کاربرد کابل LHD در تونل‌ها: اهمیت کابل دتکتور حرارتی خطی در ایمن سازی تونل + عکس

کاربرد کابل LHD در تونل‌ها

کاربرد کابل LHD در تونل‌ها

تونل State Route 99 Tunnel که بنام پل طبقاتی جایگزین Viaduct Way Alaskan نیز شناخته می‌شود، یک تونل بزرگراه است که در شهر سیاتل، واشنگتن آمریکا ساخته شده است. این تونل دو طرفه، به طول 2 مایل (حدود 3.2 کیلومتر) از جنوب شهر سیاتل در محله SoDo مجاور پایانه کشتیرانی سیاتل و دو استادیوم ورزشی شروع شده و تا شمال شهر سیاتل کشیده می‌شود. ساخت تونل SR 99 پروژه‌ی عظیمی بود و در روز 4 فوریه 2019 افتتاح شد. تونل SR 99 یک بزرگراه دو طرفه است که روزانه 110 هزار وسیله نقلیه از آن عبور می‌کند. ساخت این تونل 3.3 میلیارد دلار هزینه برداشته است. اما چیزیکه باعث شد که ما در این متن درباره‌ی تونل دو طرفه سیاتل بنویسیم، بررسی سیستم ایمنی همه جانبه‌‌ای است که در این تونل اعمال شده است. ما در اینجا می‌خواهیم به صورت اختصاصی درباره کاربرد کابل LHD در تونل‌ها بپردازیم.

کاربرد کابل LHD در تونل‌ها

ساختمان ها، مجتمع ها و تونل های بزرگ، همواره در معرض حوادث مختلفی از قبیل آتش سوزی هستند و به همین دلیل، اکثر آنها به سیستم های پیشرفته اعلام و اطفاء حریق، مجهز می باشند. یکی از تجهیزات اعلام حریق مدرنی که امروزه در اکثر ساختمان های بزرگ و تونل ها مورد استفاده قرار می گیرد، کابل lhd است. هنگامی که در یک ساختمان و یا یک تونلِ مجهز به کابل lhd، حادثه آتش سوزی رخ می دهد، پوشش کابل فوق در اثر گرما از بین می رود و رشته های سیم های موجود در آن، به همدیگر متصل می شوند. این اتصال نیز ابتدا آژیر خطر و سپس سیستم اطفاء حریق محل وقوع حادثه را فعال خواهد کرد.

در این بخش قصد داریم تا تمامی مزایای استفاده از انواع مختلف کابل های lhd را به شما توضیح دهیم.

مزایا و کاربردهای استفاده از انواع مختلف کابل های lhd

کابل های lhd، در نمونه های متنوعی طراحی و تولید می شوند. در این قسمت، ابتدا انواع مدل های کابل lhd را معرفی خواهیم کرد و سپس، مزایا و کاربردهای هر کدام را توضیح خواهیم داد.

  1. مزایا و کاربردهای کابل lhd دیجیتال

در ساختار کابل lhd دیجیتال، از دو رشته سیم استفاده شده است که هر دو آنها دارای روکش پلیمری می باشند. روکشِ این دو رشته در اثر افزایش دما، از بین می رود و اتصال آنها به همدیگر، سیستم اعلام حریق را فعال می کند. البته کابل های lhd دیجیتال، دارای کنترلر نیستند و به همین دلیل، نمی توانند محل دقیق حادثه آتش سوزی را تشخیص دهند. در مجموع، مزایا، کاربردها و ویژگی های استفاده از کابل دیجیتال lhd، عبارت است از؛

  • دارای دو رشته سیم با روکش پلیمری حساس به دما
  • توانایی ارسال پیام هشدار به سیستم اعلام حریق
  • توانایی ارسال پیام هشدار به سیستم اطفاء حریق
  • قیمت خرید نسبتا پایین نسبت به سایر مدل های کابل های lhd
  • دارای مجوز از سازمان استاندارد
  1. مزایا و کاربردهای کابل lhd آنالوگ

کابل lhd آنالوگ نیز همانند کابل دیجیتال، دارای دو رشته سیمِ روکش دار است. اگر دمای محیط در اثر حادثه آتش سوزی افزایش پیدا کند، روکش های سیم های فوق از بین خواهند رفت و هر دو سیم، به همدیگر متصل خواهند شد. این اتصال نیز سیستم های اعلام و اطفاء حریق را فعال خواهد کرد.

