هوشمند سازی ساختمان

هوشمند سازی ساختمان

در زندگی روزانه با اصطلاح هوشمند بارها مواجه می‌شویم: ساعت هوشمند، موبایل هوشمند، تلویزیون هوشمند و غیره که برای محصولاتی هوشمند بکار برده می‌شود که از جدیدترین تکنولوژی‌های روز دنیا بهره می‌برند. اما تا حالا در مورد ساختمان هوشمند چیزی شنیده‌اید؟ در ادامه‌ی این مطلب تصمیم داریم در خصوص انواع هوشمند سازی ساختمان و مزایای آن صحبت کنیم.

هوشمند سازی ساختمان

ساختمان هوشمند چیست؟

یک ساختمان هوشمند یا Smart building، ساختمانی است که از تکنولوژی استفاده می‌کند تا امکان استفاده‌ی کارآمد و اقتصادی از منابع را فراهم سازد و در عین حال، محیطی امن و راحت را برای ساکنان فراهم کند. برای هوشمند سازی ساختمان ممکن است از طیف گسترده‌ای از فناوری‌های موجود استفاده شود و ساختمان به گونه‌ای طراحی و مقاوم‌سازی شود که امکان ادغام تکنولوژی‌های آتی در ساختمان را نیز فراهم کند.

ساختمان هوشمند ساختمانی است که در آن انتقال اطلاعات در سیستم‌های مختلف به صورت اتوماتیک و یکپارچه انجام می‌شود.

(در مورد نکات تعمیر و نگهداری کمپرسور هوا مطالعه کنید.)

ساختمان هوشمند چیست

روش‌های استفاده از فناوری ساختمان هوشمند

اتوماسیون ساختمان هوشمند

اصلی‌ترین ویژگی یک ساختمان هوشمند این است که سیستم‌های اصلی درون آن، به هم متصل هستند. اتصال تکنولوژی هوشمند سازی مانند سنسورهای تشخیص حرکت IoT و سیستم‌های مدیریت ساختمان، به این معنی است که شما می‌توانید اطلاعاتی را به اشتراک بگذارید که می‌توان از آنها برای خودکارسازی فرآیندهای مختلفی مانند گرمایش، تهویه، روشنایی، تهویه مطبوع، امنیت و غیره استفاده کرد.

توانایی سیستم‌های مختلف برای ارتباط با یکدیگر، همان چیزی است که یک ساختمان را هوشمند می‌سازد.

(از مطلبی که در خصوص انواع شیر آتش نشانی نوشته‌ایم، بازدید کنید.)

اتوماسیون ساختمان هوشمند

قابلیت ادغام با سیستم‌های مختلف ساختمان

به اشتراک گذاشتن و یکپارچه‌سازی اطلاعات بین سیستم‌های ساختمان، باعث می‌شود ارزش ساختمان هوشمند چیزی فراتر از مجموعه‌ی بخش‌ها و قطعات آن باشد. برای مثال، ادغام سنسور تشخیص حرکت IoT در یک سیستم رزرو اتاق هوشمند یا میز به این معنی است که می‌توانید فرآیندهای مدیریت کارآمدتری را داشته باشید و محیطی هوشمند را برای کارمندان یک شرکت فراهم کنید.

استفاده از فناوری ساختمان هوشمند امکان ادغام تجهیزات مختلف را فراهم می‌کند که باعث کارآیی بیشتر ساختمان‌ها می‌شود.

(در مورد تله بخار و کاربرد آن در فایرفایت بخوانید.)

ساختمان هوشمند و قابلیت ادغام با سیستم‌های مختلف ساختمان

هوشمند سازی ساختمان برای بهینه‌سازی فضاهای مختلف

ساختمان‌ها و املاک معمولا دومین هزینه برای یک کسب و کار (پس از دستمزد کارمندان) را به خود اختصاص می‌دهد، بنابراین با هوشمند سازی یک ساختمان می‌توانید استفاده‌ی بهینه از تمام بخش‌های آن داشته باشید. در اینجا، سنسورها بخشی جدایی‌ناپذیر از ساختمان‌های هوشمند هستند و نقش مهمی در جمع‌آوری اطلاعات برای اتخاذ تصمیم درباره‌ی محل تخصیص منابع دارند.

