کارکرد صحیح این سیستمهای اعلام حریق مستلزم آزمایش منظم توسط یک تکنسین مجاز است که تعیین میکند آیا سیستم اعلام حریق و اجزای مرتبط با آن با استاندارد NFPA 72 مطابقت دارند یا خیر. بازرسی و نگهداری منظم سیستم اعلام حریق و همچنین کمک میکند اطمینان حاصل شود که این سیستمها تماما با الزامات حفاظت در برابر آتش منطبق هستند. ما در این مطلب فایرفایت تصمیم داریم در مورد تست و بازرسی سیستم اعلام حریق و اهمیت آن صحبت کنیم.
تست و بازرسی سیستم اعلام حریق
سیستمهای اعلام حریق نقش مهمی در ایمنی ساختمانهای مسکونی، تجاری و سازمانی دارند و با هشدار سریع به ساکنان در زمان اضطرار، به تخلیهی ایمن محل کمک میکنند. سیستم اعلام حریق باید به درستی کار کند اما صرفا با نگاه کردن به تجهیزات اعلام حریق نمیتوان گفت سیستم به درستی کار میکند یا خیر. (درباره نصب سیستم اعلام حریق بیشتر بخوانید.)
سیستمهای اعلام حریق عمدتا از وسایل الکتریکی ساخته شدهاند که به مرور زمان تنزل پیدا میکنند و میتوانند آمادگی و عملکرد سیستم را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین تعمیر و نگهداری، بازرسی و آزمایش مناسب میتواند این اطمینان را ایجاد کند که سیستم مطابق با طراحی کار میکند.
تست سیستم اعلام حریق باید مطابق با الزامات NFPA 72 باشد. کد ملی اعلام حریق و سیگنالینگ NFPA 72 کاربرد، نصب، جایگزاری، عملکرد، بازرسی، آزمایش و نگهداری سیستمهای اعلام حریق را پوشش میدهد.
تست سیستم های اعلام حریق متعارف
مدیران تعمیر و نگهداری لازم است اطمینان حاصل کنند تکنسینها هنگام تست و نگهداری از سیستمهای اعلام حریق از این کد پیروی میکنند. تست، بازرسی و نگهداری مناسب همچنین تضمین میکند سیستمها در بهترین شرایط عملکرد خود قرار داشته باشند و با پیشگیری از تعمیرات و هشدارهای کاذب، هزینهها را نیز کاهش دهند.
(در صفحهی پنل اعلام حریق میتوانید با انواع پنلهای اعلام حریق آشنا شوید.)
ملاحظات آییننامه برای تست سیستم اعلام حریق
الزامات بازرسی، آزمایش و نگهداری سیستمهای اعلام حریق در فصل 14 از NFPA 72 آمده است. این کد حداقل سطوح عملکرد مورد نیاز را تعیین میکند اما اینها تنها روشها برای برآوردن الزامات نیستند و آییننامه اجازهی استفاده از منابعی فراتر از موارد مندرج در فصل 14 را میدهد. همهی سیستمهای اعلام حریق در معرض شرایط محیطی یکسانی نیستند و بنابراین رعایت حداقل استانداردهای آییننامه و استانداردهای قابل اجرا ممکن است بهترین محافظت را در یک ساختمان به همراه نداشته باشد.
مقامات محلی دارای صلاحیت قضایی یا شرکتهای بیمه ممکن است موارد بازرسی و نگهداری فراتری از الزامات NFPA 72 را توصیه کنند. صرفنظر از سن سیستمهای اعلام حریق، نسخهی فعلی فصل 14 از آییننامهی NFPA 72 معطوف به ماسبق است و برای سیستمهایی که مورد استفاده هستند، اعمال میشود. بعلاوه مسئولیت بازرسی، آزمایش و نگهداری از سیستم بر عهدهی مالک ساختمان است.
نصب سیستم اعلام حریق برای حفاظت از ساختمان به تنهایی کافی نیست و لازم است مالکان به طور منظم نسبت به تست و نگهداری آن اقدام کنند و در صورت لزوم اقدامات تعمیر یا تعویض تجهیزات را انجام دهند.
