کپسول آتش نشانی پودر و گاز چیست؟ کپسول آتش نشانی پودر یا پودر خاموش کننده abc، گزینهای مناسب برای اطفای حریق کلاسهای A، B و C و همینطور آتش تجهیزات الکتریکی است. این خاموشکننده در اندازههای مختلف برای محیطهای کوچک (وسایل نقلیه) و بزرگ ارائه میشود و برای مقابله با انواع آتشسوزیها ایدهال است. در ادامه در مورد کاربرد، ویژگیها و قیمت کپسول آتش نشانی پودر و گاز بیشتر بخوانید.
آنچه در این مقاله میخوانید:

در میان تجهیزات و لوازم برای مهار آتش می توان به کپسول ها اشاره کرد. در نظر داشته باشید که کپسول ها را می توان در دسته بندی های بسیار متنوعی قرار داد. برای خاموش کردن هر نوع آتش باید از متریالی خاص استفاده کرد. یکی از بهترین و کاربردی ترین کپسول های موجود در بازار که به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد مدل پودر و گاز می باشد. کپسول پودر و گاز را می توان به عنوان یکی از بهترین مدل های موجود در بازار معرفی کرد که بسیار کاربردی می باشد. این کپسول ها با داشتن ساختار بسیار عالی خود می توانند عمل خنک کردن و خفه کردن آتش را انجام دهند.
توجه داشته باشید که کیفیت موجود در این کپسول ها بسیار با اهمیت می باشد. تمامی مدل های موجود دارای تاریخ مصرف می باشند. می توانید از بهترین سایز های موجود برای مکان های مختلف استفاده کنید. توجه داشته باشید که این کپسول ها دارای قابلیت های بسیار متنوعی می باشند. می توانید با توجه به نیاز خود از سایز ها و حجم های متفاوت موجود به خوبی استفاده کنید. این مدل از مهار کننده های آتش در بازار بسیار پر فروش می باشند.
می توانید با تهیه این محصولات و شارژ به موقع آن ها برای حوادث آتش سوزی، آماده باشید. این کپسول ها مزایا و معایبی را دارند که با توجه به تمامی این ویژگی ها می توانید آن ها را تهیه کنید. توجه داشته باشید که کیفیت در این کپسول ها را می توان در شرایط مختلف مورد بررسی قرار داد. کپسول پودر و گاز برای منازل، محل های صنعتی و … بسیار مناسب می باشند.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز چیست؟
نصب سیستم اعلام حریق مانند دتکتور اعلام حریق، پنل مرکزی، شستی اعلام حریق و غیره چه از نوع اعلام حریق متعارف و یا اعلام حریق آدرسپذیر، راهی برای افزایش ایمنی خانهها، ادارت، مراکز صنعتی و غیره است. در کنار این تجهیزات اعلام حریق، سیستمها و تجهیزات اطفا حریق مانند اسپرینکلر و یا استفاده از انواع کپسول آتش نشانی میتواند برای تسریع اطفای حریق بسیار کاربردی باشد. کپسولهای اعلام حریق انواع مختلفی دارند که موضوع بحث این مطلب کپسول آتش نشانی پودر خشک BCE است که با عنوان خاموش کننده شیمیایی خشک نیز شناخته میشود.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز با پودر خشک پر شده و با گاز نیتروژن تحت فشار قرار میگیرد. پودرها، ترکیبات شیمیایی هستند که برای واکنش با گرمای حاصل از حریق فرموله میشوند. تاثیر بکار بردن پودر خشک، از بین بردن شعلهها است. گرمای ناشی از حریق همچنین باعث انبساط و بسته شدن پودر میشود و لایهای محافظ بین آتش و اکسیژن موجود در هوا ایجاد میکند و باعث خاموش شدن موثر شعلهها میشود. خاموش کننده های پودری معمولا با کلاس آتشی که برای کنترل آن طراحی شدهاند، توصیف میشوند و انواع مختلفی دارند.
خاموش کننده پودر خشک حاوی پودر خشک و گاز نیتروژن است و با ایجاد لایهای محافظ بین آتش و اکسیژن باعث خاموش شدن حریق میشود.
(از مطلب شیر آتش نشانی بازدید کنید.)

