محیط داخلی یا خارجی فرودگاه میتواند باعث اختلال در عملکرد سیستمها، پرواز یا فرود هواپیماها، به خطر افتادن جان مسافران، خدمه، کارکنان و غیره شود. این اختلالات هزینههای زیادی برای کسب و کارها به همراه دارد اما با نصب سیستم اعلام حریق فرودگاه با کیفیت بالا و تست و نگهداری به موقع آنها میتوان احتمال چنین اتفاقی را به حداقل رسانده و یا به طور کامل حذف کرد.
(مطلب سیستم اطفا حریق فوم نیز میتوانید برایتان مفید باشد.)
سیستم اعلام حریق مناسب برای نصب در فرودگاهها
هنگام طراخی سیستم اعلام حریق برای فرودگاهها چالشهای زیادی وجود دارد. این مراکز میتوانند هزاران مترمربع مساحت داشته باشند و به انواع مختلفی از تجهیزات تشخیص حریق نیاز داشته باشند. مناطق مختلف در فرودگاهها میتواند شامل مغازهها، آشپزخانهها، رستورانها، اتاقهای انتظار، سالنهای بزرگ، مناطق کنترل پاسپورت، آشیانهی هواپیما، برجهای کنترل و مراقبت و غیره باشد. بخشها یا مناطق مختلف ممکن است به انواع تجهیزات تشخیص حریق از انواع دتکتورهای نقطهای سنتی گرفته تا دتکتورهای خطی اعلام حریق و دتکتورهای مکشی نیاز داشته باشند. بنابراین سیستم اعلام حریق باید همهکاره و قابل اعتماد باشد و توانایی پاسخگویی به مناطق مختلف و ارائهی مکان دقیق وقوع حریق را داشته باشد.
به همین منظور متداولترین سیستم اعلام حریق که برای فرودگاه ها میتوان استفاده کرد، سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر است. سیستمهای آدرسپذیر تشخیص هوشمندی را ارائه میدهند که میتواند محل دقیق وقوع حریق و دتکتور یا شستی فعال شده را گزارش کند و بعلاوه وضعیت تمام دستگاههای متصل به سیستم را گزارش میکند. در این سیستمها، هر کدام از تجهیزات دارای آدرس منحصربفرد هستند و به این ترتیب با فعال شدن هر کدام از آنها، میتوان تجهیز فعال شده را روی پنل مرکزی اعلام حریق شناسایی کرد.
(در سایت مطلبی در خصوص سیستم اعلام حریق در انبارها نوشتهایم.)
چالشهای حریق و ایمنی در فرودگاهها
فرودگاهها همیشه با چالشهای منحصربفردی برای امنیت و ایمنی از آتش دارند و البته نگرانیهای امنیتی بالاترین اولویت برای مدیریت فرودگاهها است. به طور سنتی، حریق و امنیت رقیب یکدیگر در نظر گرفته میشوند، به ویژه در خصوص درهای خروجی: امنیت دسترسی را محدود میکند در حالی که تخلیهی افراد پس از حریق مستلزم دسترسی نامحدود است. به این ترتیب اتصال سیستم اعلام حریق فرودگاه با دربهای امنیتی مدتهاست انجام میشود و عملکرد خروج اضطراری بر عملکرد ایمنی اولویت دارد. با این حال، در محیط فعلی با امنیت بالا، این دو عملکرد به یک اندازه مهم در نظر گرفته میشوند و این مساله پیامدهای مهمی برای مدیریت هر دو شیوهی حرکت مردم دارد.
(مطلب دتکتور دودی مکشی را نیز مطالعه کنید.)
تخلیهی درست افراد از فرودگاه
جدای از ملاحظات امنیتی، تخلیهی مدیریت نشده میتواند باعث ایجاد مشکلات متعددی برای افراد شود؛ از جمله آشنا نبودن با مناطق مختلف فرودگاه، به همراه داشتن بار و چمدانها، ترافیک وسایل نقلیه و سایر خطرات. از آنجایی که مسافران با این مناطق ناآشنا هستند، مواجههی آنها با نگرانیهای ایمنی ذاتی در مقایسه با کارکنان فرودگاه که با محیط آشنا هستند، قابلتوجهتر است. بعلاوه افراد معمولا تمایل دارند که به مسیرهای آشنا بروند و از ورود به فضاهای ناآشنا اجتناب میکنند. بعلاوه نیاز به پستهای بازرسی امنیتی، مانعی آشکار برای حرکت مردم است و میتواند در مواقع اضطراری ایجاد مشکل کند. این نگرانیها باعث میشوند مدیران فرودگاهها از روشهای غیرسنتی برای اعلام هشدار حریق در فرودگاهها استفاده کنند.