(در سایت ما با کابل اعلام حریق آشنا شوید.)
تایم لاین تست سیستم اعلام حریق طبق آییننامه آتش نشانی
بازرسی و آزمایشهای منظم اعلام حریق در حفظ بالاترین سطح ایمنی و حفاظت ممکن برای تاسیسات مختلف بسیار مهم است. اگرچه برنامه بازرسی و آزمایش هر سیستم بسته به نوع سیستم و قوانین محلی متفاوت است، اما انجمن ملی حفاظت از حریق (NFPA)، دستورات زمانبندی کلی برای این امر مشخص کرده است. طبق استانداردهای NFPA، فصل 14 تناوب تست و بازرسی سیستم اعلام حریق مشخص شده است و این بازرسی باید به صورت هفتگی، ماهانه، فصلی، شش ماهه، سالانه، هر 5 سال و هر 10 سال انجام شود. اگرچه بیشتر این تستها را افراد آموزشدیده میتوانند انجام دهند اما برخی دیگر از این آزمایشات باید توسط تکنسینهای متخصص انجام شود.
- کارکنان آموزشدیده: بازرسیهای هفتگی، ماهانه و فصلی
- تکنسینهای اعلام حریق مجاز و آموزشدیده: بازرسیهای ششماهه، سالانه، هر 5 سال و هر 10 سال یکبار
این بازرسی تکنسینها را قادر میسازد تا به دنبال تغییرات و همینطور تغییرات ساختمان، تغییرات فضا و وسایل آن، تغییرات شرایط محیطی، مکان نصب دستگاه، آسیبهای فیزیکی و درجهی تمیزی باشند که میتواند بر عملکرد تجهیزات تاثیر بگذارد.
بازرسی و تست هفتگی سیستم اعلام حریق
پس از مشخص شدن برنامهی بازرسی و آزمایش، باید چک لیستی از موارد لازم برای بررسی را مشخص کنید. ممکن است با برخی از این اصول اولیه آشنا باشید اما ایجاد یک چک لیست برای بررسی سیستم اعلام حریق به شما کمک میکند، طرح کاملتری داشته باشید. اگر تست سیستم اعلام حریق توسط ایستگاه مرکزی انجام نشود، بازرسی هفتگی فیوزها، تجهیزات رابط، لامپها، LEDها، منابع تغذیهی اصلی و هشدارهای کاذب مورد نیاز است. اگر بررسی توسط ایستگاه مرکزی انجام شود، این بازرسی به سالانه افزایش مییابد.
در بازرسی ماهیانه سیستم اعلان حریق کدام تجهیزات مورد تست و بررسی قرار بگیرند؟
برای بازرسی ماهانه، تکنسینها باید باتریهای اسید-سرب یا باتریهای سلول خشک را از نظر سطح الکترولیت و نشانههای خوردگی یا نشت بررسی کنند. اکثر دستگاههای اعلام حریق از جمله راهاندازی، اعلان و تجهیزات ارتباطی صوتی برای تایید مکان و شرایط، نیاز به بازرسی بصری نیمسالانه دارند.
بازرسیهای نیمسالانه همچنین بازرسی باتریهای نیکل-کادمیم و باتریهای اسید-سربی قابل شارژ، اعلامکنندههای راه دور، محافظ برق و رابطهای کنترلهای اعلام حریق را نیز شامل میشود. کلیهی تجهیزات باید به صورت سالانه مورد تست و بازرسی قرار گیرند.
- بررسی باتریها از نظر خوردگی یا نشتی
- بررسی گیرنده ارتباطی زنگ دیجیتال
- بررسی دتکتورهای گاز CO2
(در سایت مطلبی در خصوص آموزش نکات آتش نشانی به کودکان نوشتهایم.)