خرید کپسول آتش نشانی پودر و گاز
برای خرید خاموش کننده پودری، می توان موارد و نکات زیادی را بیان کرد. توجه داشته باشید که بررسی هر کپسول به صورت ماهانه و یا 6 ماهه باید انجام شود. با توجه به محل مورد استفاده این تجهیزات باید به صورت دقیق از آن ها استفاده کنید. توجه داشته باشید که برای خرید انواع مدل ها می توان استاندارد های متنوعی را مشاهده کرد. در خرید خود بهتر است که مجموعه های معتبر را انتخاب کنید تا بتوانید بهترین کارایی را مشاهده کنید. در صورتی که خرید های خود را به صورت دقیق انجام دهید می توانید بهترین کیفیت و کارایی را در اختیار داشته باشید.
به صورت کلی این محصولات را باید به کمک دستگاه های به روز شارژ کرد تا بهترین فشار را داشته باشند. برای تست این محصولات باید آن ها را با دستگاه های مختلف مورد بررسی قرار دهید. توجه داشته باشید که کیفیت موجود در انواع کپسول پودر و گاز را می توان با استاندارد های مختلف مورد بررسی قرار داد. در خرید این محصولات باید کارت هایی را نیز دریافت کنید که نشان دهند مشخصات کپسول می باشد. بر روی این کارت ها باید تاریخ شارژ و چک های بعدی درج شده باشد. وزن و برخی دیگر مشخصات موجود نیز می تواند باعث شود تا افراد بتوانند به راحتی از آن ها استفاده کنند.
بهتر است که برای خرید مجموعه های دارای مجوز را انتخاب کنید. در مجموعه های معتبر می توانید مدل های مختلف با سایز های متفاوت را خریداری کنید. در نظر داشته باشید که در انتخاب انواع کپسول پودر و گاز بهتر است که آموزش های لازم را نیز پشت سر بگذارید. کار کردن با انواع کپسول پودر و گاز بسیار راحت می باشد اما دانستن برخی از نکات باعث می شود تا شما راحت تر از آن ها استفاده کنید. توجه داشته باشید که در مجموعه های معتبر می توانید از مشاوره های مختلف نیز استفاده کنید.
پیشنهاد مطالعه: سیستم اطفا حریق آیروسل چیست؟

قیمت کپسول پودر و گاز
در خرید انواع کپسول پودر و گاز یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید قیمت می باشد. می توان قیمت این محصولات را به شکل های مختلف و متنوعی مورد بررسی قرار داد. توجه داشته باشید که قیمت انواع مدل ها را می توان بر اساس برخی از شاخص ها تعیین کرد. قطعا سایز های مختلف دارای قیمت های متفاوتی می باشند. در صورتی که برای شارژ کپسول مراجعه می کنید هزینه کمتری را باید پرداخت کنید. می توان قیمت های مختلف را بر اساس حجم های موجود به صورت دقیق بیان کرد تا بهترین مدل را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز برای چه کلاسهای آتشی مناسب است؟
هنگام تلاش برای خاموش کردن آتش، استفاده از یک خاموش کننده مناسب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از انواع کپسول آتش نشانی پودر و گاز میتوان برای آتشهای ناشی از نفت، منسوجات، کاغذ، مایعات و آتشسوزیهای الکتریکی استفاده کرد. این کپسولهای آتش نشانی برای مراقبت از انواع آتش سوزیها به طور ایمن، کارآمد هستند. به طور کلی میتوان از این خاموش کننده در موقعیتهای زیر استفاده کرد:
- آتشسوزیهای کلاس A: آتشهایی که شامل جامدات قابل اشتعال مانند منسوجات، کاغذ و چوب میشوند.
- آتشسوزیهای کلاس B: آتشهایی که شامل مایعات قابل اشتعال از جمله رنگها، گازوئیل و بنزین میشوند.
- آتشسوزیهای کلاس C: آتشهایی که شامل گازهای قابل اشتعال از جمله بوتان و متان هستند.
- آتشسوزیهای الکتریکی برای تجهیزات الکتریکی با حداکثر 1000 ولت
صرف نظر از نوع آتشسوزی، همیشه چهار عنصر در ایجاد حریق دخیل هستند:
- سوخت
- حرارت
- اکسیژن
- واکنش زنجیرهای
تئوری پشت کپسول اطفای حریق قابل حمل این است که میتوان آتش را با حذف یک یا چند گزینه از این عناصر، خاموش کرد. برای هر کلاس آتش، منبع حرارت و واکنش زنجیرهای متفاوت است. به همین دلیل است که بسته به کلاس آتش انواع مختلفی از کپسولهای خاموش کننده وجود دارد. برای مثال، در حالی که آتش کلاس A را میتوان به طور ایمن با آب خاموش کرد، آتش کلاس C قابل خاموش شدن با آب نیست زیرا جریان آب باعث هدایت برق شده و به اپراتور آسیب میزند.
(در فایرفایت بخوانید: هوزریل آتش نشانی چیست؟)
پودر خاموش کننده و کپسول آتش نشانی پودر و گاز
کپسولهای اعلام حریق آتشنشانی به 6 دستهی خاموشکنندههای آبی، خاموشکنندههای پودر و گاز، فوم، خاموشکنندههای CO2، خاموشکنندههای مواد شیمیایی تر و خاموشکنندهی عامل تمیز تقسیم میشوند. پودر اطفا حریق یا خاموش کننده پودری ABC دارای مزایای بیشماری است.
این خاموشکننده چندمنظوره است و به همین خاطر یکی از رایجترین خاموشکنندههایی است که در دسترس است. کپسول آتش نشانی پودر و گاز یک پودر شیمیایی بسیار ریز را اسپری میکنند که معمولا از مونوآمونیوم فسفات تشکیل میشود. این پودر همانند یک پتو باعث پوشاندن آتش و خفه کردن آن میشود.
پودر خاموش کننده برای آتشسوزیهای کلاس A، B و C موثر است زیرا رسانای الکتریکی نیست و بر خلاف خاموشکنندهی آب میتواند واکنش زنجیرهای را در آتش مایع یا گاز بشکند.
( مطلبی که درباره شیر سیامی نوشتهایم نیز میتواند برایتان کاربردی باشد.)