نکته ای دیگر اینکه، کابل lhd آنالوگ، مجهز به کنترلر است و به همین دلیل، این کابل می تواند مکان دقیق حادثه آتش سوزی را به سیستم های اعلام و اطفاء حریق، اعلام کند. در مجموع، مزایای استفاده از کابل آنالوگ فوق، عبارت است از؛

  • مجهز به کنترلر (کنترلر می تواند با استفاده از امپدانسِ کابل lhd، محل دقیق حادثه آتش سوزی را مشخص کند)
  • مجهز به سامانه اتصال به سیستم اعلام حریق
  • مجهز به سامانه اتصال به سیستم اطفاء حریق
  • دارای مجوز رسمی از سازمان استاندارد
  1. مزایا و کاربردهای کابل فیبر نوری lhd

کابل فیبر نوری lhd، از طریق تکنولوژی فیبر نوری، حادثه آتش سوزی را تشخیص می دهد. به عنوان مثال، اگر در یک تونلِ مجهز به کابل فیبر نوری lhd، حادثه آتش سوزی رخ دهد، روکش بیرونی کابل در اثر افزایش دما از بین خواهد رفت. از بین رفتنِ روکش، سبب می شود تا نور از مسیر مستقیم خود منحرف گردد و به سمت مبداء حرکت کند. بازگشت نور به مبداء نیز، سیستم های اعلام و اطفاء حریق را فعال خواهد کرد. در مجموع، مزایا و کاربردهای کابل lhd فیبر نوری را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم؛

  • مجهز به کنترلر (تشخیص محل دقیق حادثه آتش سوزی)
  • سرعت عملکرد بسیار بالا
  • قیمت خرید نسبتا مناسب
  • قابلیت اتصال به سیستم اعلام حریق ساختمان
  • قابلیت اتصال به سیستم اطفاء حریق ساختمان
  • دارای گواهینامه از سازمان استاندارد

اهمیت ایمنی در تونل‌ها: رفع خطر رخداد حریق با کاربرد کابل LHD

چگونگی ایمن سازی تونل‌ها، به دلیل شرایطی خاصی که دارند مثل:

  • جمع شدن دود اگزوز خیل عظیمی از ماشین‌ها
  • نیاز به تهویه‌ی قوی، مخصوصا در ساعات اوج مصرف
  • احتمال آتش سوزی به دلیل مکانیسم تهویه هوا و محل تونل
  • زلزله خیز بودن منطقه
  • احتمال وقوع سیل

بسیار پروژه‌ی پیچیده و عظیمی است، به همین دلیل برای نمونه به بررسی عملکرد مجموعه‌ی ایمن سازی پروژه تونل سیاتل HNTB، پرداخته‌ایم. در ادامه با جدیدترین مطلب وبلاگ تخصصی مرکز اعلام حریق آرات با ما همراه باشید.