بنابراین، برای مثال سنسورهای تشخیص حرکت را می‌توان در ساختمان ادغام کرد تا اطلاعاتی فراهم کنند که متوجه شوید آیا فضاهای کافی برای برآورده ساختن نیازهای کارکنان وجود دارد یا خیر. تجزیه و تحلیل محیط‌های مختلف می‌تواند به شما در شناسایی موارد زیر کمک کند:

  • آیا تعداد و اندازه‌ی اتاق‌های کنفرانس مناسب است
  • کدام منطقه‌ی اشتراکی محبوب‌ترین یا غیرمحبوب‌ترین بخش است
  • آیا فضاهای کاری ارائه شده کافی است یا خیر

بهینه‌سازی فضاها یکی از مزایای مهم هوشمند سازی ساختمان‌ها است که امکان تجزیه و تحلیل داده‌های محیطی را فراهم می‌سازد.

(پیشنهاد می‌کنیم از مطلب اهمیت تست پمپ های آتش نشانی بازدید کنید.)

هوشمند سازی ساختمان برای بهینه‌سازی فضاهای مختلف

هوشمند سازی ساختمان برای نگهداری پیشگیرانه

استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند به شما کمک کند تا دارایی‌های خود را از نظر نیاز به تعمیر و نگهداری بررسی کنید؛ زیرا این تکنولوژی می‌تواند الگوهای استفاده‌ی غیرعادی را یاد بگیرد و در صورت شناسایی آنها، به شما هشدار دهد. با جمع‌آوری داده‌های دقیق از دستگاه‌هایی مانند حسگرها می‌توانید تصویری واضح‌تر از تعداد استفاده از تسهیلات در ساختمان را دریافت کنید و این مساله به شما کمک می‌کند تا رویکرد فعال‌تری برای مدیریت فرسودگی، تمیز کردن و تعویض دستگاه‌ها داشته باشید. این کار بعلاوه باعث افزایش عمر تجهیزات، اثاثیه و لوازم خانگی می‌شود.

نگهداری پیشگیرانه باعث افزایش عمر تجهیزات و لوازم و کاهش فرسودگی و نیاز به تعویض آنها می‌شود.

(در مورد زون بندی در اعلام حریق مطالعه کنید.)

هوشمند سازی ساختمان برای نگهداری پیشگیرانه

مزایای هوشمند سازی ساختمان ها

ساختمان‌های هوشمند حجم زیادی از اطلاعات ساختمانی باارزش در مورد نحوه‌ی استفاده از آنها را ارائه می‌دهند. تجزیه و تحلیل این داده‌ها می‌تواند بینشی کلی در مورد الگوهای استفاده و روندها به شما بدهد؛ به طوری که می‌توانید تصمیمات آگاهانه‌ای در مورد نحوه‌ی بهینه‌سازی ساختمان خود بگیرید که مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:

مزایای هوشمند سازی ساختمان ها

مزایای هوشمند سازی ساختمان: 1. افزایش بهره‌وری

ارائه‌ی فضایی که کیفیت هوای داخلی خوب، آسایش فیزیکی، امنیت، بهداشت، روشنایی، فرآیندهای کارآمد و اتاق‌های مورد نیاز کارکنان را در سطح بهینه تسهیل می‌کند، آنها را قادر می‌سازد تا عملکرد خوبی داشته باشند. بنابراین، شناسایی و درک اینکه افراد مختلف چگونه از ساختمان استفاده می‌کنند و در آن فعالیت می‌کنند، برای بهبود طرح فیزیکی به سمت بهینه‌سازی فضاهای پر رفت و آمد و در عین حال، به حداقل رساندن میزان هدر رفتن آنها، ضروری است.

ساختمان‌های هوشمند دیگر نمی‌توانند صرفا بر کاهش هزینه‌ها و انرژی تمرکز کنند و لازم است برای کارکنان نیز هوشمندانه عمل کنند. تعیین عملیات‌های هوشمند مانند اتاق جلسه و رزرو میز به کاهش زمان تلف شده‌ی کارکنان کمک می‌کند و فضا را نیز هوشمندتر می‌سازد.