برخلاف اکثر مشاغل عمومی که در آن سیگنال اعلام حریق معمولا منجر به تخلیهی جزئی یا کامل تاسیسات میشود، در فرودگاه به سمت چیزی میروند که میتوان آن را پاسخ مدیریت شده یه هشدارها تعریف کرد. در یک رویداد اعلام حریق، اطلاعرسانی خودکار منطقهی عمومی به صدا در نمیآید و سیستمهای اعلام حریق طوری تنظیم میشوند که در ابتدا تنها کارکنان را مطلع سازند. کارکنان موظف هستند بررسیهای اولیه را مطابق با برنامه پیش ببرند. و به طور کلی باید یک برنامهی مدیریت جامع وجود داشته باشد که تا حد امکان تمام سناریوهای احتمالی اضطراری و تأثیر بالقوهی آنها بر حرکت افراد را پیشبینی کند.
(مطلب جدیدترین تکنولوژیها در کنترل پنل اعلام حریق نیز میتواند برایتان کاربردی باشد.)
چطور میتوان خطر آتشسوزی در فرودگاهها را به حداقل رساند؟
آتشسوزی در فرودگاه و بخش تجهیزات پشتیبانی زمینی میتواند تاثیر فوری بر عملیات خطوط هوایی و فرودگاه داشته باشد. حریق میتواند تجهیزات را غیرفعال کند، در عملکرد هواپیما اختلال ایجاد کند و جان خدمهی زمینی، خدمهی پرواز و مسافران را به خطر بیاندازد. اگر حریق در بخشی از تجهیزات پشتیبانی زمینی رخ دهد، اپراتور یا خدمهی پشتیبانی زمینی چند گزینه پیش رو دارند. آنها میتوانند از کپسول خاموشکنندهی دستی یا چرخدار استفاده کنند و یا تیم عملیاتی اطفای حریق را مطلع سازند. در صورت استفاده از کپسولهای خاموشکننده چند مرحلهی کلیدی از جمله اجرای تمام مراحل خاموش کردن تجهیزات باید در نظر گرفته شود. اگر تجهیزات به کار خود ادامه دهند احتمال اشتعال مجدد آنها زیاد است.
پس از خاموش کردن تجهیزات، افراد باید کپسول آتشنشانی قابل حمل را ایمن کنند، محل آتشسوزی را شناسایی کنند، محفظههای مورد نیاز برای دسترسی به حریق را باز کنند و کپسول اطفای حریق را روی محل تخلیه کنند. اگر اپراتور یا خدمهی زمینی با تیم اطفای حریق و امداد و نجات هواپیما تماس بگیرند و منتظر بمانند، در مدت زمانی که طول میکشد تیم آتشنشانی در محل حاضر شود، ممکن است حریق رشد کرده و آسیب بیشتری به تجهیزات یا هواپیما وارد کند.
اما گزینهی سوم برای حفاظت از آتش، استفاده از سیستمهای اطفای حریق خودکار است. این سیستمها آتشسوزی را بلافاصله و بدون دخالت انسان، منبع حریق را شناسایی و سرکوب میکنند و نیاز به برق ندارند. این سیستم دارای لولههای تشخیص حریق در داخل و اطراف منطقهای است که مستعد آتشسوزی است. هنگام شروع حریق، نزدیکترین بخش لوله به نقطهی مبدا گسسته میشود و یک نازل اسپری ایجاد میشود که عامل اطفای حریق را آزاد کرده و آتش را خاموش میکند. نصب سیستم اطفای حریق اتوماتیک پیش از اینکه آتش فرصتی برای گسترش داشته باشد میتوان آن را خاموش کرد.
اهمیت خرید و نصب یک سیستم اعلام حریق قابل اعتماد در فرودگاه
فرودگاهها نقش مهمی در توسعهی اقتصادی یک کشور دارند و مهمترین محمولهای که معمولا جابجا میکنند، انسانها هستند. با این حال، فرودگاه چیزی فراتر از مکانی برای هواپیما، شرکت در یک جلسهی تجاری در حین حمل و نقل یا انجام برخی خریدهای بدون عوارض است؛ فرودگاهها بزرگترین سرمایهگذاریهایی هستند که یک شهر و منطقه میتواند انجام دهد. برخی از فرودگاهها محل تردد و یا کار صدها هزار مسافر، کارمند و سایر پرسنل است و بنابراین بسیار مهم است که از یک سیستم اعلام حریق مناسب و قابل اعتماد برای محافظت از زندگی استفاده شود و اطمینان از عملکرد روان و مداوم تاسیسات در فرودگاه وجود داشته باشد. برای خرید سیستم اعلام حریق فرودگاه و بررسی تجهیزات مورد نیاز برای این بخش میتوانید با مشاوران مرکز اعلام حریق آرات تماس بگیرید.