صدای بوق دتکتورهای دودی میتواند بسیار آزاردهنده باشد. اگر از دتکتورهای دودی به عنوان سیستم حفاظت در برابر حریق استفاده میکنید، حتما میدانید که صدای بوق هر 30 تا 60 ثانیه به معنای کم بودن باتری است و میتوانید باتری اعلام حریق را تعویض کنید. چه دتکتور با باتری کار کند و یا باتری پشتیبان باشد، این کار مشکل را حل خواهد کرد. با این حال، گاهی با تعویض باتری مشکل حل نمیشود. این بوقهای ممتد دتکتورهای دودی به اندازهی آلارمهای کاذب آزاردهنده و مشکلساز است. ما در این مطلب تصمیم داریم در خصوص رفع بوق ممتد دتکتور دود و دلایل آن توضیح دهیم.
روش رفع بوق ممتد دتکتور دود
وقتی با صدای بوق ممتد دتکتور دود مواجه میشوید، اولین کاری که لازم است انجام دهید این است که آیا واقعا در خانه دود وجود دارد یا خیر. سپس میتوانید نسبت به ساکت کردن و رفع بوق ممتد دتکتور دود اقدام کنید. بوقهای ممتد میتوانند بسیار آزاردهنده باشند و مانع از تمرکز و آرامش افراد میشوند. بنابراین برای رفع بوق ممتد دتکتور دود، مراحل زیر را دنبال کنید:
- دتکتور دود مورد نظر را پیدا کنید.
- از یک نردبان برای دسترسی به دتکتور استفاده کنید.
- دکمهی تست / سکوت (Test/Silence) جلوی دتکتور را فشار دهید.
(در مورد پنل اعلام حریق یا مغز سیستم اعلام حریق نیز مطالعه کنید.)

جدا کردن دتکتور و بررسی آن
اگر دتکتور به بوق زدن ادامه داد شاید لازم باشد به طور کامل دستگاه را جدا کنید تا مشکل آن را رفع کنید. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
- دتکتور را محکم نگه داشته و آن را در خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید تا از پایه جدا شود.
- محفظهی باتری در پشت دستگاه را باز کرده و باتری آن را جدا کنید.
- برای دستگاههای سیمی از یک پیچ گوشتی برای شل کردن پیچهای نگهدارندهی سیمهای دتکتور استفاده کنید. این سیمها خطوط ولتاژ پایین هستند اما باید مراقب باشید انتهای مسی سیمها را لمس نکنید.
توجه داشته باشید که این کار یک راهحل موقت است. غیرفعال کردن دتکتور دودی خطرناک است و فورا باید به دنبال راهحل دائمی و مناسب برای مشکل باشید.
(با انواع دتکتور اعلام حریق آشنا شوید.)

عیبیابی و روش رفع بوق ممتد دتکتور دود
آژانس ملی حفاظت از آتش (NFPA) اعلام کرده است که از هر 5 مرگ و میر ناشی از آتشسوزی در خانهها، سه مورد به خاطر فعال نشدن یا عملکرد نادرست دتکتورهای دودی است. به همین خاطر است که نصب دتکتورهای دودی مناسب و کارآمد در نقاط مختلف خانه، به ویژه در هر اتاق خواب، بیرون اتاق خواب، طبقات مختلف و همینطور زیرزمین توصیه میشود.
اگر هر کدام از دتکتورها دچار مشکل شدند و با صدای بوق ممتد آنها مواجه شدید، باید بلافاصله نسبت به عیبیابی و رفع بوق ممتد دتکتور دود اقدام شود. در ادامه دلایل مختلف برای ایجاد بوق ممتد در دتکتورهای دودی را بررسی میکنیم.
دتکتور دودی یکی از تجهیزات حفاظتی مهم در خانه است که باید حتما از عملکرد درست آنها اطمینان حاصل کنید.
(از مطلب شستی اعلام حریق نیز بازدید کنید.)
آتشسوزیهایی که پیدا کردن محل آنها دشوار است معمولا در داخل دیوارها، طبقات یا سقف هستند و یا از داخل پریزها یا دستگاههای برقی آغاز شدهاند. گاهی اوقات کشیدن دست در امتداد سطح دیوار و سقف، محل آتش احتمالی را نشان میدهد علت فعال شدن دتکتور را تشخیص میدهید.
اگر وجود دود در دیوار را تشخیص دادید، سعی بر دسترسی و اطفای آن نکنید. لازم است با آتشنشانی تماس بگیرید و خانه را تخلیه کنید.
(در فایرفایت با سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و عملکرد آن اشنا شوید.)