اهمیت ایمنی در تونل‌ها

ایمن سازی تونل: کاربرد کابل دتکتور حرارتی خطی LHD

این تونل برای مقاومت در برابر زلزله، مدیریت ورود مقدار زیادی از آب بر اثر سیل و مهار آتش بسیار هوشمندانه طراحی شده است. سیستم‌های طراحی و اجرا شده، وضعیت تونل را بر اساس سناریوهای مختلف، لحظه به لحظه مدیریت می‌کنند تا در شرایط عادی و اضطراری، موقعیت تونل کاملا پوشش ‌داده شود. برای نمونه:

  • سیستم روشنایی: این تونل مجهز به سیستم‌ روشنایی هوشمند برای رانندگی، در طول روز و شب است. این سیستم از نظر راهبردی، به گونه‌ای طراحی شده است که رانندگان در هنگام ورود و خروج از تونل و همچنین رانندگی در طول مدت تونل، حرکت روانی داشته باشند.
  • نمایش علائم و پیام‌های متعدد در سراسر تونل به رانندگان: بمحض ایجاد شرایط خاص، نمایش سریع علائم و پیام‌های متعدد در سراسر تونل به رانندگان، برای اعمال انواع سناریوهایی مختلف، مانند: بسته شدن خطوط، تصادف زنجیره‌ای، وجود وسایل نقلیه معیوب و غیره ارائه می‌شود.

ایمن سازی تونل

ایمن سازی تونل‌ها در برابر زلزله:

برای ایمن سازی تونل از خطر زلزله، آرماتور بندی حلقه آستر پیش ساخته، اتصالات پیچی و واشرهای لاستیکی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با خیال راحت در برابر حرکت زمین پیش بینی شده توسط MCE (حداکثر قدرت زلزله که هر 2.500 سال یکبار اتفاق بیافتد)، بدون نشتی آب، مقاومت می‌کنند.

ایمن سازی تونل‌ها در برابر سیل:

برای ایمن سازی تونل در برابر سیل، ظرفیت پمپاژ آب برابر با 1090 گالن در دقیقه است، که همین مقدار تونل را در برابر طوفان پیش بینی شده توسط MCE، ایمن می‌کند. همینطور، امکان ذخیره اضطراری آب تا حجم 480.000 گالن در زیر تونل نیز فراهم است.

ایمن سازی تونل در برابر سیل

کاربرد کابل LHD در تونل‌ها و ایمن سازی آن‌ها در برابر آتش سوزی:

خود تونل، به تنهایی در معرض خطر آتش سوزی نسیت، بلکه ایمن سازی تونل در برابر آتش سوزی بخاطر ورود ماشین‌های مختلف و حفظ جان رانندگان اهمیت دارد. به همین دلیلاین تونل، با سیستم‌هایی توامند و هوشمند برای تشخیص و مهار آتش سوزی مجهز شده است. البته روش‌های مانند محدود کردن عبور و مرور تانکرهای نفت کش از تونلف برای کاهش خطر آتش سوزی، کاملا اعمال شده و تحت کنترل است. با این حال با طراحی سیستم‌های هوشمند و دقیق مثل سیستم‌های دوربین‌های امنیتی و نظارت، سیستم‌های تشخیص حرارت یا همان دتکتورهای حرارتی خطی LHD که می‌توانند اسپرینکلرها (آب پاش) را فعال کنند و مواردی از این قبیل در طول تونل، به مقابله با خطر آتش سوزی در تونل رفته‌اند.

  • سیستم تشخیص آتش و سیستم‌ها نظارت بر غلظت آلاینده‌ها: سیستم‌های تشخیص آتش و سیستم‌های نظارت بر غلظت آلاینده‌ها برای کاهش خطرات آتش‌سوزی و حفظ سطوح ایمنِ غلظت آلاینده‌ها، در تأسیسات تونل بکار رفته است.
  • کاربرد کابل LHD (آشکارساز حرارتی خطی Liner Heat Detector): با نصب کابل LHD یا همان دتکتور حرارتی خطی در سقف تونل، بمحض اینکه دمای هوا به بالاتر از دمای مشخص شده (16 درجه سانتیگراد) بر دقیقه به 88 درجه برسد، سیگنال تشخیص آتش یا همان هشدار را فعال می‌کند. با فعال شدن سیگنال‌های تشخیص آتش، فن‌های دستگاه استخراج و جت فن‌ها سرعت خود را افزایش داده و با تشخیص آتش، سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر (Sprinkler) را فعال می‌کنند.