انواع پودر در کپسول آتش نشانی پودر و گاز
انواع مختلفی از پودر کپسول آتش نشانی یا پودر خاموش کننده وجود دارد که به عنوان خاموشکنندههای شیمیایی خشک نیز شناخته میشوند. این کپسولها با پودر پر شده و با نیتروژن تحت فشار قرار میگیرند. پودرها ترکیبات شیمیایی هستند که برای واکنش با گرمای حاصل از آتش فرموله شدهاند.
اثر استفاده از پودر، خاموش کردن شعلهها است؛ گرمای ناشی از آن نیز باعث انبساط و بسته شدن پودرها میشود و لایهای بین آتش و اکسیژن موجود در هوا ایجاد میکند. به این ترتیب پودر خاموش کننده به طور موثری باعث خفه شدن آتش میشود. خاموشکنندههای پودری معمولا با کلاس آتش که برای کنترل آن طراحی شدهاند، توصیف میشوند. در ادامه به معرفی انواع پودر خاموش کننده آتشنشانی مورد استفاده در کپسول آتش نشانی پودر و گاز میپردازیم.
کپسولهای آتشنشانی پودر و گاز با پودر پر شده و تحت فشار نیتروژن قرار میگیرد. استفاده از این خاموشکنندهها با خفه کردن آتش، باعث خاموش شدن آن میشود.
(به صفحهی تجهیزات اطفا حریق نیز رجوع شود.)

1. کپسول آتش نشانی پودر خشک BC
نوع استاندارد کپسول آتش نشانی پودر خشک، که با بیکربنات سدیم یا بیکربنات پتاسیم پر شده است، در ابتدا برای اطفای آتشسوزیهای مایعات قابل اشتعال (کلاس B) مانند سوختن بنزین، حلالها، روغنها و غیره و همینطور آتش کلاس C که شامل آتشسوزی گازهای قابل اشتعال میشود، طراحی شد. این خاموش کننده پودری با خاموشکننده پودری همهکارهی ABC جایگزین شد. پس از استفاده از این نوع خاموش کننده پودر، بقایای آن باقی میماند که میتواند باعث آسیب رسیدن به تجهیزات الکتریکی یا الکترونیکی حساس شود.
کپسول آتشنشانی پودر و گاز BC برای اطفای حریق آتشسوزی مایعات و گازهای قابلاشتعال استفاده میشود.
(پشنهاد میکنیم به مطلب پمپ آتشنشانی نیز سر بزنید.)

2. کپسول آتش نشانی پودر خشک ABC
این نوع خاموش کننده پودری پرکاربردترین و محبوبترین کپسول آتش نشانی پودر و گاز چندمنظوره است و همانطور که از نام آن مشخص است، برای آتشسوزیهای کلاس A (مواد جامد در حال سوختن)، کلاس B (آتش مایعات قابل اشتعال) و کلاس C (گازهای قابل احتراق) کاربرد دارد. کپسول آتش نشانی پودری ABC با فسفات آمونیوم پر شده است و پس از استفاده از خود بقایایی باقی میگذارد که میتواند به تجهیزات الکتریکی آسیب برساند. به همین خاطر توصیه میشود برای اطفاء آتشسوزیهای الکتریکی از خاموش کنندههای CO2 استفاده شود.
اگرچه کپسولهای آتشنشانی پودری ABC تقریبا همهکاره هستند، اما راهحلی برای تمام آتشسوزیها نیستند. به ویژه این پودرهای خاموش کننده برای خاموش کردن آتش روغنهای پخت و پز و آتش چربی موثر نیستند. خاموشکنندههای شیمیایی تر را میتوان به طور خاص برای این خطر آتشسوزی (کلاس F) در آشپزخانههای تجاری و مناطق پردازش مواد غذایی استفاده کرد. کپسول آتش نشانی پودر و گاز ABC بعلاوه آتش فلزات را در جایی که باید از خاموشکنندههای تخصصی L2 و M28 استفاده شود، خاموش نمیکنند.
کپسول آتشنشانی پودر و گاز ABC یک خاموشکنندهی چندمنظوره است که برای اطفای حریقهای کلاس A، B و C کاربرد دارد.
(از مطلب پرشر سوئیچ بازدید کنید.)

انواع پودر خاموش کننده : 3. کپسول آتش نشانی پودر مانکس (Monnex Powder)
پودر مانکس یک پودر خشک برتر بر پایهی یک سرکوبکنندهی کمپلکس پتاسیم بیکربنات-اوره است که به طور ویژه برای اطفای آتش کلاس B، مایعات گروه C و آتش گازها ساخته شده است. این نوع کپسول آتش نشانی پودر و گاز به خاطر عملکرد عالی برای جایگاههای سوخت، گاراژها، مسابقات اتومبیلرانی، فرودگاهها و هر مکان مشابهی که در آن مایعات یا گازهای قابل اشتعال استفاده یا نگهداری میشود، در نظر گرفته شده است.
پودر مانکس بسیار گرانتر از پودر استاندارد ABC اعلام حریق است اما عملکرد برتر آن میتواند در این محیطهای بخصوص خطرناک، بسیار ارزشمند و کاربردی باشد.
قیمت کپسول آتش نشانی پودر مانکس نسبت به پودر ABC گرانتر است اما عملکرد برتر آن باعث میشود در محیطهای خطرناک، بسیار ارزشمند باشد.
(پیشنهاد میکنیم مطلب کابل اعلام حریق را نیز مطالعه کنید.)