هنگامی که باتری دتکتور اعلام حریق کاهش پیدا میکند، دتکتور با صدای بوق این مشکل را اعلام میکند. این بوق برای ایمنی است چرا که به ساکنان خانه هشدار میدهد باتری ضعیف است اما همچنان دتکتور قادر خواهد بود تا حدود 30 روز به درستی کار کند.
این واحدها به شما اطلاع میدهند که پیش از اینکه دستگاه به طور کامل از کار بیفتد، لازم است نسبت به تعویض باتری آن اقدام کنید. با این حال، لوازم الکترونیکی با ضعیف شدن باتری ممکن است با مشکلات دیگری نیز مواجه شوند. برای مثال ضعیف شدن باتری دتکتور دود ممکن است باعث فعال شدن وضعیت هشدار شود که تعویض باتریها مشکل را به طور کامل رفع میکند.
یکی از دلایل بوق ممتد دتکتورهای دودی میتواند کاهش باتری باشد که با تعویض آن مشکل حل خواهد شد.
(در صفحه سیستم اعلام حریق متعارف با این سیستمها آشنا شده و برای خرید اقدام کنید.)

نیاز به تعویض کامل دتکتور
در برخی مواقع برای رفع بوق ممتد دتکتور دود، لازم است خود دستگاه تعویض شود و نه باتری آن. اکثر تولیدکنندگان محصولات خود را به گونهای طراحی میکنند که طول عمر مفید 10 سال دارند. پس از پایان یک دهه خدمات، برخی از اجزای دتکتور ممکن است به درستی کار نکند. تاریخ هک شده روی این تجهیزات تاریخ ساخت آن است و با بررسی آن میتوانید تاریخ انقضای دستگاه را نیز به دست آورید.
اگر از خرید و نصب دتکتور دودی شما حدودا 10 سال میگذارد لازم است نسبت به جایگزین کردن آن با یک دتکتور جدیدتر اقدام کنید.
(در مورد کابل اعلام حریق بیشتر بخوانید.)

وجود مشکل در میخ باتری و یا زبانهی آن
اگر اخیرا باتریهای دتکتور دودی خود را تعویض کردهاید اما دستگاه مدام سر و صدا میکند، ممکن است از جزئیات سادهای غافل شده باشید. برای رفع مشکل بوق ممتد دتکتور دود که ناشی از مشکل اتصال باتری است، لازم است باتری دتکتور را بررسی کنید. طراحی دتکتورها متفاوت است و به همین ترتیب انواع مختلفی از باتریها نیز وجود دارد.
در برخی از این تجهیزات، یک میخ امنیتی کوچک وجود دارد که باید آن را بیرون بکشید تا کشو باز شود و باتری از جای خود خارج شود. پس از تعویض باتری، این میخ باید به جای خود بازگردد. از سوی دیگر، اگر دتکتور شما از نوع سیمکشی است که دارای باتری مهر و مومشدهی 10 ساله است، صدای بوق ممتد میتواند نشاندهندهی این باشد که زبانهی باتری را بیرون نکشیدهاید. این زبانه باید پس از تامین برق AC برای آلارم حذف شود تا دستگاه به درستی کار کند.
اتصال باتری را به طور کامل بررسی کنید تا مشکلی وجود نداشته باشد. عدم اتصال باتری میتواند باعث ایجاد بوق ممتد شود.
(در مورد شارژ کپسول آتش نشانی و اهمیت آن مطالعه کنید.)

باز بودن پوشش باتری دتکتور دود
برخی از دتکتورهای دودی سیمکشی شده دارای یک باتری پشتیبان در یک کشوی کوچک هستند. پس از تعویض باتری، اطمینان حاصل کنید که باتری دقیقا در شکاف قرار گیرد و کشو نیز به طور کامل بسته شود. اگر کشوی باتری به طور کامل بسته نشود، باتری نمیتواند با ترمینالها تماس داشته باشد.
در مدلهای دیگر دتکتورهای دودی نیز به طور مشابه باید اطمینان حاصل شود درب دستگاه به طور کامل بسته شده است و دستگاه نیز به درستی روی سقف نصب شده باشد.
(با سیستم اطفا حریق FM 200 اشنا شوید.)