(از مطلب ایزولاتور اعلام حریق بازدید کنید.)

هوشمند سازی ساختمان و افزایش بهره‌وری

مزایای هوشمند سازی ساختمان: 2. کاهش مصرف انرژی

یکی از مزایای هوشمند سازی ساختمان، بهبود بهره‌وری انرژی و متعاقبا هزینه‌های مصرف انرژی است. با اتصال سنسورهای اینترنت اشیا که وضعیت اشغال محیط‌های مختلف را بررسی می‌کنند با سیستم مدیریت ساختمان، می‌توان به طور اتوماتیک سیستم‌های روشنایی یا سیستم تهویه مطبوع را در اتاق‌ها و فضاهای خالی خاموش کرد تا مصرف بیهوده‌ی انرژی در این محیط‌های خالی کاهش پیدا کند.

با هوشمند سازی ساختمان‌ها می‌توان علاوه بر کاهش مصرف انرژی در هزینه‌های مربوط به آنها نیز صرفه‌جویی کرد.

(از مطلبی که در مورد تابلو اعلام حریق نوشته‌ایم، بازدید کنید.)

کاهش مصرف انرژی از مزایای هوشمند سازی ساختمان

مزایای هوشمند سازی ساختمان: 3. کاهش هزینه‌های عملیاتی

هزینه‌های سربار ساختمان برای مالکان یا کاربران ساختمان، هزینه‌ی قابل‌توجهی است. با این حال، در حالی که این هزینه‌ها در هر کسب و کاری ضروری است اما سطح هزینه‌ها اغلب بیهوده است زیرا به طور هوشمندانه اعمال نمی‌شود. با شناسایی الگوهای فضاهای کم‌استفاده می‌توانید هزینه‌های املاک و مستغلات خود را کاهش دهید.

هوشمند سازی ساختمان‌ها مزایای زیادی به همراه دارد که کاهش هزینه‌های عملیاتی ساختمان تا بهبود اعتبار سازگار با محیط را نیز شامل می‌شود.

(با انواع استاندارد اعلام حریق آشنا شوید.)

کاهش هزینه‌های عملیاتی با هوشمند سازی ساختمان

انواع ساختمان‌های هوشمند

ساختمان‌های هوشمند فراتر از مفهوم اتوماسیون، یکی از ویژگی‌های کلیدی اینترنت اشیا هستند. یک سیستم ساختمان هوشمند باید قادر باشد اطلاعاتی که از حسگرها جمع‌آوری می‌شود را ارزیابی کند و به طور خودکار بتواند نسبت به آن داده‌ها اقدام کند؛ برای مثال، در صورت وقوع حریق بتواند سیستم اسپرینکلر آتش نشانی را بدون دخالت انسان فعال کند.

انواع ساختمان‌های هوشمند

انواع خانه هوشمند

ساختمان هوشمند برای بهبود امنیت و راحتی ساکنان طراحی می‌شود و امکان کنترل از راه دور لوازم خانگی، برنامه‌های تعمیر و نگهداری خانه، نظارت بر مصرف انرژی و کنترل سیستم امنیتی خانه را فراهم می‌کند. در هوشمند سازی خانه‌ها از تکنولوژی‌هایی مانند زمان‌بندی خودکار روشن و خاموش شدن چراغ‌ها، ماشین لباسشویی و غیره بهره می‌برند.

در خانه‌های هوشمند، از دستگاه‌های پزشکی و بهداشتی هوشمند برای نظارت از راه دور افراد مسن یا بیمار و کودکان استفاده می‌شود. حسگرهای پوشیدنی در خانه‌های هوشمند به طور خودکار درها را باز می‌کنند، دمای محیط را حفظ می‌کنند و مصرف انرژی در خانه را نظارت و تجزیه و تحلیل می‌کنند.

سنسورهای امنیتی در خانه‌های هوشمند نیز می‌توانند نشت گاز، نشت آب و آسیب‌های امنیتی را شناسایی و گزارش کنند.