بازرسی تست فصلی سیستمهای اعلان حریق
در تست و بازرسیهایی که هر سه ماه یکبار برای سیستمهای اعلام حریق انجام میشود، باید تست باتریها در پنل مرکزی و سایر تجهیزاتی که دارای باتری هستند، انجام شود.
- باتری نیکل-کادمیوم: تست شارژر، تست ولتاژ بار
- باتری اسید-سرب: تست شارژر، تست تخلیهی 2 ساعته، تست ولتاژ بار
بعلاوه در این بررسی سه ماهه باید دستگاههای سیگنالینگ و آغازگر و نظارتی و همینطور تجهیزات انتقال خارج از محل مورد بررسی قرار گیرند.
دستورالعملهای تست اولیهی سیستم اعلان حریق
سیستم اعلام حریق ممکن است در هر زمان، چه در زمان نصب یا پس از آن، در معرض خطرات مختلفی قرار گیرد. تست و بازرسی اولیه که هنگام نصب سیستم انجام میشود، تایید میکند که آیا نصب سیستم با تمام الزامات مشخص شده در آییننامهی NFPA 72 و یا هر استاندارد یا آییننامهی مرتبط دیگر، انطباق دارد یا خیر.
این تست اولیه سیستم اعلام حریق همچنین باید ثابت کند که سیستم ایمنی آتشنشانی طبق دستورالعملهای ایمنی، به ترتیب مناسب عمل میکنند. پس از آزمایش، مهندس مسئول باید به مسئول یا مدیر ساختمان نوع آزمایش گذرانده شده، قبولی یا عدم قبولی سیستم را توضیح دهد و بیان کند در صورت نیاز به بهبود سیستم، چه بهبودی مورد نیاز است.
(در مطلبی دیگر به معرفی اعلام حریق جایگاه سوخت پرداختهایم.)
بازرسیهای دورهای سیستم های اعلام حریق
بازرسیهای سالانه سیستم اعلام حریق باید توسط تکنسینهای مجاز انجام شود و سیستمهای خاموشکنندهی مربوطه نیز باید هر 6 ماه بررسی شوند. بسته به اندازهی ساختمان شاید لازم باشد بازرسیهای ماهانه انجام شود. برای مثال، در یک ساختمان بزرگتر، تکنسینهای مجاز بخشی از سیستم اعلام حریق را به صورت ماهانه تست و بررسی میکنند و هر بار یک منطقهی متفاوت را مورد بررسی قرار میدهند.
فاکتورهای مختلفی میتواند بر روی اثربخشی آلارمهای دود تاثیر بگذارد و سطح عملکرد آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
الزامات آزمایش زیر که توسط آییننامهی آتشنشانی مشخص شده، میتواند مسائل و مشکلات مربوط به تجهیزات را محدود کند:
- تجمع گرد و خاک و آلودگی
- خرابکاری یا دستکاری
- عدم نظارت بر اتصال سیستمها
- نصب نامناسب
- قرار گرفتن در شرایط محیطی دما، رطوبت و ولتاژ
- قدیمی شدن سیستم
(از یکی از جدیدترین مطالب ما یعنی اعلام حریق استادیوم نیز بازدید کنید.)
رابطهی مستقیم عمر کارکرد سیستم اعلام حریق با دقت کارکرد
عملکرد درست سیستمهای اعلام حریق به تعمیر و نگهداری منظم آنها بستگی دارد. سیستمهای اعلان حریق به مرور زمان کیفیت خود را از دست میدهند. عملکرد یک دستگاه میتواند توسط گرد و خاک، غبار یا سایر آلودگیها به خطر بیفتد. بازرسی، آزمایش و تست دستگاهها به شما کمک میکند تا بر مشکلات احتمالی غلبه کنید و اطمینان حاصل کنید که سیستم هشدار حریق به درستی کار میکند.
سن سیستم اعلان حریق نیز بر عملکرد آن موثر است. یک سیستم زیر 5 سال معمولا به تعمیر و نگهداری زیادی نیاز ندارد و اگر خراب شود احتمالا به خاطر مشکل در نصب و راهاندازی و یا تغییرات ولتاژ است.