مسدود شدن ترمینال باتری
هنگامی که باتری یک دتکتور دودی را تعویض میکنید، اطمینان حاصل کنید که هیچ چیز اتصال بین باتری و ترمینالها را مسدود نکرده باشد. خوردگی یا حتی یک ذرهی کوچک گرد و غبار، خاکستر یا گرده میتواند از عملکرد صحیح آن جلوگیری کند. پس از خارج کردن باتری برای تعویض، محل را به دقت جاروبرقی بکشید تا گرد و غبار یا زبالهها از بین برود و سپس باتری جایگزین را در محل خود قرار دهید.
اگر خوردگی قابل مشاهده وجود دارد، این احتمال وجود دارد که آشکارساز دود از رده خارج شده باشد و باید به فکر خرید یک دتکتور دودی جدید باشید.
در مورد هوزریل آتش نشانی در فایرفایت بیشتر بخوانید.)

تاثیر نوسانات دما بر عملکرد دتکتور و راهکار رفع بوق ممتد دتکتور دود
یکی دیگر از عوامل ایجاد بوق ممتد دتکتور دودی، تغییر شدید دما یا رطوبت در خانه است. دلایل مختلفی ممکن است در ایجاد این مشکل دخیل باشد که برای رفع بوق ممتد دتکتور دود باید آنها را بررسی کنید: برای مثال نصب دتکتور دود در یک منطقهی گرم نشده از خانه (برای مثال اتاق زیرشیروانی) ممکن است به حدی سرد شود که نتواند شارژ الکتریکی را در طول کاهش ناگهانی دما ایجاد کند.
دلایل دیگر ممکن است هوای گرم و مرطوب باشد که پس از دوش از حمام خارج میشود و یا گرمای ناشی از حرارت گاز و پخت و پز. برای جلوگیری و رفع بوق ممتد دتکتور دود و کاهش احتمال وقوع آلارمهای کاذب، لازم است دتکتورهایی که در نزدیکی آشپزخانه یا حمام هستند را جابجا کنید و یا هوای گرم را با یک فن خروجی از این آشکارسازها دور کنید.
نزدیک بودن دتکتورهای دودی به آشپزخانه و حمام میتواند باعث ایجاد بوق ممتد یا آلارمهای کاذب شود.
مسدود شدن پرتو نور دتکتور به وسیلهی ذرات معلق در هوا
سنسور نور کوچکی که در انواع خاصی از دتکتورهای دودی قرار میگیرد، میتواند بسیار حساس باشد. این بدان معناست که حتی کمی خاکستر، گرده یا گرد و غبار که ممکن است از پنجره به داخل خانه آمده باشد، پرتور نور را قطع کند و صدای بوق دتکتور را فعال کند. به این ترتیب برای رفع بوق ممتد دتکتور دود میتواند دتکتور را با استفاده از یک پارچهی میکروفیبر تمیز و خشک، یک قوطی هوای فشرده یا جاروبرقی تمیز کنید. برای این کار میتوانید دستورالعمل سازنده را در نظر گرفته و دنبال کنید.
تمیز کردن گاه به گاه دتکتورهای دودی مانع از ایجاد بوق یا آلارم کاذب آن میشود.
(با انواع سیستم اطفا حریق سقفی آشنا شوید.)

صدای بوق ممکن است از دتکتور دودی شما نباشد!
-
مدارشکن را خاموش کنید و دستگاه را از پایه آن جدا کنید.
-
در صورت امکان باتری پشتیبان را جدا کنید.
-
از یک پیچ گوشتی برای جدا کردن سیمهای پشت دستگاه استفاده کنید.
-
انتهای سیمهای به رنگ مشابه (سیاه به سیاه، قرمز به قرمز) را به هم ببندید.
-
مدارشکن را دوباره فعال کنید.
-
دتکتور دود را از پایهی آن جدا کنید.
-
محفظه باتری را باز کرده و باتری را خارج کنید.
-
دکمه تست را برای 30 ثانیه فشار داده و نگه دارید.
-
باتری را دوباره داخل دستگاه قرار دهید و یا اگر قدیمی است آن را تعویض کنید.
-
دتکتور را دوباره روی پایه نصب کنید.