4. کپسول آتش نشانی پودر M28 و L2
این خاموشکنندههای پودری ویژه به طور خاص برای مقابله با آتشسوزی فلزات قابل احتراق (کلاس D) مانند سدیم، مینزیم و آلومینیوم طراحی شدهاند. پودر M28 در خاموش کردن لیتیوم در حال سوختن موثر نیست. پودر L2 نیز برای آتشسوزیهای فلزی کلاس D طراحی شده است اما برخلاف M28، برای آتش لیتیوم موثر است.
این نوع خاموشکنندهها مجهز به یک اپلیکاتور مخصوص با سرعت کم هستند تا اطمینان حاصل شود که پودر به طور موثر و به آرامی، بدون خطر تخلیهی کامل فشار یا پاشش فلز در حال سوخت، اعمال میشوند. به طور کلی همهی کپسول های آتش نشانی پودر و گاز محافظت قابلتوجهی را در برابر طیف وسیعی از خطرات آتشسوزی ارائه میکنند اما باید توجه شود که نوع صحیح پودر خاموش کننده انتخاب شود و از محدودیتهای آنها نیز باید آگاه بود.
همهی کپسول های آتش نشانی پودر خشک محافظت قابلقبولی را در برابر طیف وسیعی از آتشسوزیها ارائه میدهند اما باید در انتخاب نوع صحیح آن دقت شود و محدودیتهای هر کدام را در نظر گرفت.
(از مطلب سیستم اطفا حریق آبی نیز بازدید کنید.)

روش استفاده از کپسول آتش نشانی پودر و گاز
کپسولهای آتشنشانی قابل حمل و پتوهای آتش نشانی به عنوان تجهیزات اولیهی مبارزه با حریق طراحی شدهاند. برای تحت کنترل قرار دادن آتش نباید بیش از 10 ثانیه زمان مصرف شود. در مواقع حریق نباید جان خود و دیگران را در معرض خطر قرار دهید و همیشه باید هنگام مقابله با یک آتشسوزی کوچک، مسیر فرار را پشت سر خود داشته باشید. اما از پودر های خاموش کننده چطور میتوان برای خاموش کردن حریق استفاده کرد؟ مراحل استفاده از کپسول پودر آتش نشانی به صورت زیر است:
- پیش از هر چیز باید مطمئن باشید کپسول کاملا پر است و سنجاق ایمنی آن خم نشده باشد.
- در فاصلهی ایمن از حریق بایستید و سنجاق ایمنی را جدا کنید. این کار باعث شکستن مهر و موم میشود.
- کپسول آتشنشانی را به کجا نشانهگیری کنید:
- مواد جامد: شلنگ کپسول پودر خشک باید به سمت پایهی شعلهها قرار گیرد و در سراسر منطقهی آتش حرکت کند.
- مایعات ریخته شده: شلنگ را به سمت لبهی نزدیک آتش بگیرید و با حرکت سریع جارو کنید. آتش را به سمت لبهی دور هدایت کنید تا زمانی که شعلهها خاموش شوند.
- مایع در حال جریان: شلنگ را به سمت پایهی آتش بگیرید و به سمت بالا حرکت دهید تا زمانی که شعلهها خاموش شوند.
- تجهیزات الکتریکی: اگر شرایط ایمن است ابتدا برق را قطع کنید و سپس شلنگ را مستقیما به سمت آتش هدایت کنید.
- اهرم را به آرامی فشار دهید تا کپسول آتش نشانی پودر و گاز شروع به تخلیه کند. همانطور که آتش به تدریج کاهش مییابد با دقت به آن نزدیکتر شوید.
- اطمینان حاصل کنید که حریق خاموش شده است؛ اگرچه از خاموشکنندهی پودری استفاده شده باشد اما همچنان امکان احتراق مجدد وجود دارد.
(از مطلب سیستم اطفا حریق فوم نیز بازدید کنید.)

آیا کپسول آتش نشانی پودر و گاز سمّی است؟
پودر خشک موجود در کپسول آتش نشانی پودر و گاز ABC غیرسمّی است اما میتواند باعث تحریک پوست شود. بهتر است اطلاعات روی کپسول خاموش کننده را مطالعه کنید تا از این مساله آگاه شوید. مواد شیمیایی مورد استفاده در خاموشکنندههای پودری بسته به مدل و سازندهی آن متفاوت است اما اگر محتوای مواد شیمیایی سمّی داشته باشند، هرگز مجوز استفادهی خانگی نخواهند گرفت.
به طور کلی سعی کنید با استفاده از یک ماسک جراحی، قرار گرفتن در معرض استشمام پودر خشک را به حداقل برسانید اما اگر مشکلات تنفسی مانند آسم ندارید، استفاده از این کپسول آتش نشانی پودر و گاز بدون ماسک، مشکلی برای شما به همراه نخواهد داشت.
(از مطلب دتکتور دودی یونیزاسیون نیز بازدید کنید.)