(با سیستم اعلام حریق زیمنس آشنا شوید.)

انواع خانه هوشمند

ادارات و ساختمان‌های تجاری هوشمند

یک ساختمان اداری یا تجاری هوشمند کنترل اتوماتیک و متمرکز آب و برق ساختمان، سیستم‌های روشنایی، گرمایش، تهویه، فضاهای پارکینگ، مدیریت زباله، آسانسورها و خروجی‌های اضطراری، کنترل دسترسی به سیستم‌های کامپیوتری و نگهداری تجهیزات را از طریق شبکه‌ی اینترنت اشیا فراهم می‌کند.

تجارت هوشمند به تیم‌های بازاریابی و محصول کمک می‌کند تا چیدمان فروشگاه‌ها را بهینه کنند، سطح موجودی محصولات را حفظ کنند، بر رفتار کارمندان نظارت داشته باشند، ردیابی نرخ محصولات مانند نرخ بازگشت کالا را بهبود بخشند و غیره.

کاربردهای تجاری اینترنت اشیا در سوپرمارکت‌ها، فروشگاه‌ها، هتل‌ها، مراکز درمانی، موزه‌ها و نمایشگاه‌ها و مجتمع‌های تفریحی با هدف ایجاد یک تجربه‌ی لذت‌بخش برای مصرف‌کننده است. برای ایجاد فضایی راحت، سنسورها کیفیت هوا، روشنایی و دما را در ساختمان‌های عمومی بررسی و کنترل می‌کنند.

کاربردهای تجاری اینترنت اشیا بعلاوه سیستم کنترل دسترسی و امنیت را نیز مدیریت می‌کند، بر موجودی در مغازه‌های خرده‌فروشی نظارت دارد، در مورد رفتار مردم در فضاهای عمومی اطلاعات جمع‌آوری می‌کند و خدمات مکان‌یابی را برای بازدیدکنندگان ارائه می‌دهد.

(پیشنهاد می‌کنیم از مطلب نکات حفاظت در برابر حریق بازدید کنید.)

ادارات و ساختمان‌های تجاری هوشمند

محل کار هوشمند

هوشمند سازی ساختمان محل کار با سخت‌افزارها و نرم‌افزارهایی برای بهبود ارتباطات و همکاری مانند کنفرانس‌های ویدئویی انجام می‌شود. در یک محل کار هوشمند، حسگرها می‌توانند دارایی‌های تجاری مانند لپ‌تاپ‌های شرکت را ردیابی کنند. در محیط‌های کاری هوشمند بسیاری از کارهای پیش پا افتاده مانند برنامه‌ریزی یک اتاق کنفرانس مناسب، تهیه‌ی غذا برای یک جلسه و غیره را می‌توان از راه دور و یا توسط دستیاران کسب و کار دیجیتال انجام داد.

محل کار هوشمند

کارخانه‌ها و انبارهای هوشمند

در حوزه‌ی صنعت، هوشمند سازی ساختمان کارخانه‌ها و انبارها از طریق شبکه‌های اینترنت اشیاء صنعتی (IIoT) مدیریت می‌شود. IIoT ترکیبی از کارخانه‌ها و انبارهای هوشمند، زنجیره‌ی تامین هوشمند، لجستیک هوشمند و ماشین‌آلات صنعتی هوشمند است که یک اکوسیستم صنعتی هوشمند را ایجاد می‌کنند.

برای هوشمند سازی ساختمان‌ها در حوزه‌ی صنعت، از ربات‌ها استفاده می‌شود که به آن اینترنت اشیاء رباتیک یا IoRT گفته می‌شود.

(با کپسول آتش نشانی CO2 و کاربرد آن آشنا شوید.)