عوامل محیطی پس از حداقل چه مقدار کارکرد به سراغ سیستم اعلام حریق میآید؟
یک سیستم اعلام حریق بین 5 تا 10 سال ممکن است به خاطر عوامل محیطی دچار مشکل شود. دما و رطوبت و همینطور نوسانات ولتاژ میتواند منجر به آلارمهای کاذب در این سیستمها شود. یک سیستم بین 10 تا 15 سال میتواند حفاظت قابل قبولی را ارائه دهد به شرطی که به خوبی از آن نگهداری شده باشد و اگر دورههای تست و بازرسی این سیستمها به خوبی انجام نشده باشد، احتمال خرابی سیستم زیاد است.
در نهایت اینکه سیستمهایی که نزدیک به 20 سال است کار میکنند، در معرض خطر قطعی هستند زیرا ممکن است به پایان دوران سودمندی و کارآیی خود رسیده باشند ولی اگر به خوبی از آنها نگهداری شده باشد میتوان به استفاده از آنها ادامه داد.
(مطلب سیستم اعلام حریق کارخانه نیز میتوانید برایتان مفید باشد.)
چرا باید سیستمهای اعلام حریق را مورد تست و بازرسی قرار دهیم؟
یک سیستم اعلام حریق، آتش را تشخیص میدهد و به افراد حاضر در محل هشدار میدهد. به این ترتیب ساکنان فورا از وجود حریق آگاه میشوند و میتوانند در سریعترین زمان ممکن نسبت به اطفاء حریق یا تخلیهی ساختمان اقدام کنند. اما مشکلی که وجود دارد این است که سیستمهای اعلام حریق الکترونیکی هستند و با گذر زمان، عملکرد سیستمهای الکتریکی تضعیف میشود.
از آنجایی که بخشهایی از هر سیستم با گذشت زمان از کار میافتد یا تخریب میشود، سیستمهای اعلام حریق باید آزمایش و بررسی شوند تا اطمینان حاصل شود همهی اجزای سیستم در وضعیت خوبی قرار دارند و اگر بخشی از سیستم مشکل دارد میتوان نسبت به تعمیر یا تعویض آنها اقدام کرد.
(پیشنهاد میکنیم مطلب اعلام حریق فرودگاه را نیز مطالعه کنید.)
بازرسی کلی و تست عملکرد سیستم اعلام حریق متعارف
یک سیستم اعلام حریق از بخشهای مجزایی تشکیل شده که همه با هم کار میکنند. خرابی هر یک از قطعات به این معنی است که سیستمها ممکن است آتشسوزی را تشخیص ندهند و یا زمانی وقوع حریق را هشدار دهند که خیلی دیر شده است. آزمایش و تست عملکرد سیستم اعلام حریق، بررسی جداگانهی هر یک از تجهیزات تشخیص حریق یا اعلان حریق و همینطور تست کلی سیستم است. در این بررسیها:
- هر دستگاهی که آتش را تشخیص میدهد (مانند شستیهای اعلام حریق، دتکتورهای دودی و دتکتورهای حرارتی) هر کدام به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود همانطور که برای تشخیص طراحی شدهاند، عمل میکنند.
- هر دستگاه هشدار دهنده (مانند بوقها، آژیر و آژیر فلاشر و بلندگو) فعال میشوند تا اطمینان حاصل شود به خوبی کار میکنند.
- هر کنترل پنل (پنل مرکزی اعلام حریق) مورد بررسی قرار میگیرد تا اطمینان حاصل شود در صورت فعال شدن پنل، به صورت اتوماتیک هر آنچه را که باید در زمان حریق روشن یا خاموش شود، به درستی انجام میدهد.
- هر منبع تغذیه تست میشود تا اطمینان حاصل شود در صورت نیاز، انرژی مورد نظر را تامین میکند.