کاربرد کپسول پودر و گاز برای چیست؟
حالا به این سوال پاسخ میدهیم که خاموش کننده پودری برای چیست؟ کپسولهای اطفا حریق پودر خشک عمدتا با قطع واکنش شیمیایی در حال وقوع و ممانعت از رسیدن اکسیژن به حریق، باعث خاموش کردن آتش میشوند. از این کپسولهای آتش نشانی میتوان در آتشسوزیهای مواد جامد در حال احتراق، مایعات قابل اشتعال و آتشسوزیهای الکتریکی استفاده کرد.
با این حال باید در نظر داشته باشید که این خاموش کننده از خود باقیمانده به جای میگذارد و کاربرد کپسول آتش نشانی پودر و گاز میتواند برای لوازم الکتریکی حساس، مضر باشد. کپسول آتش نشانی پودر برای مکانهایی مناسب است که جوشکاری و برش شعله انجام میشود، در محوطههای گاراژ، مکانهایی با اتاق دیگ بخار بزرگ نیز خاموش کننده های تخصصی پودر خشک برای استفاده بر روی فلزات قابل احتراق میتواند کاربرد داشته باشد.
انواع کپسول آتش نشانی پودر و گاز باید با توجه به محل و نوع مواد انتخاب شوند. برای خاموش کردن آتش فلزات بهتر است از خاموشکنندههای پودر تخصصی قابل استفاده روی فلزات قابل احتراق استفاده شود.
(در فایرفایت با درب ضد حریق و کاربردهای آن آشنا شوید.)

مشخصات خاموش کننده پودری: خاموش کننده پودری چه رنگی است؟
همانطور که گفتیم انواع مختلفی از کپسولهای آتش نشانی وجود دارد که همگی دارای بدنهی قرمز رنگ هستند و با برچسب رنگی از یکدیگر متمایز میشوند. برای مثال فوم آتش نشانی با رنگ کرموکپسول خاموش کننده آبی با برچسب قرمز مشخص میشود. کپسول های آتش نشانی پودر خشک نیز دارای برچسب آبی رنگ هستند که روی آنها عبارت Dry Powder نوشته شده است. این کپسولها معمولا در اندازههای مختلف 1 کیلوگرمی، 2، 3، 6 و 9 کیلوگرمی به بازار عرضه میشوند.

مزایای کپسول آتش نشانی پودر و گاز
کپسول آتش نشانی پودر خشک شیمیایی با مزایای زیادی همراه است که در ادامه به آنها میپردازیم:
- خاموشکنندگی سریع حریق – اگر پودر خشک به درستی و با میزان کاربرد مورد نیاز اعمال شود، این توانایی را دارد که سریعا آتش را مهار کند.
- غیررسانای الکتریسیته – پودر خشک را میتوان را حیال راحت در حوادثی که مشخصا یا به طور مشکوک مربوط به تجهیزات الکتریکی است، استفاده کرد.
- مناسب برای اطفای آتشسوزی سوختها – پودر خشک به خاطر عملکرد اطفای حریق آن، اگر با اسپری فوم استفاده شود، میتواند در آتشسوزیهای سوخت بسیار موثر باشد.
- بدون شوک حرارتی – از آنجایی که استفاده از پودر خشک بر روی فلزات داغ باعث شوک حرارتی نمیشود، به طور ویژه برای مقابله با حریق تجهیزات فلزی مناسب است.
- سپر حرارتی خوب – تخلیهی پودر خشک یک سپر موثر در برابر گرمای تابشی ایجاد میکند. در مواردی که مقدار زیادی پودر خشک تخلیه میشو، این پتانسیل را دارد که سازههای اطراف و پرسنل را از اثرات مخرب آتش محافظت کند.
- طیف گستردهای از استفاده – کپسول خاموش کننده پودر خشک را میتوان برای آتشهای کلاس A، B و C مورد استفاده قرار داد.
- محدودهی دمایی گسترده – از این کپسول آتش نشانی پودر و گاز میتوان در دمای منفی 20 تا مثبت 60 درجهی سانتیگراد استفاده کرد.
معایب و مضرات پودر کپسول آتش نشانی
همانطور که گفتیم استفاده از کپسول آتش نشانی پودر خشک مزایای مختلفی به همراه دارد اما این نوع کپسول آتش نشانی معایبی نیز دارد که حتما باید به آنها توجه شود.
مشکلات دید و تنفس ناشی از کپسول آتش نشانی پودر و گاز
استفاده از کپسول آتش نشانی پودر خشک باعث ایجاد یک ابر پودر متراکم میشود که به طور چشمگیری دید اپراتور را کاهش میدهد. بنابراین ممکن است نتوانند تاثیر پودر بر روی آتش را با استفاده از دید خود بسنجند و در نتیجه احتمال به خطر افتادن جان افراد و فرار آنها از آتش وجود دارد.
همچنین این پودر میتواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی شود. استنشاق پودر خشک میتواند اندامهای تنفسی را تحریک کند . با این حال قرار گرفتن در معرض این پودر برای مدت کوتاه مشکلی ایجاد نمیکند اما باید از استنشاق مکرر آن اجتناب شود.
یکی از مضرات استفاده از کپسول آتش نشانی پودر و گاز، ایجاد مشکلات تنفسی ناشی از استنشاق پودرها است.
(پیشنهاد میکنیم در مورد نازل آتش نشانی نیز مطالعه کنید.)