کارخانه‌ها و انبارهای هوشمند

بهترین تجهیزات و امکانات خانه هوشمند

یک ساختمان از هر نوعی که باشد، مسکونی، تجاری، اداری، درمانی و غیره، می‌تواند مجهز به سیستم‌ها و تجهیزات هوشمند سازی از جمله هوشمند سازی اورویبو شود که کارآیی و انعطاف‌پذیری بیشتری برای ساختمان به همراه خواهند داشت. اما از چه نوع تجهیزاتی می‌توان استفاده کرد و بهترین تجهیزات برای هوشمند سازی ساختمان‌ها کدام هستند؟

بهترین تجهیزات و امکانات خانه هوشمند

بهترین تجهیزات هوشمند سازی ساختمان: 1.  ترموستات هوشمند

ساختمان‌های چندواحدی مصرف بالای انرژی دارند که بیشتر آن به خاطر سرمایش و گرمایش است. استفاده و نصب ترموستات‌های هوشمند متصل برای هوشمند سازی ساختمان، راه خوبی برای کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در مصرف انرژی است. این تجهیزات داده‌های مصرف انرژی را تجزیه و تحلیل می‌کنند تا در صورت لزوم دما را کاهش یا افزایش دهند.

ترموستات هوشمند با مدیریت آگاهانه‌تر ساختمان‌ها، هزینه‌ها را کاهش می‌دهد و استفاده از فناوری حسگر می‌تواند بر فعالیت انرژی نظارت کرده و مطمئن شود که سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی به درستی کار می‌کنند؛ به این ترتیب مصرف انرژی در ساختمان نیز کاهش پیدا می‌کند.

(در مورد فوم ضد حریق مطالعه کنید.)

تجهیزات هوشمند سازی ساختمان: ترموستات هوشمند

بهترین تجهیزات هوشمند سازی ساختمان: 2. نشت یاب

خطرات بالقوه‌ای که ممکن است در ساختمان‌های مختلف اتفاق بیفتد شامل مواردی مانند خرابی مکانیکی تجهیزات یا نشتی‌ها باشد که ریسک بالایی دارند و می‌توانند جان و مال انسان‌ها را در معرض خطر قرار دهند. خسارات ناشی از آب یکی از شایع‌ترین علل خسارات مالی است که تنها یک حادثه می‌تواند باعث خسارات مالی زیادی شود.

تکنولوژی خانه هوشمند می‌تواند آسیب آب را قبل از وقوع با حسگرهایی که دریچه‌ها را هنگام تشخیص نشتی خاموش می‌کنند، متوقف کند و یا حتی در صورت لزوم باعث قطع کل منبع آب ساختمان شود. به این ترتیب این تکنولوژی هوشمند سازیساختمان افراد را از وقوع مشکل و نشتی مطلع می‌سازد.

(از مطلب سیستم اطفا حریق آیروسل بازدید کنید.)

نشت یاب از بهترین تجهیزات هوشمند سازی ساختمان

بهترین تجهیزات هوشمند سازی ساختمان: 3. سیستم نظارت از راه دور ساختمان

آسایش و راحتی ساکنین یکی از نکات پراهمیت در ساختمان‌ها است. با این حال این کار می‌تواند بسیار دشوار هم باشد اما سیستم هوشمند سازی ساختمان می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند. با استفاده از ویژگی نظارت از راه دور سیستم‌های هوشمند می‌توان بر فاکتورهای مختلفی مانند دما، تهویه، سیستم‌های روشنایی، سیستم‌های امنیتی و غیره نظارت کرد و به این ترتیب آسایش و راحتی مورد نظر ساکنان را تامین نمود.

سیستم نظارت از راه دور ساختمان برای هوشمند سازی ساختمان

بهترین تجهیزات هوشمند سازی ساختمان: 4. پرده هوشمند

با پرده‌های برقی می‌توان از راه دور پرده‌ها را باز و بسته کرد و با توجه به میزان نور و حرارت و عوامل دیگر این کار باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی ساختمان نیز می‌شود. برای مثال در طول شب برای صرفه‌جویی بیشتر می‌توان پرده‌ها را بست و یا در طول روز که نور و حرارت خورشید وجود دارد می‌توان با باز کردن پرده‌ها در مصرف برق صرفه‌جویی نمود.