- تمام باتریهای استندبای (آماده به کار) از نظر تاریخ انقضا مورد بررسی قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود اگر برق ساختمان قطع شود، این باتریها انرژی مورد نظر دستگاهها را میتوانند تامین کنند.
- کل سیستم اعلام حریق به گونهای فعال میشود که انگار حریق رخ داده است و مورد بررسی قرار میگیرد تا اطمینان حاصل شود به افراد حاضر در محل هشدار داده میشود و با شرکت ناظر نیز تماس میگیرد.
(پیشنهاد میکنیم از صفحهی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر نیز بازدید کنید.)
آزمایش یا تست سیستم اعلام حریق هر چند وقت یکبار انجام میشود؟
همانطور که گفتیم، سیستمهای اعلام حریق برای تشخیص و هشدار دادن به افراد در مورد آتشسوزی طراحی شدهاند. نصب سیستم اعلام و اطفاء حریق صرفا به خاطر قوانین ساختمانها نیست و این کار برای حفظ جان و مال انسانها در نظر گرفته شده است. با این حال از آنجایی که سیستمهای اعلان حریق سیستمهای الکترونیکی هستند به مرور زمان ممکن است دچار خرابی شوند و بخشهایی از سیستم از کار بیفتد.
هدف از تست و بازرسی سیستم اعلام حریق، یافتن هر چیزی است که در حال خراب شدن است تا قبل از وقوع حریق، نسبت به تعمیر یا تعویض آنها اقدام شود. انجمن ملی حفاظت از حریق (NFPA) برای پیدا کردن هر گونه ایراد و تعمیر سیستم اعلام حریق به منظور عملکرد درست این سیستمها در زمان آتشسوزی و هشدار به افراد، تعیین کرده است که حداقل یک بار در سال سیستمهای اعلام حریق باید مورد تست و بازرسی قرار گیرند.
گاهی اوقات نیز بین این تستهای سالانه نیز باید بررسیهایی انجام شود. اما اگر بازرسیهای سالانه در یک ماه مشخص انجام میشوند، بازرسی سالانهی بعدی نیز باید در همان ماه نجام شود.
( در صفحهی اعلام حریق بی سیم میتوانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)
نحوه تست دتکتور حرارتی در سیستم اعلام حریق
دتکتورهای حرارتی اعلام حریق با تشخیص حرارت ناشی از آتشسوزیها فعال میشوند و بررسی و تست این تجهیزات میتواند باعث اطمینان از عملکرد درست آنها شود. پیش از آغاز تست این بخش از سیستم اعلام حریق لازم است موضوع را به تمام بخشهای مربوطه اطلاع بدهید. پیش از بررسی دتکتور حرارتی، وضعیت LED روی آن را چک کنید که باید قرمز چشمکزن باشد. ولتاژ دتکتور حرارتی نیز باید 30 ولت DC باشد. به این ترتیب مطمئن میشوید که دتکتور سالم و آمادهی تست است.
برای اجرای تست و بازرسی دتکتور گامهای زیر را به ترتیب اجرا کنید:
- گرد و غبار دتکتور حرارتی را با یک پارچهی نخی و دمنده، تمیز کنید.
- با استفاده از تفنگ گرمایی (یا سشوار صنعتی) گرما را به دتکتور حرارتی اعمال کنید.
- این کار را به مدت 10 ثانیه انجام دهید.
- پس از 10 ثانیه وضعیت LED آشکارساز حرارتی از قرمز چشمکزن به قرمز ثابت تغییر میکند و پس از آن زنگ هشدار به صدا درآمده و آژیرهای پنل اعلام حریق فعال میشوند.
- برای خاموش کردن آژیرها میتوانید کلید تایید روی پنل اعلام حریق را فشار دهید.
- پس از وقوع زنگ هشدار، تفنگ گرمایی را از روی دتکتور حرارتی بردارید.
- توضیحات و تاریخ مربوط به تست دتکتور حرارتی باید ثبت شود. جزئیات مربوط به هشدار باید با شماره برچسب دتکتور حرارتی و محل نصب آن مطابقت داشته باشد.