ایجاد باقیمانده پودر خشک
کپسول آتش نشانی پودر خشک یک عامل خاموشکنندهی کثیف است و پسماندهایی از خود به جای میگذارد که برای برخی از مواد خورنده است و به دلیل آنکه پودر بسیار ریزی است، میتواند ساینده نیز باشد. استفادهی نادرست از این نوع خاموش کننده حتی میتواند آسیب بیشتری از آتش به همراه داشته باشد و در محیطهایی مانند آشپزخانهها یا ادارات میتواند غذاها را آلوده کند و استفاده از تجهیزات الکتریکی را دچار مشکل سازد. از آنجایی که این پودرها وزن بسیار سبکی دارند و به راحتی در هوا حرکت میکنند، میتوانند منطقهی وسیعی را آلوده کنند.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز از خود باقیمانده به جا میگذارد که خاصیت خورندگی دارد و میتواند به تجهیزات آسیب برساند.
(در مورد سیستم اطفا حریق آیروسل نیز مطالعه کنید.)

امنیت ضعیف پس از آتش سوزی با کپسول پودر خاموش کننده
به دلیل اثر خفهکنندگی و تداخل شیمیایی پودر خشک، استفاده از آن تنها زمانی موثر است که بالای هوای مواد در حل سوخت قرار گیرد. از آنجایی که ابری از پودرهای ریز ایجاد میکند، ذرات آن میتواند به آسانی توسط باد جابجا شود و خطر احتمال مجدد سریع سوخت را به همراه داشته باشد. بعلاوه استفاده از این خاموش کننده در محلی که با لایهای از کپسول آتش نشانی فوم پوشانده شده توصیه نمیشود زیرا میتواند باعث از هم پاشیدن لایهی پوششی فوم شود.
کپسول آتش نشانی پودر خشک و گاز به خاطر این معایب باید تنها در محیطهای صنعتی و مسکونی و جایی که هیچ وسیلهی اطفا حریق جایگزینی مناسب نیست، استفاده شود.
(از مطلبی که در مورد سیستم اطفا حریق گازی نوشتهایم نیز بازدید کنید.)

در نگهداری از کپسول آتش نشانی پودر خشک دقت کنید
یکی از مشکلاتی که در نگهداری از کپسول اطفا حریق پودر خشک ممکن است ایجاد شود، احتمال بسته شدن پودر در درون کپسول است. این مشکل بیشتر در مورد خاموشکنندههای کارتریجی اتفاق میافتد. این حالت میتواند یک مشکل خاص در تجهیزات نصب شده در خودروها باشد زیرا لرزش خودرو باعث میشود، پودر تحت وزن خود فشرده شود.
به این ترتیب روال نگهداری منظم از این کپسولهای اطفا حریق ضروری است تا در مواقع ضروری مشکلی در استفاده از آنها وجود نداشته باشد. به ویژه به نکاتی مانند شارژ کپسول آتش نشانی، تاریخ مصرف کپسول آتش نشانی و تست هیدرواستاتیک توجه داشته باشید.
در نگهداری از کپسول پودر خشک دقت کنید چرا که احتمال بسته شدن پودر در درون کپسول و غیرکاربردی شدن آن وجود دارد.
(از مطلب لوله آتش نشانی نیز بازدید کنید.)

شناسایی و تشخیص کپسول آتش نشانی پودر و گاز
کپسولهای آتش نشانی پودر خشک یا پودرهای خاموش کننده دارای یک برچسب آبی رنگ هستند که روی آن عبارت ‘DRY POWDER’ نوشته شده است. همچنین باید علامتی در بالا یا کنار خاموشکننده وجود داشته باشد که روی آن عبارت ‘Powder Extinguisher’ نوشته شده باشد. کپسول پودر خشک در اندازههای 1، 2، 3، 6 و 9 کیلوگرمی عرضه میشود که بسته به میزان خطر و محدودهی مورد استفاده میتوان آنها را تهیه کرد.