پرده هوشمند و هوشمند سازی ساختمان

ادغام سیستم اعلام حریق در سیستم هوشمند سازی ساختمان

سیستم های اعلام حریق متعارف، اعلام حریق آدرس پذیر و سیستم‌های اعلام حریق وایرلس از جمله سیستم‌های حفاظت در برابر حریق هستند که در ساختمان‌های مختلف نصب می‌شوند. اما در یک ساختمان هوشمند می‌توان با سیستم‌های بی‌سیم، مبتنی بر ابر و یا مبتنی بر اپلیکیشن، ایمنی بیشتر و بهبود یافته‌تر را در ساختمان هوشمند ادغام کرد. از دتکتورهای حرارتی گرفته که افزایش دما در یک نقطه را شناسایی می‌کنند و یا دتکتور دودی اعلام حریق که به طور خودکار وجود دود را در محل تشخیص داده و اعلام می‌کند، می‌توان ایمنی آتش‌سوزی در ساختمان‌های هوشمند را ارتقا داد.

بعلاوه برای هوشمند سازی ساختمان می‌توان از سیستم روشنایی اضطراری مانند چراغ اضطراری اعلام حریق، کپسول های آتش نشانی، اسپرینکلر و سیستم‌های اطفا حریق مختلف مانند سیستم اطفا حریق سقفی، سیستم اطفا حریق اتوماتیک فوم، سیستم اطفا حریق آبی و سیستم اطفا حریق گازی استفاده کرد که همگی می‌توانند به پنل مرکزی متصل شوند و در صورت لزوم با ایجاد خطر، فعال شوند. به این ترتیب یک ساختمان هوشمند نه تنها می‌تواند آتش را شناسایی کند، بلکه می‌تواند به طور خودکار اقداماتی را برای جلوگیری از حریق نیز انجام دهد.

ادغام سیستم‌های اعلام حریق در ساختمان هوشمند به تشخیص بهتر و اقدامات لازم برای ایمنی افراد در صورت وقوع حریق کمک می‌کند.

ادغام سیستم اعلام حریق در سیستم هوشمند سازی ساختمان

ادغام سیستم‌های امنیتی در سیستم هوشمند سازی ساختمان

همانند ایمنی آتش‌نشانی، در خدمات هوشمندسازی ساختمان می‌توان سیستم امنیتی را نیز در ساختمان هوشمند ادغام کرد که این کار برای ایمن نگه داشتن ساختمان و افراد بسیار ضروری است. برای مثال، حسگرهای حرکتی و سیستم‌های هشدار مزاحم را می‌توان به صورت ترکیبی در بخش‌های مختلف ساختمان نصب کرد و با استفاده از سیستم کنترل دسترسی، از ادامه‌ی حرکت افراد مزاحم در ساختمان جلوگیری نمود.

تجهیزاتی مانند دوربین‌های مداربسته‌ی هوشمند، تصویربرداری‌های حرارتی، سنسورهای تشخیص حرکت، روشنایی امنیتی و غیره را می‌توان برای هوشمند سازی ساختمان و افزایش ایمنی بکار برد.

(از مطلب اطفا حریق در آسانسور بازدید کنید.)

ادغام سیستم‌های امنیتی در سیستم هوشمند سازی ساختمان

ساختمان های هوشمند در ایران

در این مطلب به این پرسش پاسخ دادیم که هوشمند سازی ساختمان یعنی چه و این کار چه مزایایی می‌تواند به همراه داشته باشد. هوشمند سازی را می‌توان برای ساختمان‌های مختلف با کاربری‌های مختلف از جمله هوشمند سازی ساختمان آموزش، اداری، مسکونی و غیره بکار برد. صفر تا صد هوشمند سازی ساختمان با انتخاب تجهیزات مناسب انجام می‌شود که انتخاب نوع تجهیزات و سیستم‌ها بر قیمت هوشمند سازی ساختمان تاثیرگذار خواهد بود. آرات به عنوان شرکت هوشمند سازی ساختمان در این زمینه فعالیت می‌کند که می‌توانید مشاوره‌های تخصصی را از مشاوران این مرکز دریافت کنید.

ساختمان های هوشمند در ایران

منبع مطلب

اعلام حریق آرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره دارین؟

اگر سوالی و یا نیاز به مشاوره دارین اطلاعات خود را بنویسید تا با شما تماس بگیریم