- وضعیت فعالسازی دتکتور حرارتی را از صفحهی گرافیکی مربوطه تایید کنید.
- آلارم دتکتور حرارتی را از پنل اعلام حریق مجددا تنظیم کنید.
- وضعیت LED دتکتور باید از قرمز ثابت به قرمز چشمکزن تغییر کند.
به این ترتیب دتکتور حرارتی به طور نرمال عمل میکند. شما میتوانید برای سایر دتکتورهای حرارتی همین روند را تکرار کنید.
(در صفحهی سیستمهای اعلام حریق متعارف میتوانید نسبت به نصب و خرید این تجهیزات اطلاعات کسب کنید.)
تست دتکتور دودی در سیستم اعلام حریق
دتکتورهای دودی و سیستم های اعلام حریق از مهمترین موارد در ایمنی هر ساختمانی هستند. این دستگاههای هشداردهندهی حریق به افراد در خصوص آتشسوزی و وجود دودهای خطرناک هشدار میدهند اما برای اطمینان از عملکرد صحیح این نوع دتکتور اعلام حریق، باید به صورت دورهای مورد تست و بررسی قرار گیرند. این دستگاهها مانند سایر دستگاههای الکترونیکی در معرض آسیب هستند؛ باتریها ضعیف میشوند و یا سایر قسمتهای دتکتور دودی به مرور زمان فرسوده میشود.
تست منظم و تعویض باتریها (یا کل دستگاه در صورت لزوم) یکی از راههای اطمینان از عملکرد دتکتورهای دود است.
تایم لاین تست و بازرسی دتکتورهای دودی
طبق قوانین آتشنشانی، دتکتورهای دودی باید حداقل یکبار در ماه آزمایش شده و باتریها نیز حداقل یک یا دو بار در سال تعویض شوند. حتما دفترچه راهنمای مربوط به دتکتور دودی را مرور کنید و اگر یکی از موارد زیر اتفاق میافتد شاید لازم باشد، بیشتر عملکرد این دتکتورها را مورد بررسی قرار دهید. ضمنا میتوانید از مطلبی که در مورد دلایل آلارم کاذب دتکتورهای دودی نوشتهایم، بازدید کنید.
- دتکتور اغلب هشدارهای کاذب میدهد.
- بدون اینکه کسی به آن دست زده باشد، آلارم به طور منظم بوقهایی کوتاه منتشر میکند.
- دود مکرر آشپزخانه باعث شده دتکتور اغلب اوقات فعال شود که باعث فرسوده شدن سریعتر دستگاه میشود.
طبقه بندی دتکتورهای دودی از منظر تست و بازرسی
دتکتورهای مبتنی بر باتری: این نوع دتکتورها مستعد ضعیف شدن یا فرسوده شدن باتری هستند و تست ماهیانهی آنها بسیار مهم است. هرگز از باتریهای قدیمی برای دتکتورها و سیستم اعلام حریق خود استفاده نکنید.
دتکتورهای سیمی: این دتکتورها از برق ساختمان تغذیه میکنند اما معمولا دارای باتریهای پشتیبان نیز هستند تا در صورت قطعی برق، دستگاهها به کار خود ادامه دهند. دتکتورهای دودی سیمی نیز باید به صورت ماهانه مورد بررسی قرار گیرند تا اطمینان حاصل شود باتریها و سایر قطعات آن به درستی کار میکنند.
(از صفحهی تجهیزات گاز سنجی ما نیز دیدن کنید.)
نحوهی تست دتکتور دودی
برای تست دتکتورهای دودی لازم است به دستورالعملهای سازنده مراجعه شود. اما به طور کلی دتکتورهای دودی اعلام حریق را میتوان به روش زیر تست و بازرسی کرد:
- مرحلهی 1: پیش از آغاز کار به تمام افراد در مورد تست دتکتورها اطلاع دهید چرا که ممکن است آلارم این دستگاه باعث ایجاد اضطراب و ترس در افراد به ویژه کودکان شود.