نحوهی عملکرد پودر های خاموش کننده
کپسولهای آتشنشانی پودر و گاز حاوی یک عامل خاموشکننده هستند که توسط یک گاز فشرده و غیرقابل اشتعال، از بدنهی کپسول خارج میشود. عامل خاموشکننده همانند یک پتو روی آتش ار میپوشاند، آن را خفه میکند و از احتراق مجدد آن جلوگیری میکند. پس از خاموش شدن آتش، تمام باقیماندهی پودرهای استفاده شده باید تمیز شده و به درستی دور ریخته شوند.
این خاموشکننده با خفه کردن آتش و ایجاد مانعی بین منبع آتش و اکسیژن کار میکنند. با این حال، از آنجایی که پودرها دارای اثر خنک کنندگی نیستند، امکان شعلهور شدن مجدد آتش وجود دارد. یک خاموشکنندهی شیمیایی خشک، پودر بسیار ریزی از بیکربنات سدیم، بیکربنات پتاسیم یا مونوآمونیوم فسفات را اسپری میکند.
این پودرهای اسپری شده، سطح مواد جامد در حال سوخت را میپوشانند و باعث خاموش شدن آتش میشوند. در این کپسولها، بیکربنات سدیم یک عامل اطفاء حریق موثر است زیرا در دمای 158 درجهی فارنهایت تجزیه میشود و CO2 آزاد میکند که آتش اکسیژن را از بین میبرد.
پودرهاش خشک با پوشاندن سطح آتش، باعث ایجاد لایهای پتو مانند میشوند که منجر به خاموش شدن آتش میشود.
(مطلب چراغ اضطراری اعلام حریق مطلب مفیدی است که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید.)

تفاوت کپسول آتش نشانی پودر خاموش کننده و CO2
همانطور که گفتیم انواع مختلفی از کپسولهای آتش نشانی وجود دارد که لازم است از هر کدام در شرایط مناسب آن استفاده شود. اما فرق بین کپسول آتش نشانی پودری و CO2 چیست؟ کپسول آتش نشانی گاز CO2 با جایگزین شدن به جای اکسیژن باعث خفگی و اطفای حریق میشود. این نوع کپسولهای آتش نشانی برای اطفای آتشسوزیهای کلاس B و همینطور آتشسوزیهای الکتریکی بسیار کاربردی هستند.
در مقابل کپسول آتش نشانی پودر و گاز معمولا سه گروه آتش سوزی A، B و C را شامل میشود و از آنجایی که پس از انتشار، پسماند از خود به جای میگذارد، گزینهی مناسبی برای اطفای حریقهای تجهیزات الکتریکی نیست چرا که میتواند باعث آسیب به این دستگاهها شود. با توجه به فرق بین کپسول آتش نشانی پودری و CO2 لازم است از هر کدام از این تجهیزات اطفای حریق در جایگاه مناسبی استفاده شود.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز معمولا برای اطفای حریق کلاسهای اتش A، B و C استفاده میشود اما کپسول CO2 محدود به اطفای حریق آتش کلاس B و آتشسوزیهای الکتریکی است.
(در مورد شیشه ضد حریق در فایرفایت مطالعه کنید.)

کپسول آتش نشانی پودر خشک پارسا
برند پارسا یکی از تولیدکنندگان کپسولهای آتشنشانی است که فعالیت خود را از سال 1389 با تولید تخته و تابلو شاسی آغاز کرد و سپس به سمت تولید تجهیزات اطفا حریق پیشرفت کرد. از جمله محصولات این شرکت ایرانی میتوان به کپسول آتش نشانی پودری پارسا 3 کیلوگرمی و کپسول آتش نشانی پودری پارسا 6 کیلوگرمی و همینطور کپسولهای 12 کیلوگرمی و غیره اشاره کرد. این محصولات معمولا از نوع پودر خشک BC هستند و با استاندارد ISO9001:2008 ارائه میشوند. این محصولات را میتوان در محدودهی دمایی منفی 15 تا مثبت 50 درجهی سانتیگراد نگهداری کرد.

کپسول آتش نشانی پودر و گاز روناک
برند روناک فعالیت خود را از سال 1382 آغاز کرده است و در زمینهی تولید تجهیزات آتش نشانی فعالیت میکند. این شرکت به تولید کپسولهای اتش نشانی مشغول است که از استانداردهای معتبری برخوردار هستند و کیفیت بالایی دارند. این شرکت مجموعهی کاملی از انواع کپسولهای اطفا حریق را در سبد محصولات خود ارائه میدهد تا پاسخگوی نیازهای مختلف و شرایط متفاوت باشد.
از جمله محصولات این برند میتوان به کپسول آتش نشانی 50 کیلویی پودر و گاز روناک و سپهر اشاره کرد که با پایهی چرخدار برای حمل و نقل آسانتر ارائه میشود.
خاموش کنندههای پودر خشک و آب
متاسفانه، مزیت اضافی کپسول آتش نشانی پودر خشک اطفا حریق ABC که قادر به مقابله با آتشسوزی گازهای قابلاشتعال است، در عین حال یک ایراد نیز هست. آمونیوم فسفات میتواند با آبهای موجود واکنش نشان دهد و اسید فسفریک تشکیل دهد که یک خورنده است و میتواند حتی به کوچکترین شکافها در تجهیزات نیز نفوذ کند.
به همین خاطر، در صورت وجود گزینههای اطفای حریق دیگر بهتر است از خاموشکنندههای پودری ABC شیمیایی در تجهیزات الکتریکی حساس مانند رایانهها، تاسیسات سوئیچ، ابزار علمی یا هواپیما استفاده نشود.
اگر پودر در جای خود بماند، رطوبت هوا را جذب میکند و یک نمونهی رایج از خوردگی، کروم روی ابزار است که با زنگزدگی جایگزین میشود. در مواقع اضطراری که فقط یک کپسول آتشنشانی پودر خشک در دسترس است، باید این نکته را به خاطر داشته باشید که تجهیزات را میتوان جایگزین کرد اما جان انسان را خیر.
اگر شک دارید که از کپسول آتش نشانی پودری استفاده کنید یا خیر، محل را ترک کرده و بلافاصله با آتشنشانی تماس بگیرید. همچنین خاموش کننده پودر و گازو خاموش کننده پودر و هوا در اطفا حریق مورد استفاده قرار میگیرند.
(از مطلب کفپوش عایق برق بازدید کنید.)