کاربرد کابل LHD در تونل‌ها و ایمن سازی آن‌ها در برابر آتش سوزی

اعلام حریق در حضور دتکتور حرارتی خطی: کابل LHD هم نقش آفرین است!

در تشخیص خطی حرارت (LHD) از سیم یا کابل به جای ترموستات استفاده می‌شود. در هنگام نصب گزینه‌های قابل تنظیم زیادی وجود دارد که آن را به وسیله‌ای همه کاره و مؤثر برای تشخیص حرارت، سایش مکانیکی و یا افزایش گازهای مضر، مثل حرارت ناشی از روغن‌های سوختی، دیزل و نفت سفید تبدیل کرده است. (به صفحه کابل اعلام حریق مراجعه کنید.)

نحوه‌ی عملکرد سیستم اعلام حریق بصورت خطی LHD

انواع کابل LHD

فایرلاین برندی از مجموعه یوروفایر در سیستم خطی تشخیص حریق است که در دو نوع دیجیتال و آنالوگ ارائه می‌شود:

انواع کابل LHD : در دو نوع دیجیتال و آنالوگ

کاربرد کابل LHD دیجیتال (حرارت ثابت) در ایمن سازی تونل‌ها

کابل LHD دیجیتال، در دماهای ویژه‌ای (68، 88، 105 و 185) تنظیم شده است که به محض رسیدن درجه حرارت کابل به این دما، هشدار به پنل مرکزی اعلام می‌شود.

کاربرد کابل LHD آنالوگ (دمای قابل تنظیم) در ایمن سازی تونل‌ها

در کابل LHD آنالوگ، تغییرات دما دائما کنترل می‌شود، با این روش، خودِ کاربر می‌تواند درجه حرارت شاخص را برای هشدار تعیین کند. بنابراین مطابق دستور ثبت شده توسط کاربر، بمحض اینکه حرارت به درجه شاخص رسید، سیستم حرارتی خطی با اعلام زنگ خطر به پنل مرکزی، از گسترش آتش سوزی جلوگیری می‌‌کند.

کاربرد کابل LHD آنالوگ (دمای قابل تنظیم) در ایمن سازی تونل‌ها

مزایای تشخیص حرارت با کاربرد کابل LHD در تونل‌ها

کابل‌های LHD بسیار بادوام و ماندگار هستند و قابلیت تشخیص حرارت تا 10.000 فوت را دارند. در این سیستم امکان خطا بسیار پایین است. تشخیص حرارتی خطی یک آشکارساز حرارتی پیوسته است و برای تشخیص گرما، در تمام طول کابل، سنسور طراحی شده است. در این روش، پس از ارسال سیگنال، سیستم اسپرینکلر فعال شده و اگر حرارت آنقدر زیاد باشد که موجب ذوب شدن سیم شود، شیرهای آب پاش کاملا باز می‌شوند.

ایمن سازی تونل در هنگام تجمع در تونل و ورود امدادگران:

مسیر تونل به یک لاین اضطرار با عرض هشت فوت (2.43 متر) مجهز است تا در تصادفات زنجیره‌ای، بتوان از عرض اضافه برای دور زدن ترافیک استفاده کرد. علامت گذاری درتونل (توسط چراغ‌های LED) رانندگان را از هر گونه شرایط و موقعیت خاص مطلع می‌کند. همینطور، وجود پناهگاه‌های اضطراری در هر 200 متر‌، علائم هشدار و تلفن‌های اضطراری از دیگر موارد ایمن سازی تونل در این زمینه است.