- مرحلهی 2: یکی از افراد باید در دورترین نقطهی خانه مستقر شود تا مطمئن شوید صدای زنگ هشدار در دورترین نقاط نیز شنیده میشود.
- مرحلهی 3: دکمهی تست روی دتکتور دودی را فشار داده و چند ثانیه نگه دارید تا آژیر بلند آن به صدا درآید. اگر صدای آژیر ضعیف است یا به طور کلی زنگ هشدار به صدا درنمیآید، باتریها را تعویض کنید.
اگر از آخرین تعویض باتریها بیش از 6 ماه میگذرد (چه دتکتورهایی که با باتری کار میکنند و چه دتکتورهای سیمی)، بدون توجه به صدای آلارم، باتریها را تعویض کنید و برای اطمینان از عملکرد صحیح دتکتور، دوباره آنها را تست کنید.
بعلاوه دتکتور دودی را باید از نظر گرد و غبار و آلودگیها بررسی کنید تا مطمئن شوید آلودگیها مانع از عملکرد درست آنها نمیشود.
(لیست قیمت سیستم اعلام حریق را در فایرفایت بررسی کنید.)
در تست دتکتورهای دودی عمر مفید آنها را لحاظ کنید!
به یاد داشته باشید دتکتورهای دودی دارای طول عمر طبیعی 10 سال هستند. حتی اگر تست، تعمیر و نگهداری از آنها را به صورت منظم انجام دادهاید و دستگاه شما همچنان کار میکند، بسته به دستورالعمل سازنده باید دتکتور دودی را پس از 10 سال یا حتی زودتر، تعویض کنید. نصب دتکتورهای دودی میتواند راهی عالی برای کمک به حفظ امنیت خانه باشد و به همین خاطر با تست منظم آنها میتوان از عملکرد صحیح دتکتورها در مواقع اضطراری اطمینان حاصل کرد.
نحوه تست اسپرینکلر در سیستم اطفا حریق
سیستمهای اسپرینکلر به خاطر عدم بازرسی، تست و نگهداری در معرض خرابی و آسیب هستند و طبق مقررات ساختمانها و آتشنشانی، مالکان باید نسبت به تست سیستم اعلام و اطفاء حریق اقدام کنند. برخی از کارها توسط کارکنان تعمیر و نگهداری تاسیسات در محل انجام میشود؛ البته این افراد باید توسط مقامات مسئول، دارای صلاحیت شناخته شوند. آییننامهی NFPA 25 شامل الزامات بازرسیهای دورهای سیستمهای اسپرینکلر و سیستمهای مبتنی بر آب مربوطه میشود.
استاندارد شرح مفصلی از اجزای سیستم ارائه میدهد که باید به طور مرتب مورد بررسی قرار گیرند. برای مثال، بررسی بصری سالانه از اسپرینکلرها، لولهها و اتصالات، آویز لوله و تکیهگاهها باید انجام شود. فلو سوئیچ ها نیز باید به صورت 3 ماهه بررسی شوند.
بررسیهای سیستم اسپرینکلر آتش نشانی برای شناسایی آسیبها، موانع تخلیهی آب و سایر عواملی است که ممکن است بر عملکرد اسپرینکلرها تاثیر بگذارند.
تایم لاین تست اسپرینکلر در سیستم اعلام و اطفا حریق
وضعیت داخلی لولهها که اغلب نادیده گرفته میشود نیز باید هر 5 سال یکبار انجام شود. این لولهها باید از نظر مواد خارجی مسدودکنندهی لوله مورد بررسی قرار گیرند چرا که در صورت حریق و نرسیدن آب کافی برای اطفاء حریق، سیستم به درستی عمل نخواهد کرد. بعلاوه تست و بررسی لولهها میتواند خوردگی در لولهها را مشخص کند که میتواند منجر به خرابی لوله و آسیب به اموال شود.