سیستم اطفاء حریق با پودر
اگرچه کپسولهای آتشنشانی تجهیزاتی کاربردی در اطفای حریق هستند اما سیستمهای اطفاء حریق به گونهای طراحی شدهاند که فورا به خطرات آتشسوزی پاسخ دهند. هر چه زودتر آتش را کنترل کنید، شانس بیشتری برای کاهش میزان حسارات خواهید داشت. صنایع و کاربردهای مختلف به روشهای مختلف اطفاء حریق نیاز دارند و سیستم اطفاء حریق با پودر یکی از این سیستمها است.
سیستم اطفای حریق شیمیایی خشک، نوعی سیستم حفاظت از آتش است که از پودر شیمیایی خاموش کننده برای خاموش کردن آتش استفاده میکند. اکثر سیستمهای اطفای حریق شیمیایی خشک از یک مخزن بزرگ استفاده میکنند که با پودر شیمیایی خشک پر شده و سپس تحت فشار قرار میگیرد.
هنگامی که سیستم فعال میشود، دریچهی روی مخزن تحت فشار باز میشود و پودر خشک به داخل یک سیستم لولهکشی رها میشود و از نازلهای سیستم اطفای حریق خارج میشود. پودر شیمیایی خشک برای خفه کردن و خاموش کردن سریع آتش عمل میکند.
سیستم اطفا حریق با پودر یکی از انواع سیستمهای اطفای حریق اتوماتیک است که با فعال شدن پودر موجود در لولهها را رها کرده و باعث خفه شدن و خاموش شدن سریع آتش میشود.
(در فایرفایت با علائم راهنمای اعلام حریق نیز آشنا شوید.)

ترکیبات پودر خاموش کننده
دو مادهی شیمیایی اصلی در سیستمهای اطفاء حریق شیمیایی خشک استفاده میشود: بیکربنات سدیم و فشفات مونوآمونیوم. بیکربنات سدیم میتواند تمام آتشسوزیهای کلاس B و برخی از آتشسوزیهای کلاس C را کنترل کند؛ در حالی که فسفات مونوآمونیوم یک محلول همهکاره است که برای آتشسوزیهای کلاس A، B و C مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد کپسول پودر خشک
سیستمهای اطفای حریق شیمیایی خشک عمدتا در کاربردهای صنعتی بزرگ مانند ذخیرهسازی مواد شیمیایی، تاسیسات بارگیری پتروشیمی، غرفههای رنگآمیزی اتوماتیک، مخازن، غرفههای روباز و غیره استفاده میشود. این سیستمها به ویژه برای محیطهایی که آب در دسترس نیست یا سیستم اسپرینکلر آتشنشانی ترجیح داده نمیشود، مفید است.
از آنجایی که سیستمهای اطفای حریق پودری همانند کپسول آتش نشانی پودر و گاز، نارسانا هستند میتوان از آنها برای خاموش کردن آتشسوزی مایعات قابلاشتعال و تجهیزات الکتریکی هم استفاده کرد.

فروش خاموش کننده پودری در مرکز اعلام حریق آرات
کپسولهای آتش نشانی از مهمترین تجهیزات ایمنی در برابر حریق هستند که استفاده از آنها در ساختمانهای مختلف رایج است. قیمت کپسول آتش نشانی پودر و گاز از جمله قیمت کپسول آتش نشانی پودری 6 کیلوگرمی بسته به برند، نوع کپسول و همینطور اندازهی کپسولها متفاوت است که میتوانید از نمایندگی فروش کپسول آتش نشانی پودر و گاز دریافت کنید.
قیمت خاموش کننده پودری با توجه به این فاکتورها متغیر است اما برای خرید کپسول آتش نشانی پودر خشک، کپسول آتش نشانی پودر و گاز قیمت مناسب و یا سایر کپسولهای آتشنشانی باید مواردی همچون نوع مواد قابل احتراق و اندازهی محیط را نیز در نظر گرفت.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز 6 کیلویی برند دریا، کپسول آتش نشانی پودر و گاز 12 کیلویی، کپسول آتش نشانی پودر و گاز 2 کیلویی و اندازههای دیگر این خاموشکنندهها با توجه به محل استفاده انتخاب میشوند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با مرکز اعلام حریق ارات تماس بگیرید و همچنین میتوانید قیمت سیستم های اعلام حریق را نیز چک کنید.