ایمن سازی تونل در هنگام تجمع در تونل و ورود امدادگران

قابلیت تحمل تونل در برابر حجم دود حاصل از اگزوز‌ها

سیستم تهویه تونل به گونه‌ای طراحی شده است که علاوه بر کنترل و محدودیت غلظت آینده‌ها در شرایط عادی تردد، در برابر حوادث اضطراری مقاومت کرده و به آن‌ها واکنش نشان می‌دهد. اندازه بزرگ فن‌های دستگاه استخراج به آن‌ها اجازه می‌دهد تا در طول عملیات روزانه نیازهای تهویه را برآورده کنند.

غلظت آلاینده‌ها بسته به سرعت خودرو متفاوت است. بر اساس استاندار سازی HNTB، جریان هوا محاسبه شده و محدودیت‌های معیارهای آلاینده را در سرعت‌های افزایشی خودرو از صفر تا 70 مایل در ساعت در نظر گرفته‌اند. بر طبق محاسبات اثرات آلاینده‌ها، تعداد و محل دمپرهای (دریچه) استخراج و جت‌فن‌ها تعیین شده است. فن‌های خروجی برای کنترل آلاینده‌ها در سرعت‌های کنترل شده‌ی مختلفی، فعال می‌شوند.

همینطور یک مجرای استخراج بصورت گسترده، در تمام طول تونل تعبیه شده است تا دود و حرارت را از طریق دمپرهای تهویه، جمع آوری کند. مجرای خروجی و میراگرها، ایمنی بیشتری را در حین آتش سوزی ایجاد می‌کند. بنابراین بجای اینکه  به سمت درگاه خروجی رانده شوند، دقیقا از همان محل آتش سوزی خاجر می‌شوند.

قابلیت تحمل تونل در برابر حجم دود حاصل از اگزوز‌ها

ترفند تونل سیاتل برای پیشگیری از آتش سوزی و پراکندگی آلودگی

سیستم تهویه تونل طوری طراحی شده است که هوای آلوده را از تونل خارج کرده و هوای تازه را از درگاه‌ها به درون می‌کشد. هنگامی که سطح مونو کسید کربن حتی به مقداراندک، بالا رود، تهویه تا زمانیکه غلظت آن به حالت استاندار برگردد، فعال می‌شود.

سیستم تهویه همچنین برای حذف دود در یک منطقه آتش سوزی، طراحی شده است. دمپرها در فواصل منظم در دیوارهای تونل تعبیه شده‌اند تا هوا را به سرعت از مناطق مختلف تونل، خارج کنند.

ترفند تونل سیاتل برای پیشگیری از آتش سوزی و پراکندگی آلودگی

راهکار برای مصرف کمتر انرژی در تونل

فن‌های تهویه بزرگ همیشه فعال نیستند، به این معنا که، فن‌ها در زمان تردد معمولی با سرعت 50 مایل در ساعت کار نمی‌کنند، بلکه فقط هنگام ازدحام زیاد، که انتظار می‌رود دو الی سه روز در هفته باشد، یا در صورت آتش سوزی، فعال می‌شوند. ولی با این حال فضای تونل در شرایط عادی همیشه چند درجه گرمتر از دمای بیرون است.

راهکار برای مصرف کمتر انرژی در تونل

کاربرد کابل LHD در تونل‌ها

کابل‌های LHD باید توسط یک متخصص مجاز نصب شوند. نگهداری از آشکارسازهای حرارتی خطی آسان است و نیاز به تعمیر و نگهداری کمی دارد. کاربرد کابل LHD در ایمن سازی ساختمان‌ها، روشی بسیار مناسب است. آرات فایر آلارم، تکنسین‌های آموزش دیده‌ای را برای نصب کابل LHD در اختیار دارد. همین امروز با ما تماس بگیرید تا شما را در انتخاب سیستم امنیتی مناسب راهنمایی کنیم. برای اطلاعات بیشتر از وب سایت ما دیدن کنید.

اعلام حریق آرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره دارین؟

اگر سوالی و یا نیاز به مشاوره دارین اطلاعات خود را بنویسید تا با شما تماس بگیریم