آییننامهی NFPA شامل الزامات آزمایشهای دورهای سیستم و اجزای آن میشود. برای مثال، دستگاههای هشدار دهندهی جریان آب مکانیکی به بررسیهای سه ماهه نیاز دارند و پرههای الکتریکی و دستگاههای جریان آب تحت فشار باید به صورت 6 ماهه بررسی شوند. محلول ضدیخ سیستمهای اسپرینکلر نیز باید به صورت سالانه مورد بررسی قرار گیرد.
بسامد تست اسپرینکلرها بستگی به نوع فناوری آنها و شرایط محیطی نصب دارد. تعمیر و نگهداری سالانهی شیرهای کنترل و سایر تجهیزات نیز مطابق دستورالعمل سازنده انجام میشود.
دلایل مهم نیاز به تست سیستم اعلام حریق
بازرسی و تست منظم سیستم اعلام حریق برای کسبوکارها شاید کاری بیش از حد به نظر برسد اما درست همانند تعمیر و نگهداری خودرو، این کار میتواند از تعمیرات اضطراری و هزینههای دیگر، جلوگیری کند. البته بازرسیهای منظم نیز از الزامات انجمن ملی حفاظت از آتش (NFPA) است و سازمانهای آتشنشانی محلی نیز ممکن است چنین چیزی را بخواهند.
اگرچه بررسی منظم توسط قانون الزامی است، اما واقعا به نفع ساختمانها و تجارتهای مختلف است تا مطمئن شوند همهی تجهیزات اعلام حریق به درستی کار میکنند. در ادامه به برخی از مزایای تست و آزمایش سیستم اعلام حریق اشاره میکنیم.
- تست منظم سیستم اعلام حریق میتواند جان انسانها را نجات دهد.
- تست سیستمهای اعلام حریق میزان خسارات احتمالی را کاهش میدهد.
- تست و بازرسی منظم مطابق با الزامات بیمه است.
- آزمایش و بازرسی منظم با کاهش هزینههای قانونی همراه است.
- تست منظم سیستم اعلام حریق باعث کاهش آلارمهای کاذب میشود.
همانطور که همهی ما میدانیم، آتشسوزی یک خطر جدی است و اگرچه اقدامات احتیاطی و تست سیستم اعلام حریق شاید سخت به نظر برسد اما ارزش آن را دارد و میتواند یک کسب و کار و تجارت را از ویرانی نجات دهد.
بازرسی و تست سیستم اعلام حریق چقدر زمان میبرد؟
فرآیند بازرسی سیستم اعلام حریق کاملا بستگی به اندازهی تاسیسات مورد نظر دارد. تست سیستمهای کوچکتر در یک منطقهی محدود ممکن است کمتر از یک ساعت طول بکشد، در حالی که تست و بازرسی سیستم اعلام حریق تاسیسات بزرگ با چندین ساختمان و سیستمهای پیچیده، ممکن است چند روز طول بکشد. این بازرسیها و آزمایشات باید کامل و دقیق باشد و نباید در انجام این کار عجله کرد.
تست سیستمهای اعلام حریق در مرکز اعلام حریق آرات
آژیرها و آژیرفلاشرها معمولا واضحترین نشانههای وقوع حریق در یک ساختمان و سیگنالی برای تخلیهی هر چه زودتر محل هستند. به این ترتیب سیستمهای اعلان حریق باید به درستی نگهداری شوند و به طور منظم مورد تست و بازرسی قرار گیرند تا همهی افراد (ساکنین، کارمندان، بازدیدکنندگان و غیره) در امان باشند. همانطور که در این مطلب به آن اشاره کردیم بازرسی و آزمایش سیستمهای اعلام حریق طبق آییننامهی NFPA ضروری است.
این بازرسیها باعث میشود تجهیزاتی که نیاز به تعمیر یا تعویض دارند، شناسایی شوند. اخذ تاییدیه آتشنشانی با توجه به نصب صحیح سیستمها و بازرسیها انجام میشود. برای اطلاعات بیشتر و تست سیستم اعلام حریق خود با کارشناسان مرکز اعلام حریق آرات تماس بگیرید.